Η παρέμβαση της Καθολικής Εκκλησίας απέτρεψε τη διακοπή της εγκυμοσύνης ενός 11χρονου κοριτσιού, η οποία ήταν αποτέλεσμα βιασμού από 60χρονο, φέρνοντας ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την ελλιπή εφαρμογή της σχετικής νομολογίας και την ανάγκη περιορισμού των θρησκευτικών παρεμβάσεων σε θέματα μέριμνας των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.
Το νέο κρούσμα σεξουαλικής κακοποίησης κοριτσιού και ασφυκτικών πιέσεων για να συνεχίσει την κύηση μετά τον βιασμό παρουσιάστηκε στο Γιαπακανί της επαρχίας Σάντα Κρους, προπύργιο της πιο συντηρητικής ελίτ της χώρας. H μικρή ζούσε με τη 16χρονη αδελφή της και τον 60χρονο πατέρα του συντρόφου της μητέρας της, που τη βίαζε συστηματικά επί περισσότερους από εννέα μήνες. Η κύηση αποκαλύφθηκε, αφού η ανήλικη ένιωσε «παράξενες κινήσεις» στην κοιλιά της: διένυε ήδη την 21η εβδομάδα.
Η νομική διαδικασία
Θεία του κοριτσιού προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του δράστη, που κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ενώ την ίδια στιγμή κατατέθηκε αίτημα για «νόμιμη διακοπή της κύησης» (ILE), μια διαδικασία που κατοχυρώθηκε το 2014 στη Βολιβία με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και επιτρέπει την άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και εάν αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία ή τη ζωή της εγκύου.
Το αίτημα έγινε πριν από 10 ημέρες με τη στήριξη του Οίκου της Γυναίκας και στο παιδί δόθηκε ένα πρώτο φάρμακο για να αποβάλει. Αλλά μετά την αποκάλυψη της ταυτότητάς του, η Καθολική Εκκλησία και ομάδες κατά των αμβλώσεων άσκησαν ασφυκτική πίεση τρομοκρατώντας το κορίτσι για να μην προχωρήσει στη διακοπή της κύησης. Μάλιστα, γυναίκα που δήλωσε δικηγόρος της Εκκλησίας, συνοδεία και της μητέρας του παιδιού, το πήρε από το νοσοκομείο και το οδήγησε σε θρησκευτικό κέντρο αρωγής έφηβων μητέρων.
«Αυτό συνιστά προφανή χειραγώγηση από πλευράς της Καθολικής Εκκλησίας, που στην πράξη απήγαγε το παιδί από το νοσοκομείο», κατήγγειλε η συνήγορος του Πολίτη της χώρας, Νάδια Κρους. «Το κορίτσι αποφάσισε να κάνει μια ILE με γνώμονα τα σχέδια που έχει για τη ζωή της. Ελεγε “θέλω να σπουδάσω, θέλω να έχω μια δική μου ζωή”. Αυτές οι παρεμβάσεις συνιστούν μέρος της κατάφωρης παραβίασης δικαιωμάτων της ανήλικης». Πόσο μάλλον όταν, σύμφωνα με τους γιατρούς που την ανέλαβαν, η κύηση της 11χρονης είναι εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, ενώ ήδη έχει πάρει αγωγή για να αποβάλει χωρίς να μπορέσει να συμπληρώσει τη διαδικασία, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες ή επιπλοκές.
Καθημερινό φαινόμενο
Σύμφωνα με τον Οίκο της Γυναίκας, το 2020 αναφέρθηκαν 39.999 κυήσεις κοριτσιών νεότερων των 18 ετών: κατά μέσο όρο 104 κορίτσια μένουν έγκυες κάθε μέρα στη χώρα, από τις οποίες οι 6 είναι μικρότερες των 13 ετών. Παρά τη σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η άμβλωση συνιστά ένα δικαίωμα σχεδόν υπό αναστολή στη Βολιβία. Ερευνα της συνηγόρου του Πολίτη πέρσι έδειξε ότι μόνο το 8% των φροντιστών υγείας σε 44 ιατρικά κέντρα της χώρας γνωρίζει πότε επιτρέπεται η νόμιμη διακοπή της κύησης και προχωρούν σε αυτήν.
Παρεμβαίνοντας στην ακραία αυτή υπόθεση, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στη Βολιβία τόνισαν πως το να υποβάλλεις ένα παιδί σε καταναγκαστική κύηση ισοδυναμεί με βασανιστήρια, καταγγέλλοντας πως «η εγκυμοσύνη ενός κοριτσιού δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τη ζωή, την υγεία και τα σχέδιά του, αλλά στρέφεται και κατά της ψυχικής και συναισθηματικής του υγείας, της σωματικής του αυτονομίας, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας τις ανισότητες, τον κύκλο της φτώχειας και τις διακρίσεις».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας