Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μπλόκο στην προσπάθεια των Σκοπιανών να διεισδύσουν στην Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης με το όνομα «Μακεδονία» έβαλε ο Γιάννης Βούρος

Η ΠΓΔΜ ήθελε να μπει ως «Μακεδονία» στην Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης

Μπλόκο στην προσπάθεια των Σκοπιανών να διεισδύσουν στην Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης με το όνομα «Μακεδονία» έβαλε ο Γιάννης Βούρος προ ημερών στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ ήταν παρών στη γενική συνέλευση της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Τελ Αβίβ. Οταν η συζήτηση έφτασε στις προτάσεις νέων συνεργασιών και νέων μελών της Ενωσης, εμφανίστηκε ένα δίκτυο με το όνομα ΝΕΤΑ και έδρα την πόλη Μπίτολα «της Μακεδονίας», με πρόεδρο τον Μπ. Στεφανόφσκι, «πρώην υπουργό Πολιτισμού της Μακεδονίας».

Το θέμα ξεκίνησε όταν ο Ιον Καραμίτρου ζήτησε να γίνει μέλος στην Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης το Εθνικό Θέατρο της Ρουμανίας, στο οποίο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, και παράλληλα προώθησε την πρόταση ενός δικτύου ονομαζόμενου ΝΕΤΑ για μελλοντική συνεργασία με την Ενωση.

Στην πορεία της συζήτησης αποκαλύφθηκε ότι στο ΝΕΤΑ συμπεριλαμβάνεται και η FYROM, η οποία όμως αναφέρεται ως «Μακεδονία».

Ο Γιάννης Βούρος ζήτησε αμέσως τον λόγο και τοποθετήθηκε για πολιτική και θέατρο. «Προσωπικός μου στόχος είναι η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες. Αλλά σε καμία περίπτωση μ’ ένα κράτος που δεν υφίσταται. Δεν συνηθίζω να μπλέκω την πολιτική με τη δουλειά μου. Αλλά και στη διάρκεια της βουλευτικής μου πορείας ξεχώριζα τα πράγματα. Ακόμα κι ένα στρατευμένο θέατρο να επιθυμεί κάποιος να υπηρετήσει, δεν το επιχειρεί στη λογική να βγάλει τον κόσμο στον δρόμο, αλλά προκαλώντας αντιδράσεις επί της καλλιτεχνικής ουσίας. Πολλώ δε μάλλον αδυνατώ να δεχτώ οποιαδήποτε συνεργασία με την Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης του κράτους των Σκοπίων, που στόχο έχει να χρησιμοποιήσει τον θεσμό και το ίδιο το θέατρο για να καπηλευτεί το όνομα της Μακεδονίας. Μια “Μακεδονία” που δεν αναγνωρίζω όχι μόνον εγώ αλλά ούτε το ελληνικό κράτος και ο ΟΗΕ».

Η τοποθέτηση του Γιάννη Βούρου προκάλεσε σούσουρο στη συνέλευση. Η σερβική αντιπροσωπεία υπεραμύνθηκε της πρότασης του αιτήματος της ΝΕΤΑ.

Στο τέλος, προκειμένου να μη δημιουργεί μεγαλύτερο ζήτημα, ο Ισραηλινός πρόεδρος της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης Ιλαν Ρόνεν απέσυρε την πρόταση με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. Το θέμα δεν συζητήθηκε και παραπέμφθηκε σε επόμενη γενική συνέλευση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ΠΓΔΜ ήθελε να μπει ως «Μακεδονία» στην Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας