Τα στοιχήματα έπεφταν βροχή για το ποια ταινία του Διαγωνιστικού του Φεστιβάλ Κανών 2022 θα έφευγε με τον Χρυσό Φοίνικα. Μια χρονιά με «παρακαταθήκη» ταινιών που καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν λόγω της πανδημίας, μια χρονιά με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον αριστουργηματικό Γάλλο ηθοποιό Βενσάν Λεντόν – παρότι, κατά τα λεγόμενα, πρόεδρος επρόκειτο να είναι ο Ασγκάρ Φαραντί που «υποβιβάστηκε» σε απλό μέλος όταν κατηγορήθηκε ότι έκλεψε την ιδέα της βραβευμένης ταινίας του «Ενας ήρωας». Σημασία καμία δεν έχει αυτό, σημασία έχει σίγουρα πως από την πρώτη κιόλας μέρα ο Λεντόν δήλωσε ότι ο ίδιος κι η επιτροπή του σκοπεύουν να βραβεύσουν νέους δημιουργούς με πολιτική και ανθρωπιστική ματιά. Το οποίο σίγουρα συνέβη με το κύριο βραβείο του Φεστιβάλ, αν και όχι με τα υπόλοιπα.
Το «Τρίγωνο της θλίψης» του Ρούμπεν Εστλουντ, λοιπόν, μια πενταετία αφότου το «Τετράγωνο» κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα και δη με την αμέσως επόμενη ταινία του, τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο, σε μια απονομή πανηγυρική και πολυσήμαντη. Η ταινία είναι μια έξω καρδιά, τρανταχτή σάτιρα του καπιταλιστικού συστήματος και των… απόνερων που αυτό αφήνει.
Με το βραβείο του ο Ρούμπεν Εστλουντ μπαίνει σε μια μικροσκοπική ελίτ δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο που έχουν πάρει δύο Χρυσούς Φοίνικες στα 75 χρόνια ζωής του Φεστιβάλ Κανών: παρέα του ο Αλφ Σιόμπεργκ, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Μπίλε Ογκουστ, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Σοέι Ιμαμούρα, οι αδελφοί Νταρντέν, ο Μίκαελ Χάνεκε και ο Κεν Λόουτς. Και, το σημαντικότερο για τη δική μας επικαιρότητα, το «Τρίγωνο της θλίψης» είναι μια ελληνική συμπαραγωγή (της Heretic των Γιώργου Καρναβά και Κωνσταντίνου Κοντοβράκη), γυρισμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη Χιλιαδού της Εύβοιας και στην Ηλεία, σε μια συνεργασία που έχει αφήσει τον Εστλουντ ευγνώμονα κι ενθουσιασμένο όπως παντού δηλώνει, σε μια απόδειξη ότι οι άνθρωποι που κάνουν σήμερα σινεμά στην Ελλάδα, μέσα σε τεράστιες αντιξοότητες, είναι ικανοί να καταφέρουν τα πάντα.
Παραλαμβάνοντας σε αληθινή έκσταση τον Χρυσό Φοίνικα, ο Ρούμπεν Εστλουντ δήλωσε: «Από την αρχή θέλαμε με το “Τρίγωνο” να κάνουμε ένα προκλητικό φιλμ, μια ταινία που θα ενοχλήσει τον θεατή, θα προκαλέσει ένα διάλογο μέσα του, θα του θέσει ερωτήματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που η κριτική επιτροπή αναγνώρισε την ποιότητα της ταινίας μας».
Στα υπόλοιπα βραβεία, η κριτική επιτροπή φάνηκε πολύ πιο άτολμη, μοιράζοντας τιμές σε όσο το δυνατόν περισσότερα φιλμ για να μη μείνουν πολλοί παραπονεμένοι, ξεχωρίζοντας τόσο την εμβληματική Γαλλίδα autrice Κλερ Ντενί, όσο και τον δυναμικό κι ευαίσθητο Βέλγο Λουκάς Ντοντ που έβαλε δυνατή υπογραφή πριν από τέσσερα χρόνια στο «Κορίτσι», τόσο τον Σκολιμόφσκι, τον Κόρε-έντα και τον Παρκ Τσαν-γουκ με τις καινούργιες ταινίες τους, όσο και τις νεόκοπες φωνές του ισλαμικού κόσμου, όπως τον Ιρανό Αλί Αμπάσι και τον Σουηδο-Αιγύπτιο Ταρίκ Σαλέχ.
Tα βραβεία
- Χρυσός Φοίνικας: «Triangle of Sadness» του Ρούμπεν Εστλουντ
- Μεγάλο Βραβείο: (εξ ημισείας) «Close» του Λουκάς Ντοντ και «Stars at Noon» της Κλερ Ντενί
- Βραβείο της Επιτροπής: (εξ ημισείας) «8 Βουνά» των Φέλιξ φαν Γκρένινγκεν και Σαρλότ Φάντερμερς και «ΕΟ» του Γέρζι Σκολιμόφσκι
- Καλύτερη Ηθοποιός: Ζαρ Εμίρ Εμπραΐμ για το «Holy Spider» του Αλι Αμπάσι
- Καλύτερος Ηθοποιός: Σονγκ Κανγκ-χο για το «Broker» του Χιροκάζου Κόρε-έντα
- Βραβείο Σκηνοθεσίας: Παρκ Τσαν-γουκ για το «Decision to Leave»
- Βραβείο Σεναρίου: Ταρίκ Σαλέχ για το «Boy from Heaven»
- Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας για τα 75 χρόνια του Φεστιβάλ: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν για το «Tori et Lokita»
- Χρυσή Κάμερα: «War Pony» των Τζίνα Γκάμελ και Ράιλι Κίο
- Χρυσή Κάμερα - Eιδική Μνεία: «Plan 75» της Τσι Χαγιακάουα
- Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «The Water Murmurs» της Τζιανγίνγκ Τσεν
- Ειδική Μνεία Ταινίας Μικρού Μήκους: «Lori» του Αμπινάς Mπικράμ Σαχ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας