Για πέμπτη φορά η τουρκική Δικαιοσύνη ζητά την καταδίκη σε ισόβια της κοινωνιολόγου Πινάρ Σελέκ για την υποτιθέμενη συμμετοχή της στην αιματηρή έκρηξη στην Αγορά Μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης το 1998. Αντιμέτωπη με μια δικαστική δίωξη εφάμιλλη της Δίκης του Κάφκα, η Σελέκ μάταια όλα αυτά τα χρόνια επιμένει για την αθωότητά της.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά το άνοιγμα της ακροαματικής διαδικασίας στη νέα δίκη κατά της Σελέκ, ο δικηγόρος της επανέλαβε τα ίδια επιχειρήματα που εδώ και 16 χρόνια καταθέτει για παντελή έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Και κυρίως ότι η 43χρονη ερευνήτρια δεν θα μπορούσε «ως μέλος του παράνομου ΡΚΚ (Κουρδικού Εργατικού Κόμματος) να έχει κατασκευάσει και τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό», όπως κατηγορείται, καθώς εκθέσεις εμπειρογνωμόνων κατέδειξαν πως η έκρηξη από την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό δεν προκλήθηκε από βόμβα αλλά από «τυχαία διαρροή αερίου». Αλλωστε, ήταν με βάση αυτές τις εκθέσεις που η Σελέκ αποφυλακίστηκε κι έκτοτε ζει στη Γαλλία.
Τον Ιανουάριο του 2013 η Σελέκ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, παρότι τρεις φορές στο παρελθόν είχε αθωωθεί. Τον Ιούλιο το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας ακύρωσε την καταδικαστική απόφαση. Μόνο για να ξεκινήσει νέα δίκη την περασμένη εβδομάδα, με τον εισαγγελέα να ζητά ξανά την καταδίκη της σε ισόβια. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 19 Δεκεμβρίου μετά από αίτημα των συνηγόρων της, που καταγγέλλουν πως αυτή η υπόθεση έχει παραβιάσει κάθε διεθνή αλλά και τουρκική δικαστική νομιμότητα από ένα σύστημα που επιμένει να την καταδικάσει παρά την επανειλημμένη αθώωσή της.
Η Σελέκ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Λιόν και γνωστή για τις μελέτες της για τις πιο ευάλωτες τουρκικές ομάδες -ανάμεσά τους οι γυναίκες, τα παιδιά του δρόμου, οι σεξουαλικές μειονότητες και οι κουρδικές κοινότητες- είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και από τα ιδρυτικά μέλη του τουρκικού φεμινιστικού περιοδικού «Amargi». Για πολλούς, η πολύχρονη δικαστική της δίωξη σχετίζεται με τις επαφές που είχε με τους Κούρδους μαχητές στο πλαίσιο έρευνάς της και τους οποίους -μετά τη σύλληψή της και την κατάσχεση όλου του υλικού που είχε συγκεντρώσει- αρνήθηκε να κατονομάσει. «Αποτελεί σκάνδαλο η στάση της τουρκικής Δικαιοσύνης», επισήμανε η κοινωνιολόγος. «Δείχνει μια εθνικιστική πολιτική θέση που έχει στόχο να παρακωλύσει κάθε διαπραγμάτευση και διαδικασία ανοίγματος. Πρόκειται για καθαρό αυταρχισμό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας