Μια νέα περπατά στους δρόμους της Καζαμπλάνκα με ροζ παντελόνι και μακό και μέσα σε δέκα ώρες έρχεται αντιμέτωπη με 300 άντρες που την παρενοχλούν. Το βίντεο, που αναρτήθηκε στο YouTube και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο είχε περισσότερες από 800.000 επισκέψεις, αποτελεί την πιο γλαφυρή μαρτυρία για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά τη μαραμένη άνοιξη των αθετημένων υποσχέσεων. (Δείτε το βίντεο)
Σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ για τα δικαιώματα των γυναικών, το Μαρόκο κατέκτησε την 133η θέση ανάμεσα σε 142 χώρες. Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό την τελευταία δεκαετία μειώθηκε από 28% στο 25,5% και ο αριθμός των φοιτητριών στα Πανεπιστήμια συρρικνώθηκε στο 51,3% από 60,9%.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, δύο γυναίκες στο Μαρακές παραμορφώθηκαν φρικτά από τις μαχαιριές που δέχτηκαν στο πρόσωπο από τους συζύγους τους γιατί τόλμησαν να ζητήσουν διαζύγιο. Μία από αυτές ήταν ανήλικη που είχε υποχρεωθεί να παντρευτεί τον βιαστή της.
Δεν είναι εξαίρεση, αλλά κανόνας σε μια χώρα όπου η μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί οικογενειακή βία, έλεγε η πρόεδρος του Ιδρύματος Ytto, Νατζάτ Ιτζίς, στις ημερίδες για την ισότητα που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Καζαμπλάνκα. Η βία όχι μόνο αυξάνει αλλά αποκτά και νέες μορφές, εξηγούσε η Ιτζίς, αναφέροντας τους «γάμους-εξπρές», που συνήθως αποτελούν προκάλυμμα βιασμών, εξαναγκασμού και εκπόρνευσης ανηλίκων και των οποίων ο αριθμός διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία φτάνοντας να αποτελούν το 11,4% του συνόλου.
Πρόκειται για ιδιωτικά συμφωνητικά που υπογράφονται από τους γονείς με διάρκεια ένα μήνα και δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων που κατέβαλε ο «γαμπρός» (από 2.000 έως 6.000 ευρώ) αν δεν μείνει ικανοποιημένος! Αυτοί οι γάμοι μπορεί να γίνονται ακόμη και με κορίτσια 9 ετών, όπως κατήγγειλε η διευθύντρια της οργάνωσης Ennakhil, μία από τις τρεις εθνικές οργανώσεις γυναικών που λάνσαραν την προηγούμενη εβδομάδα μια εκστρατεία σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς διεκδικώντας την εφαρμογή του άρθρου 19 του νέου Συντάγματος του 2011 που αναγνωρίζει την πλήρη ισότητα των φύλων. Είναι το άρθρο που έχει σταθεί αιτία για τα μεγαλύτερα κύματα διαδηλώσεων στη χώρα, με πιο πρόσφατο του περασμένου Απριλίου.
Η κυβέρνηση έχει παγώσει όλες τις σχετικές μεταρρυθμίσεις που έχει αιτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντ’ αυτού, ο (μετριοπαθής) ισλαμιστής πρωθυπουργός Αμπντελιλά Μπενκιράν συμμετείχε σε συμπόσιο με θέμα την απώλεια των οικογενειακών αξιών υπό το σύνθημα «Ο άντρας κερδίζει το ψωμί και η γυναίκα το σπίτι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας