Κάθε που τα φώτα της δημοσιότητας εστιάζουν σε μια κρίση, η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει τη γενναιοδωρία της υποσχόμενη εκατομμύρια για ανθρωπιστικές υποθέσεις. Οταν οι προβολείς σβήνουν, τα υπεσχημένα ποσά συρρικνώνονται, όσα τελικά διατίθενται δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και αφήνουν στη μέση προγράμματα που έχουν γεννήσει τεράστιες προσδοκίες στους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει στο Αφγανιστάν με τα σχολεία για κορίτσια.
Το Ινστιτούτο Σύγχρονων Σπουδών του Κανταχάρ, ένα σπάνιο ίδρυμα σε μια ακραία συντηρητική περιοχή, ένας χώρος που προσφέρει στα κορίτσια μόρφωση και προοπτική ενώ αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τον εγκλεισμό τους στο σπίτι. Το πρόβλημα αυτής της όασης για τα κορίτσια του Κανταχάρ είναι ακριβώς αυτή η «αναιρεμένη φιλανθρωπία». Τα κονδύλια στερεύουν, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν περικόψει τα ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας και, όπως λέει ο διευθυντής του σχολείου, Εχσανουλάχ Εχσάν: «Η διεθνής κοινότητα ήταν ενθουσιώδης με το πρόγραμμα και τώρα το εγκαταλείπουν με συνοπτικές διαδικασίες. Κανείς από όσους μας εγκωμιάζουν δεν μας προσφέρει πια βοήθεια. Τα κορίτσια έμαθαν εδώ και μια δεκαετία να ζουν σε ένα κλίμα κάποιας (ελάχιστης έστω) ελευθερίας, και τώρα απειλούνται να επιστρέψουν στον μεσαίωνα».
Εκεί από όπου ξεκίνησε μια από τις πρώτες μαθήτριες του Ινστιτούτου, η Μπίμπι Ζχίλια. Οταν έφτασε δεν ήξερε λέξη αγγλικά, ούτε τι είναι υπολογιστής. Η 28χρονη σήμερα δουλεύει στην UNICEF και απευθύνει έκκληση στον κόσμο: «Το σχολείο με έμαθε αυτό που εσείς λέτε “ενδυνάμωση των γυναικών”, πράγματα που μοιάζουν αυτονόητα αλλά για μας είναι πολύτιμες ανακαλύψεις: πώς στέλνεις ένα μέιλ, πώς διαπραγματεύεσαι για καλύτερη αμοιβή, τι σημαίνουν τα γυναικεία δικαιώματα. Με τη δουλειά μου συντηρώ τη 14μελή οικογένειά μου. Θέλω οι έξι μικρότερες αδελφές μου, που πηγαίνουν στο Ινστιτούτο, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα. Αυτή είναι μια έκκληση για βοήθεια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας