Ο ολέθριος πόλεμος που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Γάζας έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων γυναικών και παιδιών που έχει καταγραφεί σε έναν χρόνο από οποιονδήποτε από τους πολέμους των τελευταίων δύο δεκαετιών: με τις πιο συντηρητικές θεωρήσεις περισσότερες από 6.000 γυναίκες και 11.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από ισραηλινές επιχειρήσεις τους τελευταίες 12 μήνες, ενώ 25.000 παιδιά έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους, σημειώνει έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Oxfam.
«Ο πόλεμος στη Γάζα είναι πόλεμος κατά των γυναικών» έχει πει επανειλημμένα η Μαρίζ Γκιμόντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΟΗΕ Γυναίκες για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Χάνουν τη ζωή τους, είναι άρρωστες, πεινασμένες, εξουθενωμένες, κρατώντας ενωμένες τις οικογένειές τους παρά τον συνεχή φόβο και τις απώλειες».
Είναι αυτές, πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες και τα παιδιά τους, που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα. Αποτελούν το 56% των νεκρών και οι επιζώσες έχουν να αντιμετωπίσουν ανείπωτες συνθήκες μιας πραγματικής κόλασης ανάμεσα σε ερείπια και βομβαρδισμούς, όπως καταδεικνύει και έκθεση της Action Aid με τίτλο «Φορείς της αλλαγής: Ο ρόλος των παλαιστινιακών γυναικείων οργανώσεων στην κρίση» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ακραίο άγχος
Οι γυναίκες βιώνουν ακραία επίπεδα στρες, άγχους και τραύματος, ενώ η συνεχής μετακίνηση τις έχει θέσει σε μια διαρκή κατάσταση ανασφάλειας, σημειώνει η Action Aid. «Δεν ξέρουμε πού να πάμε για να βρούμε ασφάλεια» έλεγε μια 16χρονη στην οργάνωση, συμπυκνώνοντας την αόρατη αλλά βαθιά συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση των Παλαιστίνιων γυναικών.
Ο πόλεμος, συνεχίζει η έκθεση, «έχει επιδεινώσει τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυξάνοντας τον κίνδυνο σεξουαλικής και έμφυλης βίας, αναγκαστικών γάμων και εκμετάλλευσης. Οι γυναίκες στους καταυλισμούς εκτοπισμένων έχουν χάσει την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά τους, συχνά αντιμετωπίζουν παρενόχληση και κακοποίηση σε καταφύγια με υπεράριθμο πληθυσμό».
Την ίδια στιγμή στη Δυτική Οχθη αντιμετωπίζουν βία τόσο από Ισραηλινούς στρατιώτες όσο και από εποίκους, όπως δείχνει περιστατικό που αφηγήθηκε στην Action Aid μια ακτιβίστρια από τη Χεβρώνα για τη γειτόνισσά της: «Οδηγήθηκε μέσα σε ένα δωμάτιο [από Ισραηλινούς στρατιώτες], της έβγαλαν όλα τα ρούχα και [άφησαν] έναν σκύλο να της επιτεθεί μπροστά στον σύζυγο και τα παιδιά της».
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η δεινή κατάσταση της μητρικής υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας στη Γάζα, καθώς «οι έγκυες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επικίνδυνων τοκετών με ελάχιστη έως καθόλου ιατρική υποστήριξη, ενώ έχει σημειωθεί απότομη αύξηση του ποσοστού των κυήσεων [υψηλού κινδύνου] και των αποβολών, επιπλοκές που σχετίζονται με πρόωρο τοκετό και προβλήματα όπως λοιμώξεις, σήψη, αιμορραγία και άλλα».
Και το UNFPA, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, έχει προειδοποιήσει πως από την έναρξη του πολέμου έχουν αυξηθεί και οι γεννήσεις πρόωρων και λιποβαρών μωρών λόγω του στρες, του υποσιτισμού και της σχεδόν παντελούς έλλειψης ιατρικής φροντίδας. Ενα 68% των εγκύων έχει υποστεί λοιμώξεις του ουροποιητικού, κολπικές αιμορραγίες, υπερτασικά επεισόδια.
Ζωές σε κίνδυνο
Το υγειονομικό σύστημα έχει καταρρεύσει έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, σχεδόν το 84% των κτιρίων που στέγαζαν κέντρα υγείας έχουν καταστραφεί ή έχουν σοβαρές βλάβες και όσα λειτουργούν στερούνται φαρμάκων, ασθενοφόρων, ακόμη και ηλεκτρισμού ή νερού. Οι συνέπειες είναι τραγικές για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών, τονίζει έκθεση της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών Γυναίκες με τίτλο «Συναγερμός για το φύλο - Γάζα: Ενας πόλεμος κατά της υγείας των γυναικών».
Εκτιμάται πως 177.000 γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ανάμεσά στους 162.000 που πάσχουν ή απειλούνται από σοβαρά νοσήματα περιλαμβανομένου του καρκίνου. «Πάρα πολλές γυναίκες στη Γάζα απειλούνται να πεθάνουν από ιατρικές επιπλοκές έπειτα από μήνες χωρίς φάρμακα, με περιορισμένη πρόσβαση σε γιατρούς και χωρίς θεραπείες για ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος».
Οσα βλέπουν όποιοι εργάζονται στο πεδίο προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια είναι χωρίς υπερβολή σπαρακτικά. «Επισκεφτήκαμε καταυλισμούς όπου τα λύματα τρέχουν ανάμεσα στις σκηνές και το δίκτυο αποχέτευσης, όπου λειτουργεί ακόμη, υπερχειλίζει επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την τεράστια πυκνότητα του πληθυσμού.
Μια γυναίκα μάς είπε ότι ήθελε να αγοράσει ένα μπουκάλι σαμπουάν για το νεογέννητο μωρό της, αλλά δεν μπορούσε γιατί στην τοπική αγορά αν βρεις ένα μπουκάλι σαμπουάν, κοστίζει 40 δολάρια. Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο όπου το 90% του πληθυσμού έχει χάσει την πηγή εισοδήματός του και το 100% εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια» λέει η Κίρστεν Σάδερλανδ, συντονίστρια Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων στην Action Aid.
Οι συνένοχοι
«Είδαμε γυναίκες να πλένουν τα ρούχα στο χέρι σε ένα περιβάλλον όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε νερό. Τις είδαμε να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να έχουν πρόσβαση σε συλλογικά αποχωρητήρια και ντους και τις είδαμε να κουβαλούν κανάτια για να μεταφέρουν νερό από τα σημεία υδροδότησης στις σκηνές τους. Συναντήσαμε γυναίκες και κορίτσια που μας είπαν πόσο εξαιρετικά δύσκολο είναι να ζεις στις σκηνές.
»Δεν υπάρχει ιδιωτικότητα, υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Είδαμε γυναίκες και κορίτσια να περιμένουν σε ουρές για να λάβουν ζεστά γεύματα από τις κοινοτικές κουζίνες. […] Οι περιοχές στο κέντρο και τον Νότο της Λωρίδας της Γάζας στεγάζουν τώρα έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε μια περιοχή μήκους 20 χιλιομέτρων και πλάτους τεσσάρων χιλιομέτρων».
«Αυτοί οι συγκλονιστικοί αριθμοί είναι τρομακτικοί και αποκαρδιωτικοί. Παράγοντες με επιρροή στη διεθνή κοινότητα όχι μόνο δεν έχουν απαιτήσει ευθύνες από το Ισραήλ, αλλά έχουν γίνει και συνένοχοι στις φρικαλεότητες που διαπράττει εξακολουθώντας να (του) παρέχουν όπλα χωρίς όρους» τονίζει η Σάλι Αμπί Χαλίλ, περιφερειακή διευθύντρια Μέσης Ανατολής της Oxfam.
«Θα περάσουν χρόνια και γενιές μέχρι να μπορέσουν να ξεπεραστούν οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του πολέμου και ακόμη δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στον ορίζοντα. […] Πρέπει να δώσουμε τέλος στη λευκή επιταγή που προσφέρει ατιμωρησία και εξαιρεί από το διεθνές δίκαιο το Ισραήλ: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η φρίκη και τα δεινά δίχως τέλος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας