Η περίφημη εναρμόνιση εργασιακής και οικογενειακής ζωής είναι όνειρο απατηλό για έναν αυξανόμενο αριθμό Ισπανίδων, που είδαν τη ζωή τους να επιδεινώνεται δραματικά με τις αλλαγές που έφερε στην εργασιακή αγορά και την απασχόληση η πανδημία του κορονοϊού. Με τα παιδιά στο σπίτι λόγω του λοκντάουν, τις εξωσχολικές δραστηριότητες σε… αναστολή, τους παππούδες (που άλλοτε βοηθούσαν) να πρέπει να προστατευτούν από τον ιό μένοντας μακριά από τις οικογένειες και με τα κυβερνητικά μέτρα άκρως ανεπαρκή για να στηρίξουν δυναμικά την απασχόληση, οι γυναίκες είναι εκείνες που αναγκάζονται να υποβαθμίσουν τη δουλειά τους για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της φροντίδας.
Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο το 94% των εργαζομένων που έχει ζητήσει δουλειά με μερική απασχόληση για να προσέχει παιδιά και εξαρτώμενα μέλη ή για να τα βγάλει πέρα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις ήταν γυναίκες. Οπως αποκάλυψε έκθεση του συνδικάτου CSIF σχετικά με τα εργασιακά προβλήματα των γυναικών στη διάρκεια της πανδημίας, αν το 2019 υπήρχαν 12,7 γυναίκες ανά 1 άντρα που δούλευαν σε μερική απασχόληση, σήμερα η αναλογία έχει εκτοξευτεί στις 16,2 γυναίκες ανά 1 άντρα. Το δε χάσμα των αμοιβών μέσα στον τελευταίο χρόνο έφτασε στο 23%.
Ανάλογα δυσοίωνα είναι και τα αποτελέσματα έρευνας για τα προβλήματα συμφιλίωσης δουλειάς - οικογένειας στον καιρό της πανδημίας την οποία έκανε στα μέσα Φεβρουαρίου το «Κλαμπ των Κακομητέρων», μιας από τις σημαντικότερες ισπανικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των εργαζόμενων μητέρων.
Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 7.500 γυναίκες, σχεδόν η μία στις τέσσερις Ισπανίδες (το 22%) έχει αναγκαστεί είτε να μειώσει δραστικά τις ώρες εργασίας της είτε να την εγκαταλείψει για να μπορέσει να φροντίσει τα παιδιά της.
«Το κόστος αυτής της πανδημίας το πληρώνουν οι μητέρες, πολλές από τις οποίες οδηγούνται στην παραίτηση από τη δουλειά τους ως τη μόνη λύση», έλεγε στην εφημερίδα El Diario η Λάουρα Μπαένα, πρόεδρος αυτής της οργάνωσης που επί μήνες ζητά από την κυβέρνηση να θεσπίσει ενισχύσεις για τις οικογένειες. Οι «Κακομητέρες» επέλεξαν αυτόν τον τίτλο για να τονίσουν τις προσδοκίες που έχει η κοινωνία από τις γυναίκες και τις ενοχές που φορτώνουν σε όσες εκτός από την οικογένεια θέλουν και μια καριέρα, χαρακτηρίζοντάς τες συχνά «κακές μητέρες» γιατί δεν τα συνδυάζουν όλα στην εντέλεια.
Η έρευνά τους αποκάλυψε επίσης πως σε ένα 37% των μητέρων που εργάζονται σε δουλειές που άνετα μπορούν να επιτελεστούν από απόσταση, οι εργοδότες αρνήθηκαν να τους επιτρέψουν την τηλεργασία. Μπορεί η τηλεργασία να μην είναι πανάκεια, αλλά είναι για μερικές γυναίκες η μοναδική λύση όταν δεν υπάρχει κάποιος να φροντίσει τα παιδιά. Οσο για την πολυπόθητη συνευθύνη ή μοίρασμα των δουλειών του νοικοκυριού και της φροντίδας, για το 73% των γυναικών που ζει σε ζευγάρι δεν άλλαξε τίποτα, ενώ για ένα 11% επιδεινώθηκε η ανισότητα σε αυτό τον τομέα με εκείνες να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων ευθυνών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας