Το ένα στα έξι κρούσματα αστεγίας στην Αγγλία οφείλεται στην οικογενειακή βία, όπως αποκαλύπτουν οι στατιστικές του υπουργείου Στέγασης και Κοινοτήτων: από τα 34.830 νοικοκυριά που καταγράφηκαν το 2021 ως ανέστια, τα 5.590 οδηγήθηκαν σε αυτή τη συνθήκη λόγω οικογενειακής βίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αστέγων λόγω έμφυλης βίας που έχει σημειωθεί από τότε που άρχισε η σχετική καταγραφή, το 2018.
«Είναι απαράδεκτο οι γυναίκες να νιώθουν ότι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο να μείνουν με έναν κακοποιητή ή να αντιμετωπίσουν την αστεγία ή ακατάλληλη και ανασφαλή στέγαση», δήλωσε η Σάρα Ντέιβιντζ της οργάνωσης Women’s Aid. «Η πανδημία της Covid-19 δεν αποτελεί αιτία της βίας –μόνο οι κακοποιητές ευθύνονται για τις πράξεις τους–, αλλά οδήγησε σε κλιμάκωση της υφιστάμενης βίας και έκλεισε οδούς διαφυγής για τις γυναίκες».
Ερευνα της οργάνωσης έδειξε πως η πλειονότητα των γυναικών που ζουν με κακοποιητή βίωσε την επιδείνωση της κακοποίησης στη διάρκεια της πανδημίας, με μία στις πέντε να μη φεύγει επειδή δεν είχε κάποιο καταφύγιο ή σπίτι να πάει. Η οργάνωση τονίζει πως οι πόροι που διατίθενται σε αυτόν τον τομέα δεν επαρκούν και εκτιμά πως απαιτούνται τουλάχιστον 409 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα θύματα κακοποίησης στην Αγγλία και ιδίως για κέντρα υποδοχής και κοινωνική στέγη ώστε να μην καταλήξουν στους δρόμους.
«Ο σημερινός συνδυασμός εξαιρετικά υψηλών ιδιωτικών ενοικίων, περικοπών επιδομάτων και χρόνιας έλλειψης ασφαλούς κοινωνικής στέγης σημαίνει πως οι επιζώσες οικογενειακής βίας είναι αντιμέτωπες με την απίθανη επιλογή να παραμείνουν σε μια επικίνδυνη συνθήκη ή να βρεθούν στον δρόμο αν φύγουν», συμφωνεί και η Πόλι Νιτ της οργάνωσης Shelter, τονίζοντας στην Guardian πως «αν είχαμε επαρκή και καλής ποιότητας κοινωνική στέγη, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους ανθρώπους προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτή τη βία. Σε αυτό πρέπει να επενδύσει η κυβέρνηση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας