«Μας είπαν ότι η παραγγελία ήταν επείγουσα. Φοβόμασταν να αρνηθούμε. Δουλεύαμε ακόμα κι όταν ήμασταν άρρωστες. Δουλεύαμε ακόμα και όταν ήμασταν άυπνες και νηστικές. Είμαι εξουθενωμένη».
Το όνειρο της Σοβάν είναι να πάψει να πεινάει. Είναι μία από τις 500.000 εργάτριες της Καμπότζης που παράγουν ρούχα για τις επώνυμες δυτικές μάρκες.
Γυναίκες σαν τη Σάλονγκ που μοιράζεται με άλλες τρεις εργάτριες ένα δωμάτιο 2x3 χωρίς τουαλέτα, όπου έχουν μόνο ένα στρώμα, μια κουνουπιέρα και μια σόμπα υγραερίου, γιατί μόνο αυτή την υποτυπώδη επιβίωση τους επιτρέπει ο βασικός των 72 ευρώ τον μήνα.
Εξι μέρες την βδομάδα (ή και επτά) κολλημένες επί 12 ώρες την ημέρα σε μια ραπτομηχανή, σε ένα σκαμπό χωρίς πλάτη, από όπου μπορούν να σηκωθούν μόνο μία φορά την ημέρα για να φάνε βιαστικά.
Ενας μισθός πολύ μικρότερος από τον βασικό των 286 ευρώ που απαιτεί η Συμμαχία Ασίας για έναν Ελάχιστο Μισθό (AFWA) ώς το στοιχειωδώς επαρκές για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες.
Χρόνια τώρα έχουν οι γυναίκες οργανωθεί διεκδικώντας τα αυτονόητα. Πέρσι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Καμπότζης επιχείρησε να κατευνάσει την αγανάκτησή τους θεσπίζοντας κατώτατο μισθό 72 ευρώ, ψίχουλα μπροστά στα αιτήματα των συνδικάτων.
Το απεργιακό κίνημα που ξέσπασε αντιμετώπισε τη βίαιη καταστολή που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και 40 τραυματίες.
Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε ένας νέος κύκλος απεργιών για κατώτατο μισθό 140 ευρώ σε αυτήν τη βιομηχανία που απασχολεί κατά 80% γυναίκες και αποτελεί τον βασικό εξαγωγικό κλάδο της χώρας.
Αντιπροσωπεία των συνδικάτων επισκέφθηκε την Ευρώπη για να βρει υποστηρικτές στην καμπάνια για τον ελάχιστο μισθό των 140 ευρώ και βρήκε απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο της Ανικεν Γιόργκενσεν.
Η διάσημη Νορβηγίδα μπλόγκερ μόδας κατηγόρησε τον σουηδικό κολοσσό H&M για άγρια εκμετάλλευση των εργατριών που δουλεύουν για λογαριασμό του.
Αποκαλύψεις
Η 17χρονη συμμετείχε μαζί με άλλους δύο εφήβους στο Sweat Shop, ένα reality show που τους πήγε στην Καμπότζη για να μοιραστούν επί έναν μήνα σπίτι, δουλειά και ζωή με εργάτριες σε εργοστάσια ρούχων.
Σε αυτό το διάστημα έμεινε με τη Σόκι, μια 25χρονη που αμείβεται με 3 δολάρια για 12 ώρες δουλειά την ημέρα.
Οι αποκαλύψεις της για όσα καταγγέλλουν οι εργάτριες του Η&Μ προκάλεσαν σάλο.
«Η μητέρα τής Σόκι δεν πέθανε από κάποια ανίατη νόσο αλλά από πείνα γιατί δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν φαγητό» έλεγε ταραγμένη μπροστά στην κάμερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας