Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στο ινδικό κρατίδιο του Ρατζαστάν φυτεύονται 111 δένδρα για κάθε κορίτσι που γεννιέται

Κορίτσια στην Ινδία: Ευλογία και όχι κατάρα...

Στο άγονο Πιπλάντρι του ινδικού κρατιδίου του Ρατζαστάν, εδώ και λίγα χρόνια, η γέννηση ενός κοριτσιού (που η παράδοση θεωρεί κακοτυχία) γιορτάζεται με μια τελετουργία.

Κάθε ζευγάρι που αποκτά μια κόρη φυτεύει 111 δέντρα προς τιμή της, τα οποία είναι υποχρεωμένη να φροντίζει για τα επόμενα 18 χρόνια.

Μαζί, η οικογένεια και η κοινότητα καταθέτουν από κοινού ένα ποσό περίπου 400 ευρώ, που τα κορίτσια θα λάβουν όταν ενηλικιωθούν, με όρο οι γονείς τους να τα προσέχουν, να τα σπουδάσουν και να μην τα παντρέψουν προτού ενηλικιωθούν.

Με το πρόγραμμα Kiran Hadhi Yogana, 300.000 δέντρα έχουν φυτευτεί στην άγονη περιοχή με τα τεράστια ορυχεία μαρμάρου, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος και προσφέροντας έσοδα στις οικογένειες που τώρα καλωσορίζουν την άφιξη των κοριτσιών σαν ευλογία και όχι κατάρα. 

Στην Ινδία τα κορίτσια θεωρούνται βάρος: όταν παντρεύονται πρέπει να πληρώσουν προίκα και φεύγουν από το σπίτι τους για να «υπηρετήσουν» την οικογένεια του συζύγου.

Παράνομη από το 1961, η προίκα επιβιώνει και οδηγεί στην κακοποίηση των νυφών για τα λεφτά, αλλά και στην επίσης παράνομη πρακτική της άμβλωσης των θηλυκών εμβρύων.

Σήμερα στην Ινδία στους 1.000 άντρες αντιστοιχούν 940 γυναίκες, ενώ στο Ρατζαστάν μόνο 928. Το πρόγραμμα του Πιπλάντρι δίνει καρπούς, η αναλογία έχει αντιστραφεί τα τελευταία χρόνια και τώρα στο χωριό αντιστοιχούν 52 κορίτσια στα 48 αγόρια.

Τα χρήματα που καταθέτουν οι οικογένειες είναι για να σχεδιάσουν το μέλλον των κοριτσιών τους και η αξία των δέντρων προμηνύει ευημερία για τους κατοίκους της κοινότητας.

Οι καρποί τους αξιοποιούνται από όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ οι κάπου 2 εκατ. θάμνοι αλόης, που φυτεύτηκαν γύρω από τα δέντρα για να τα προστατεύσουν από τους τερμίτες, αποτελούν βασικό συστατικό για τα προϊόντα που παράγει ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός της περιοχής. 

Η κυβέρνηση έχει βραβεύσει αυτή την πρωτοβουλία, που συνδυάζει προστασία του περιβάλλοντος και δικαιώματα των κοριτσιών και θεωρείται πρότυπη δράση «οικο-φεμινισμού». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κορίτσια στην Ινδία: Ευλογία και όχι κατάρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας