Με επίκεντρο και σημείο εκκίνησης την Καλαμάτα, η Πελοπόννησος ζει την τελευταία 10ετία κάθε χρόνο στον παλμό της τέχνης του ντοκιμαντέρ κι αυτό θα συμβεί και φέτος, από τις 22 Νοεμβρίου, όταν 14 πόλεις της περιφέρειας (Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Λεωνίδιο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Αμαλιάδα και Φιλιατρά) θα υποδεχτούν το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με περισσότερες από 110 ταινίες να συνθέτουν το φετινό, πλούσιο πρόγραμμα των προβολών.
Η φετινή διοργάνωση έχει μεγάλο κεντρικό αφιέρωμα στις «Πόλεις του Κόσμου» κι επίσημη προσκεκλημένη την Ιταλίδα σκηνοθέτρια Lia Beltrami, που θα παρουσιάσει τέσσερις ταινίες της (Alganesh, Tears and Dreams, Guardians of the Rainforest, Burst of Song) και θα δώσει ένα τρίωρο masterclass με θέμα «Nτοκιμαντέρ και ανθρώπινα δικαιώματα» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο.
Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος διεθνών συνεργασιών με ευρωπαϊκά φεστιβάλ, που έχει πρόθεση και στόχο την προώθηση και προβολή των εθνικών κινηματογραφιών καθώς και να δοθούν κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ σκηνοθετών των διαφορετικών χωρών, το ΔΦΝΠ ήρθε σε συμφωνία με το Φεστιβάλ Faito doc Festival της Νάπολης. Τα δύο φεστιβάλ απηύθυναν κάλεσμα σε Ελληνες και Ιταλούς δημιουργούς, οι οποίοι δημιούργησαν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πόλεις-Ρίζες» που κι αυτό θα προβληθεί στην Καλαμάτα παρουσία των συντελεστών.
Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει συνολικά 52 διεθνή ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους (εκ των οποίων τα 30 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες), 28 ελληνικά μεγάλου μήκους και 33 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους κι έχει όπως πάντα ελεύθερη είσοδο με σειρά προσέλευσης, συμπληρώνεται από εργαστήρια, σεμινάρια, εκθέσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στους αναπήρους. Και ολοκληρώνεται στις 2 και 3/12 με την προβολή μικρού μήκους ταινιών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας (Kalamata short docs festival).
Οσο για την τελετή έναρξης, θα γίνει την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου (21.00) στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στην Καλαμάτα και προβλέπει την προβολή της ταινίας «Βερολίνο: Η συμφωνία μιας μεγαλούπολης» (Berlin: Symphony of a Great City) του Walter Ruttmann, διαχρονικού ντοκιμαντέρ του 1927 που περιγράφει τη ζωή στο Βερολίνο την περίοδο του Μεσοπολέμου. Την προβολή θα πλαισιώσει με ζωντανή μουσική, ειδικά διασκευασμένη για την ταινία, ο διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος Μηνάς Αλεξιάδης. Την ίδια βραδιά θα προβληθεί και το μικρού μήκους Beyond Μy Eyes, ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης για τη ζωή και τις εμπειρίες τεσσάρων νέων με οπτική αναπηρία, το οποίο δημιουργήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ντοκιμαντέρ για Ολους». Τη βραδιά θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Αλέκος Κολιόπουλος.
Πληροφορίες: 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (22/11-1/12) Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι Καλαμάτας, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Ναυπλίου και Ηλιδας, Κινηματογραφικές Λέσχες Σπάρτης, Γυθείου και Μονεμβάσιας, Γυμνός Οφθαλμός Πάτρας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λεωνιδίου και Ακράτας, ΠΙΟΠ, Μουσείο Ηλιόπουλου Φιλιατρών, Μουσικό Σχολείο Τρίπολης Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τζίνα Πετροπούλου Καλλιτεχνική σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα Το 10ο ΔΦΝΠ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και με τη στήριξη του ΕΚΚΟΜΕΔ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας