Από τον ζόφο της επιδημίας Εμπολα που έχει πλήξει τη Σιέρα Λεόνε αναδύεται μια μικρή ελπίδα: η κυβέρνηση απαγόρευσε τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων (ΑΓΟΓ) κοριτσιών και γυναικών. Παρότι πρόκειται για προσωρινή απαγόρευση ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση του θανατηφόρου ιού, διεθνείς οργανισμοί μάχονται ώστε αυτό να είναι το πρώτο βήμα για την οριστική νομοθετική κατάργηση της απαράδεκτης πρακτικής που υπονομεύει τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και την ίδια τη ζωή τους.
Από τα 6 εκατ. τον πολιτών της Σιέρα Λεόνε, 8.500 έχουν προσβληθεί από τον Εμπολα και κάπου 3.600 έχουν πεθάνει από αυτόν, ενώ το 88,6% των κοριτσιών και γυναικών της χώρας έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους. Το μέτρο ωστόσο δεν ελήφθη για να προστατεύσει τις γυναίκες. Η πρακτική είναι διαδεδομένη σε 30 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, παρότι σε 24 από αυτές έχει κηρυχθεί παράνομη. Η Σιέρα Λεόνε δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.
Ο ΟΗΕ, ο οποίος στη Γενική Συνέλευση του 2012 υιοθέτησε απόφαση που ζητά την κατάργηση της κλειτοριδεκτομής και του ΑΓΟΓ, εκτιμά ότι αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη. Η ελπίδα όμως προσκρούει στην πραγματικότητα. Η πρακτική είναι τόσο ριζωμένη ώστε απαντά ακόμη και στους πιο μορφωμένους κύκλους: είναι ένα είδος «τιμητικής διάκρισης» που προσφέρει στη γυναίκα μια θέση στην κοινωνία, λέει η Ντουγουαράχα Σρίραμ της UNICEF.
Η παράδοση σχετίζεται με την «Μπούντου», μια μυστική γυναικεία αδελφότητα που τη χρησιμοποιεί ως τελετή μύησης. Οι «sowies, οι γερόντισσες που την κάνουν παίρνοντας αμοιβή 60 δολάρια για κάθε ακρωτηριασμό, ασκούν σημαντική εξουσία στις κοινότητες επηρεάζοντας ακόμη και τις ψήφους των συγχωριανών τους. Πολλοί πολιτικοί στηρίζουν τον ΑΓΟΓ λειτουργώντας ως χορηγοί για τις “κόφτρες”, όπως τις αποκαλούν, με αντάλλαγμα ψήφους. Επιπλέον, “καθώς αυτές οι γερόντισσες κατέχουν ένα είδος πνευματικής εξουσίας στην κοινότητα, οι γυναίκες είναι πολύ φοβισμένες για να τους εναντιωθούν. Κι αν κάποια πεθάνει πιστεύουν ότι φταίει η ίδια: δεν ήταν αρκετά καλή» προσθέτει η Σρίραμ, εξηγώντας πως αν δεν υποστείς τον ακρωτηριασμό σε εξοστρακίζουν από την κοινότητα. «Θα χρειαστεί πολλή και πολύχρονη δουλειά για να εξαλειφθεί αυτή η πρακτική, και όχι απλώς ένας νόμος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας