«Ασπίδα κατά της άμβλωσης» συνιστά ο νέος νόμος που ψήφισε το Κογκρέσο της Ονδούρας καθώς όχι απλώς επικυρώνει την απαγόρευση των αμβλώσεων, αλλά και αποτρέπει την όποια απόπειρα νομιμοποίησής τους στο μέλλον. Πρόκειται για μια τροπολογία του άρθρου 67 του Συντάγματος, η οποία εκλαμβάνει τα «αγέννητα έμβρυα ως γεννηθέντα και υποκείμενα ευνοϊκών προστατευτικών νομικών διατάξεων» και ορίζει επιπλέον ότι θα είναι «άκυρες οποιεσδήποτε νομικές διατάξεις υιοθετηθούν μετά την ισχύ αυτού του άρθρου κι έρχονται σε αντίθεση με αυτό».
Είναι κυρίως αυτό το τελευταίο που ήθελε να κατοχυρώσει η κυβέρνηση του συντηρητικού Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Ούτως ή άλλως στην Ονδούρα απαγορεύεται απόλυτα και επί ποινή φυλάκισης η άμβλωση, ακόμη και στις περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου της ζωής της εγκύου και σοβαρών δυσπλασιών των εμβρύων. Και έχει από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες σχετικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα: ακόμη και η διανομή και χρήση χαπιών της επόμενης ημέρας τιμωρείται με φυλακή.
Ολα αυτά σε μια χώρα όπου κάθε χρόνο εκτιμάται πως πραγματοποιούνται 10.000 ανασφαλείς αμβλώσεις και η μία στις τέσσερις γέννες γίνεται από κορίτσια νεότερα των 19 ετών - το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό εγκυμοσύνης εφήβων στην περιοχή.
«Οι μη επιδεχόμενοι αλλαγές νόμοι μόνο σε τυραννικά και φασιστικά καθεστώτα επιβάλλονται», καταγγέλλει η οργάνωση «Somos Muchas» (Είμαστε Πολλές), ενώ τη νέα νομοθεσία καταδικάζει η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, που τόνισε ότι η χώρα οπισθοδρομεί αντί να προχωρά στην τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών.
Και έρχεται σε αντίθεση με την τάση για κατοχύρωσή τους που διαμορφώνεται στη Λατινική Αμερική, όπου τον προηγούμενο μήνα το Κογκρέσο της Αργεντινής πήρε την ιστορική απόφαση νομιμοποίησης της εθελούσιας διακοπής της κύησης, ενώ πριν από 15 ημέρες άρχισε στη Βουλή της Χιλής συζήτηση σχεδίου νόμου για την αποποινικοποίησή της τις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας