Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η Νιγηριανή δημοσιογράφος Τσίκα Ουαντάχ | Thompson Reuters Foundation

Βραβείο Δημοσιογραφίας για τις ιστορίες των θυμάτων της Μπόκο Χαράμ

Οταν τον Απρίλιο περισσότερα από 250 κορίτσια απήχθησαν από τους εξτρεμιστές της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, η 28χρονη δημοσιογράφος Τσίκα Ουαντάχ αποφάσισε να πάει στη γενέτειρά τους, το Τσίμποκ, για να αναδείξει τις απεγνωσμένες προσπάθειες των οικογενειών τους να διασώσουν τις έφηβες. Μίλησε με τους γονείς τους, συναντήθηκε με τους δασκάλους τους, βρέθηκε στα δωμάτιά τους, γνώρισε τις φίλες τους.

«Ηθελα να μάθω γι’ αυτές, πώς ήταν, τι σκέφτονταν, τι ονειρεύονταν, αν είχαν αγόρια, τι ήθελαν να γίνουν στη ζωή τους, για να στήσω μέσα από αυτές τις αφηγήσεις ιστορίες εφήβων που οραματίζονται τα ίδια με όλους τους εφήβους στον κόσμο» είπε στο Λονδίνο, όταν την περασμένη Τρίτη τιμήθηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφίας Γυναικών του Ιδρύματος Τόμπσον Ρόιτερς, που απονέμεται σε δημοσιογράφους που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση σε θέματα γυναικείων δικαιωμάτων.

«Για πολύ καιρό οι Αφρικανές αντιμετωπίζονται ως κάποιου άλλου είδους φυλή, για την οποία ο κόσμος μπορεί να αδιαφορεί. Ηθελα από καρδιάς να φωτίσω αυτές τις ανθρώπινες ιστορίες ώστε να αντιδράσει ο κόσμος», πρόσθεσε η Ουαντάχ, συνεργάτρια του BBC και του Al Jazeera, που σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας Medill του Πανεπιστημίου του Σικάγου και σήμερα ζει στην Αμπούτζα και ασχολείται με κρίσιμα προβλήματα των Αφρικανών γυναικών, από την κλειτοριδεκτομή και τους εξαναγκαστικούς γάμους ώς την οικογενειακή βία, τη διατροφική ανασφάλεια ή τις διώξεις των αλμπίνων γυναικών.

Είναι από εκείνες που υποστηρίζουν ότι η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας, ιδίως των γυναικών, είναι καταλυτική για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα. «Επιστρέφοντας στην Αφρική περίμενα ότι όλες οι γυναίκες θα στήριζαν τα γυναικεία δικαιώματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτές που συχνά διαιωνίζουν τις πρακτικές που καταπιέζουν το φύλο τους και τις άλλες γυναίκες. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βραβείο Δημοσιογραφίας για τις ιστορίες των θυμάτων της Μπόκο Χαράμ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας