Κατ’ οίκον περιορισμός (Delo, Ρωσία, 2021, 106’)
★★★☆☆
● σκηνοθεσία: Αλεξέι Γκερμάν Τζούνιορ
● ηθοποιοί: Μεράμπ Νινίτζε, Ρόζα Καϊρούλινα
Εάν ο Αλεξέι Γκερμάν Τζούνιορ ανέκαθεν αποτελούσε μέρος του πολιτιστικού στάτους κβο της σύγχρονης Ρωσίας, μ’ αυτή την ταινία του, κομψά και κυνικά, κριτικάρει ακριβώς τα δεινά της εξουσίας, τόσο της πολιτικής όσο και της μιντιακής. Ο ήρωάς του, ο Νταβίντ, με την εκπληκτική, τραγικωμική μορφή του Μεράμπ Νινίτζε, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εχοντας τολμήσει να κοροϊδέψει στα social media τον δήμαρχο της πόλης του, βρίσκεται ξαφνικά ο ίδιος κατηγορούμενος για διαφθορά. Καθώς ο Νταβίντ αρχίζει σταδιακά να χάνεται σ’ έναν δαίδαλο αστυνόμευσης, προδοσίας και εκβιασμών, η ημερομηνία της δικασίμου του πλησιάζει κι αρχίζει να μοιάζει με μια αναμέτρηση πολύ μεγαλύτερων απαιτήσεων, με μια εμβληματική αντιπαράθεση του ατόμου με το κράτος.
Με επίσημη συμμετοχή στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του τελευταίου Φεστιβάλ Καννών, η ταινία, σκόπιμα με σκηνοθεσία «δωματίου», διατηρώντας ένα αιχμηρό χιούμορ που στιγμή δεν υπονομεύει τη δραματικότητά της, ξαναφέρνει στην επιφάνεια όλη τη λογοτεχνία και το σινεμά του ρωσικού λαού, του πάντα καχύποπτου απέναντι σε όποιον τον κυβερνά. Οσο κι αν η ρεαλιστική αισθητική έρχεται σε αντίθεση με το ώς τώρα λυρικότερο έργο του, όσο κι αν ο περιορισμός τού ήρωα αντηχεί την πανδημία, αυτή είναι μια ταινία για τη σύγχρονη Ρωσία, μια πικρή ματιά σ’ ένα πολύπλευρο παρελθόν κι ένα μονοσήμαντο παρόν.
Το μαύρο κουτί (Bοîte Noire, Γαλλία, Βέλγιο, 2021, 129’)
★★★☆☆
● σκηνοθεσία: Γιαν Γκοζλάν
● ηθοποιοί: Πιερ Νινέ, Λου ντε Λαάζ, Ολιβιέ Ραμπουρντέν
Ο Ματιέ Βασέρ είναι μονομανής, σχολαστικός, εμμονικός σχεδόν. Δουλειά του είναι ν’ αναλύει τα μαύρα κουτιά έπειτα από αεροπορικά δυστυχήματα: τ’ αυτιά του, τα μάτια του κι η φαντασία του μαζί δημιουργούν εικόνες και σχέσεις αιτιότητας εκεί που δεν υπάρχουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συντριβή ενός ολοκαίνουργιου αεροπλάνου, με 300 θύματα. Οσο ο Ματιέ υποψιάζεται πως κάτι παράτυπο συνέβη, η αεροπορική, η ασφαλιστική και οι αρχές κλείνουν την υπόθεση. Ενας παραπάνω λόγος να συνεχίσει, μόνος, ο Ματιέ την έρευνα.
Οπως ο ήρωάς του συνδέει τις ακίδες του διαγράμματος του ήχου για να φτιάξει μια φευγαλέα πραγματικότητα, έτσι κι ο Γκοζλάν (με καλύτερες επιδόσεις απ’ ό,τι στον «Συγγραφέα» του 2016), με επιμονή και πείσμα, βυθίζεται σ’ ένα άγνωστο σύμπαν και συνδέει την κάθε του πτυχή σ’ ένα γεμάτο σασπένς σενάριο. Μπορεί η διάρκειά του να είναι αχρείαστα μεγάλη, αλλά οι διακλαδώσεις της πλοκής και ο πάντα συναρπαστικός Πιερ Νινέ μπλοκάρουν κάθε ίχνος βαρεμάρας.
Επιχείρηση Κιμάς (Operation Mincemeat, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, 2021, 128’)
★★½☆☆
● σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
● ηθοποιοί: Κόλιν Φερθ, Μάθιου Μακφάντιεν, Κέλι Μακντόναλντ, Τζέισον Αιζακς, Πενέλοπι Γουίλτον
Το 1943, στην καρδιά του Β’ Παγκόσμιου, ο Σύμμαχοι σχεδιάζουν να επιτεθούν στη χιτλερική Γερμανία μέσω Σικελίας. Για αντιπερισπασμό, ωστόσο, θέλουν να πείσουν τον εχθρό πως ετοιμάζουν απόβαση στην Ελλάδα. Δύο μυστικοί πράκτορες, ο Γιούεν Μόνταγκιου και ο Τσαρλς Κολμόλντλεϊ θα έχουν την εξωφρενική ιδέα, για να αποφύγουν τα θύματα, να χρησιμοποιήσουν ένα ήδη… πτώμα. Η ιδέα τους θα εγκριθεί, η ομάδα τους θα σχηματιστεί και το Σχέδιο Κιμάς θα πάρει το «πράσινο φως».
Το πιο απίστευτο με τη νέα ταινία του Τζον Μάντεν (του Ερωτευμένου Σέξπιρ) είναι πως βασίζεται σε ολότελα πραγματική ιστορία. Ωστόσο, διχασμένη ανάμεσα σε πολλές σεναριακές επιλογές –από τις απολαυστικές στιγμές που περνούν οι ήρωες επινοώντας μια ολόκληρη, πειστική ζωή για τον νεκρό τους, στο voice over γραμμένο από τον νεαρό Ιαν Φλέμινγκ που, όντως, ήταν μέλος της ομάδας, στην κωμικότητα του pitching του σχεδίου, στην υπερδραματοποίηση του πολεμικού ηρωισμού– η ταινία χάνει την κατεύθυνσή της, αφήνοντάς σε με τη γοητεία ενός εξαιρετικά επιλεγμένου καστ.
Το κορίτσι με το βραχιόλι (La Fille au Bracelet, Γαλλία, Βέλγιο, 2019, 95’)
★★★☆☆
● σκηνοθεσία: Στεφάν Ντεμουστιέ
● ηθοποιοί: Μελίσα Γκουέρς, Ροσντί Ζεμ, Κιάρα Μαστρογιάνι
Η 16χρονη Λιζ περνά τη μέρα στην παραλία, με τον πατέρα, τη μητέρα και τον μικρό της αδελφό. Από το πουθενά, δύο αστυνομικοί την πλησιάζουν, μιλούν μαζί της και την απομακρύνουν. Η Λιζ δικάζεται ως πιθανή ένοχος για την άγρια δολοφονία της κολλητής της φίλης, ένα βράδυ μεθυσιού έπειτα από ένα πάρτι. Δυο χρόνια αργότερα, η οικογένεια της Λιζ έχει διασπαστεί, οι δικηγόροι της εξακολουθούν να προσπαθούν να την αθωώσουν, η ίδια εξακολουθεί να είναι εσωστρεφής, ψυχρή, αμέτοχη. Ενοχη ή αθώα.
Ο Στεφάν Ντεμουστιέ (Σεζάρ σεναρίου) «ξαναδιαβάζει» το αργεντίνικο θρίλερ «Acusada» του 2018, με διαφορετική οπτική. Πολύ πιο συγκρατημένο σκηνοθετικά, εστιάζει με τρόπο εξίσου ψυχρό μ’ αυτόν της ηρωίδας του, στη βαρύτητα των media και των social media και, αντίστοιχα, στην ελαφρότητα που αποκτούν για τη νεότερη γενιά το σεξ, ο θάνατος και η ζωή.
Πύρινη οργή (Firestarter, ΗΠΑ, 2022, 94’)
● σκηνοθεσία: Κιθ Τόμας
● ηθοποιοί: Ζακ Εφρον, Ράιαν Κίρα Αρμστρονγκ
Η 11χρονη Τσάρλι έχει ένα ιδιαίτερο «χάρισμα»: με ερέθισμα τον πόνο ή την οργή, μπορεί να κάνει αντικείμενα και ανθρώπους να τυλίγονται στις φλόγες. Οι γονείς της προσπαθούν να την προστατεύσουν από μια οργάνωση που θέλει να μετατρέψει την Τσάρλι σε όπλο μαζικής καταστροφής, αλλά η Τσάρλι έχει τον τρόπο να αμυνθεί. Και να επιτεθεί. Ενα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του Στίβεν Κινγκ έγινε ταινία το 1984, από τον Μαρκ Λέστερ και με πρωταγωνίστρια τη μικρούλα, τότε, Ντρου Μπάριμορ. Ο Κιθ Τόμας της «Αγρύπνιας» και το στούντιο της Blumhouse («Ο αόρατος άνθρωπος») αναλαμβάνουν ν’ αφηγηθούν ξανά την ιστορία.
Οι γείτονες από πάνω (Sentimental, Ισπανία, 2020, 82’)
★★½☆☆
● σκηνοθεσία: Σεσκ Γκέι
● ηθοποιοί: Χαβιέρ Κάμαρα, Γκριζέλντα Σιτσιλιάνι, Μπελέν Κουέστα, Αλμπέρτο Σαν Χουαν
Ο Χούλιο κι η Ανα είναι χρόνια παντρεμένοι, βυθισμένοι σε μια αδιέξοδη ρουτίνα απραγίας και δυσαρέσκειας. Ο Σάλβα και η Λάουρα που, λίγο καιρό νωρίτερα, μετακόμισαν από πάνω τους, μοιάζει να είναι πολύ πιο κεφάτοι, ειδικά αν κρίνει κανείς από τους στεναγμούς που κάθε βράδυ διαπερνούν τους τοίχους. Οταν το πρώτο ζευγάρι καλέσει το δεύτερο για ένα «ανανεωτικό» δείπνο, η συνύπαρξη και των τεσσάρων στον ίδιο κλειστό χώρο και μια ανατρεπτική πρόταση θα προκαλέσουν σεισμό στις σχέσεις όλων. Υποψήφια για 5 Γκόγια η νέα ταινία του («Τρούμαν») Σεσκ Γκέι, βασισμένη σε δικό του πετυχημένο θεατρικό έργο, αξιοποιεί μια ιδέα γεμάτη δυνατότητες, αλλά διατυπώνει τις πιο αναμενόμενες, συντηρητικές απόψεις για τις σχέσεις και το σεξ. Το φιλμ έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Cinobo.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας