Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Νεογέννητα στη Γάζα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo / Adel Hana

Εγκυες της Γάζας: κάθε βήμα και αγώνας ενάντια στον θάνατο

Περίπου 50.000 γυναίκες της Γάζας κυοφορούν αυτήν τη στιγμή και περίπου 5.500 από αυτές θα γεννήσουν αυτόν τον μήνα ● Για όλες η μάχη για την επιβίωση είναι διπλή, η πείνα είναι δυο φορές πιο βασανιστική και η πρόσβαση σε ανθρώπινες ιατρικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτη ● Hδη πάρα πολλές έχουν χάσει τα έμβρυά τους ή έχουν πεθάνει και αυτές

«Παίρναμε πρωινό με τη μητέρα και τα δυο μου παιδιά όταν βομβάρδισαν το διπλανό σπίτι. Η στέγη του σπιτιού μας κατέρρευσε. Ημουν εννέα μηνών έγκυος κι ένιωσα ότι ήμουν κάτω από τα χαλάσματα. Είχα σφηνώσει κάτω από το βάρος τους και δεν μπορούσα να κουνηθώ. Φώναζα και ζητούσα βοήθεια ώσπου με βρήκαν και με ασθενοφόρο με πήγαν στο νοσοκομείο. Ρώτησα για τα παιδιά μου. Εβγαλαν την κόρη μου από τα ερείπια και την πήγαν στο νοσοκομείο. Αλλά ο γιος μου πέθανε: Εδωσα στο μωρό μου το όνομα Σανάντ που σημαίνει υποστήριξη, γιατί ο νεκρός γιος μου ήθελε να τον ονομάσουμε έτσι».

Η εμπειρία της Ισλάμ Χουσεΐν, όπως τη μοιράστηκε με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), είναι η εμπειρία χιλιάδων Παλαιστίνιων εγκύων που έχουν πλέον διαθέσιμο μόνο το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Βόρεια Γάζα, αν καταφέρουν να φτάσουν εκεί εν μέσω της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Εκείνο που συγκλόνισε τον κόσμο με τις εικόνες των πρόωρων νεογέννητων που μεταφέρονταν στα χέρια τυλιγμένα σε κουβέρτες γιατί δεν λειτουργούν πλέον οι θερμοκοιτίδες και μένουν αβοήθητα περιμένοντας για λίγο οξυγόνο εκ περιτροπής. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας που μετά από δύο ημέρες πολιορκίας και μαζικών πυρών βίωσε χθες τα ξημερώματα μια πρωτοφανή εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων που σκόρπισαν τον τρόμο και τον πανικό ανάμεσα σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.

Θανάσιμος κίνδυνος

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών κάνουν ακόμη πιο αβάσταχτες και συχνά θανάσιμες τις συνθήκες για χιλιάδες Παλαιστίνιες έγκυες και τα μωρά τους. Ο ένας στους τέσσερις από τα 2,2 εκατομμύρια Παλαιστινίους της Γάζας είναι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Κι είναι εκείνες, τα παιδιά και τα νεογέννητα που σηκώνουν δυσανάλογα τις συνέπειες της καταστροφικής στρατιωτικής επιχείρησης που ανέλαβε το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, όπως προειδοποιεί η UNICEF: το 67% των νεκρών στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά - κάθε μέρα κάπου 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται.

Σύμφωνα με έκθεση της UNFPA, εκτιμάται πως υπάρχουν κάπου 50.000 Παλαιστίνιες έγκυες στη Γάζα, μόνο αυτόν τον μήνα αναμένεται να γεννήσουν 5.500 γυναίκες (περισσότερες από 180 κάθε μέρα) και το 15% από αυτές θα γνωρίσουν επιπλοκές που απαιτούν επιπρόσθετη ιατρική φροντίδα.

Αλλά η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Λωρίδα τις αφήνει ανυπεράσπιστες στο έλεος των πυρών. «Οι έγκυες γυναίκες σαν κι εμένα θα έπρεπε να πίνουν γάλα, να τρώνε αυγά. Μύλοι σταριού και αρτοποιεία έχουν βομβαρδιστεί. Δεν έχουμε ούτε ψωμί. Ηθελα να πάρω το φάρμακό μου το πρωί, αλλά δεν υπάρχει νερό. Ολα όσα είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη λείπουν. Δεν υπάρχει τίποτα», έλεγε μια άλλη Παλαιστίνια στον διεθνή οργανισμό.

Βασικά αγαθά

Τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες εισέρχονται με το σταγονόμετρο. Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τις συγκρούσεις, όσο αδύνατο σχεδόν είναι να έχει πρόσβαση στο υπό κατάρρευση σύστημα υγείας της Λωρίδας. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των νοσοκομείων δεν λειτουργούν και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν.

Χιλιάδες πολίτες έχουν καταφύγει σε νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες αναζητώντας ασφάλεια. Ομως κανένας τόπος δεν είναι ασφαλής όπως δείχνουν οι επιθέσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά ακόμη και σε νοσοκομεία, με αποκορύφωμα την εισβολή στο Αλ-Σίφα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι μόνο τον πρώτο μήνα του πολέμου υπήρξαν περισσότερες από 235 ισραηλινές επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας της Γάζας, ανάμεσά τους και μαιευτικές κλινικές.

«Ημουν 4 μηνών έγκυος. Μας διέταξαν να φύγουμε από το σπίτι κι έπειτα το βομβάρδισαν. Με κυρίευσε τρόμος, άρχισα να τρέχω και να τρέχω έως ότου ένιωσα εξουθενωμένη», έλεγε στο UNFPA η 30χρονη Αλά αλ Μπαγιά. Οταν κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο, της είπαν ότι το έμβρυο είχε πεθάνει αλλά έφυγε έχοντάς το στα σπλάχνα της γιατί οι γιατροί είχαν τόσα πολλά σοβαρά περιστατικά που της είπαν να επιστρέψει αν την πιάσουν κράμπες ή έντονος πόνος.

Οι έγκυες κυοφορούν το μέλλον, αλλά η κατάστασή τους είναι τραγική, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του UNFPA για την Παλαιστίνη, Ντόμινικ Αλεν. «Ακούμε τρομακτικές ιστορίες για τις προκλήσεις που συναντούν. Κάποιες δεν έχουν κυριολεκτικά πού να πάνε. Εν μέσω χάους γεννούν τα παιδιά τους σε καταφύγια, στα σπίτια τους ή ακόμη και στους δρόμους ανάμεσα στα ερείπια και τα μπάζα». Κι όσες καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία που λειτουργούν έρχονται αντιμέτωπες με τη φρίκη των ελλείψεων βασικού ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Χωρίς αναισθησία

Γυναίκες σαν την 37χρονη Ράγκντα Ταλάτ Χαρμπ που διένυε τον δέκατο μήνα, το μωρό κινδύνευε και έπρεπε να κάνει καισαρική, αλλά «ο γιατρός μού είπε ότι δεν υπάρχει αναισθησία… Δεν μπορούν να δώσουν στις γυναίκες μια πλήρη δόση». Ή σαν τη Λαϊλά, που όταν διένυε τον τρίτο μήνα της κύησης είχε μια αιμορραγία αλλά «ενώ θα μπορούσα να ακολουθήσω μια συγκεκριμένη θεραπεία, δεν είχαν φάρμακα να μου δώσουν». Ή τη Ράνια, που τρεις ώρες αφότου γέννησε την έδιωξαν για να περιθάλψουν άλλες έγκυες και ασθενείς.

«Μπείτε στη θέση μιας γυναίκας που ο χειρουργός τής λέει “Δεν έχω αναισθησία. Δεν έχω καν νερό ή σαπούνι να πλύνω τα χέρια μου. Αλλά θα προσπαθήσω να σας σώσω τη ζωή”» λέει η περιφερειακή διευθύντρια για τα αραβικά κράτη της UNFPA, Λάιλα Μπέικερ. «Aκόμη κι αν επιζήσει, δεν θα μπορεί να έχει κάποια περίθαλψη μετά».

Ολες αυτές οι τραγικές συνθήκες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των θανάτων εγκύων, λεχώνων και νεογνών. «Με τους βομβαρδισμούς είχαμε και αύξηση των πρόωρων τοκετών. Εχουμε αναγκαστεί ακόμη και να φέρουμε στον κόσμο πρόωρα νεογνά των οποίων οι μητέρες κείτονταν νεκρές. Πολλά από αυτά τα βρέφη είναι πλέον ορφανά», λέει ο επικεφαλής της μονάδας νεογνικής φροντίδας του Νοσοκομείου Αλ-Σίφα, Νάσερ Φουάντ Μπουλμπούλ. Κι άλλα παλεύουν για μια ανάσα οξυγόνου, αφού οι περισσότερες θερμοκοιτίδες είναι εκτός λειτουργίας.

Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος μιας νεαρής εγκύου που έλεγε στο UNFPA για το μέλλον που την περιμένει: «Το σπίτι μου καταστράφηκε και ζω εδώ στους δρόμους όπου με βρήκατε. Με κάθε βομβαρδισμό κρύβομαι στις σκιές. Νιώθω απίστευτη ζαλάδα, αδυναμία, πονοκεφάλους. Κάθε βήμα είναι σαν ένας αγώνας δρόμου ενάντια στον θάνατο»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εγκυες της Γάζας: κάθε βήμα και αγώνας ενάντια στον θάνατο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας