«Εχουμε 30 εκατ. γυναίκες σε αυτή τη χώρα και είμαι σίγουρη πως μπορούμε να βρούμε 325 λαμπρές γυναίκες για να γίνουν βουλευτές».
Με αυτή την πρόταση ως εισαγωγή, η πρώην δημοσιογράφος του Ρόιτερς, Σόφι Γουόκερ, εξήγησε την αναγκαιότητα ύπαρξης του νεοσυσταθέντος βρετανικού Κόμματος για την Ισότητα των Γυναικών (WE), παρουσιάζοντας ένα μανιφέστο που απαιτεί ποσοστώσεις στην πολιτική και τις επιχειρήσεις, ίση αμοιβή, επέκταση των επιδομάτων για ανατροφή παιδιών και ποινικοποίηση των πελατών της πορνείας, ανάμεσα σε πολλά άλλα.
Η πρώτη δημόσια εκδήλωση του κόμματος, την περασμένη Τρίτη, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας και πλήθος κόσμου που καταχειροκρότησε το νεαρότερο μέλος του WE, τη 17χρονη Ονορ Μπάρμπερ, που έχασε το μάθημα λογοτεχνίας για να παρευρεθεί, αλλά θεώρησε εαυτόν δικαιολογημένο γιατί, όπως είπε, «είμαστε το 51% του πληθυσμού και δεν είμαστε ευχαριστημένες. Οι ποσοστώσεις είναι τρομακτικές. Αλλά πολύ πιο τρομακτικό είναι να μην έχουμε πετύχει την ισότητα όταν εγώ θα είμαι 80 κι εσείς όλοι θα έχετε πεθάνει».
Στις ποσοστώσεις εστιάζει το κόμμα, επιμένοντας πως πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρέωση των κομμάτων να έχουν κατά τα δύο τρίτα γυναίκες στις λίστες των υποψηφίων τους στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα εκπροσώπησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά το 2025.
Αν επιβληθούν ανάλογες ποσοστώσεις και στις λίστες για τη Βουλή των Λόρδων, η ίση εκπροσώπηση θα επιτευχθεί το... 2035.
Το Εργατικό Κόμμα έχει ήδη ποσοστώσεις και οι γυναίκες εκπροσωπούν το 43% των βουλευτών του. Αντίθετα, οι Συντηρητικοί αρνούνται κάθε αναφορά και οι γυναίκες βουλευτές τους είναι μόλις 21%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν έχουν ούτε μία.
«Οι κινδυνολόγοι θα πουν πως οι ποσοστώσεις προωθούν τη μετριότητα. Αλλά για ποιες ποσοστώσεις μιλάνε; Γι’ αυτές που προτείνουμε εμείς ή εκείνες που επί αιώνες έχουν δώσει ένα άδικο πλεονέκτημα στους άντρες; Οι δικές μας ποσοστώσεις μάλλον θα εξαλείψουν το μακραίωνο σύστημα άγραφων ποσοστώσεων που δημιούργησαν θεσμούς στους οποίους πλούσιοι λευκοί άντρες των ελίτ ασκούν πολύ μεγαλύτερη εξουσία από ό,τι όλοι εμείς οι υπόλοιποι».
Το κόμμα θα κατεβάσει τις πρώτες υποψήφιές του στις εκλογές της Σκοτίας, Ουαλίας και Λονδίνου το 2016, αλλά ελπίζει μακροπρόθεσμα να φέρει τις αλλαγές που θα καταστήσουν αχρείαστη την ύπαρξή του.
Εως τότε, τα 45.000 μέλη που έχει στρατολογήσει μέσα σε ένα μόνο εξάμηνο (το ευρωσκεπτικιστικό UKIP έχει 40.000 και οι Πράσινοι 65.000) θα συνεχίζουν να βροντοφωνάζουν πως «μια άνιση κοινωνία είναι επιζήμια για όλους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας