Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έλαβε μια ιστορική απόφαση, δικαιώνοντας την Αντόνια Κορέα έπειτα από αγώνα εννέα χρόνων και αναγνωρίζοντας πως η αυτόνομη κοινότητα της Μούρθια παραβίασε το δικαίωμά της να κάνει άμβλωση. Η απόφαση τονίζει πως η άρνηση των υγειονομικών αρχών δεν δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ιατροί πρόθυμοι να κάνουν μια άμβλωση (για λόγους συνείδησης) και πως «αυτό δεν απαλλάσσει τις αρμόδιες νοσοκομειακές αρχές από την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε μια άμβλωση στις περιπτώσεις που νόμιμα προβλέπεται».
Για μια ιστορική απόφαση έκανε λόγο η Εστεφανί Μολίνα, νομικός της οργάνωσης Women’s Link που συνέδραμε δικαστικά τη νεαρή γυναίκα, τονίζοντας πως η αντίρρηση συνείδησης χρησιμοποιείται καταχρηστικά από ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς μάλιστα, όπως ορίζει ο νόμος, να έχουν ενημερώσει προηγουμένως και γραπτώς ώστε να υπάρχει πάντα η δυνατότητα να διοριστεί και κάποιος που δεν θα αρνείται να κάνει άμβλωση.
Η Αντόνια διανύοντας την 20ή εβδομάδα της κύησης κατάλαβε από υπονοούμενα (χωρίς επίσημα να ενημερωθεί) πως υπάρχει πρόβλημα με το έμβρυο που κυοφορούσε. Ανήσυχη, μπροστά στην απροθυμία του δημόσιου συστήματος υγείας της Μούρθια να την ενημερώσει για το τι συμβαίνει, απευθύνθηκε σε ιδιωτικά κέντρα όπου εν τέλει διέγνωσαν ότι το έμβρυο έπασχε από μη αναστρέψιμη σοβαρή συγγενή ανωμαλία. Αποφάσισε να κάνει άμβλωση, αλλά το ίδιο νοσοκομείο με διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια την καθυστέρησε άλλες έξι εβδομάδες και τελικά της όρισε την άμβλωση για την 28η εβδομάδα. Οταν όμως πήγε στο προγραμματισμένο ραντεβού, της είπαν πως δεν μπορούσε να την κάνει εκεί και την έστειλαν σε κλινική της Μαδρίτης, με δικά της μάλιστα έξοδα.
Αυτή είναι μια συνήθης πρακτική στην Ισπανία. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (αφορούν το 2021) αποκαλύπτουν πως παρότι το δικαίωμα διακοπής μιας κύησης είναι κατοχυρωμένο εδώ και χρόνια, στην πράξη οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Σε 12 ισπανικές επαρχίες και στις αυτόνομες πόλεις Θέουτα και Μελίγια δεν έγινε ούτε μία άμβλωση γιατί δεν υπάρχουν δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα που να διακόπτουν μια κύηση. Σε δε πέντε αυτόνομες κοινότητες (περιλαμβανομένης της Μούρθια αλλά και της Μαδρίτης) κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν έκανε έστω και μία άμβλωση.
Το 2021 περισσότερες από 4.000 γυναίκες υποχρεώθηκαν να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα εκτός της επαρχίας όπου ζούσαν για να μπορέσουν να κάνουν μια άμβλωση, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι για τη ζωή τους. Είναι επίσης ενδεικτικό πως μόνο το 15,6% των αμβλώσεων στην Ισπανία γίνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση στη σημερινή συγκυρία όπου στον κόσμο και την Ευρώπη πληθαίνουν οι αντιδημοκρατικές ομάδες που επιβάλλουν οπισθοδρομήσεις στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα», έλεγε στην εφημερίδα Público η Μολίνα. «Αυτή η απόφαση συνιστά παράδειγμα του πώς μπορεί τα συστήματα δικαιοσύνης να εγγυώνται αυτά τα δικαιώματα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας