Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αποχαιρετάμε την πόλη, το λιμάνι, τις γεμάτες κόσμο αίθουσες του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. | ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Το Top-10 δέκα ημερών σινεμά

Αύριο η αυλαία πέφτει, δίνονται τα βραβεία. Αποχαιρετάμε την πόλη, το λιμάνι, τις γεμάτες κόσμο αίθουσες. Οι αποσκευές μας, όμως, είναι πιο βαριές

►Αν σταματήσω να χορεύω, θα σταματήσει η καρδιά μου. Ο Ζανό, ο βρικόλακας της «Νορβηγίας» του Γιάννη Βεσλεμέ, ήταν από τους απολαυστικότερους ήρωες του Φεστιβάλ. Κι ο Βαγγέλης Μουρίκης έδωσε μια από τις διαφορετικότερες, διασκεδαστικότερες και συναρπαστικότερες ερμηνείες του σε μια ρομαντική ταινία φαντασίας.

►Πρώτο Πλάνο. Το περιοδικό του Φεστιβάλ, με διευθυντή τον Ηλία Κανέλλη, αρχισυντάκτρια τη Δήμητρα Νικολοπούλου, συντάκτες τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ, φέτος ήταν ακόμα πιο όμορφο χάρη στα εξώφυλλα του Γιώργου Γελαδάκη και της Μαρίας Παπαδάκη.

►«Πλευρικοί Ανεμοι» του Μάρτι Χέλντε. Στο ντεμπούτο του Εσθονού σκηνοθέτη, η Ερνα, «εχθρός του λαού» στη Σοβιετική Ενωση του 1941, εξορίζεται στη Σιβηρία. Ασπρόμαυρη φωτογραφία, tableaux vivants με ακίνητους ηθοποιούς και την κάμερα, μόνο, να κινείται. Ενα μικρό διαμάντι στο Διαγωνιστικό Τμήμα.

►Οι τουρκικές ταινίες. Το τουρκικό σινεμά κλείνει φέτος 100 χρόνια δημιουργίας, ακριβώς όσα και το ελληνικό. Οι δύο ταινίες από τη γειτονική χώρα, το «Sivas» του Καάν Μουτζετζί και ο «Αμνός» του Κουτλούγ Αταμάν, ήταν δύο από τις ωραιότερες εκπλήξεις του προγράμματος: το νέο τουρκικό σινεμά έχει ταλέντο και δύναμη, ακριβώς όπως και το ελληνικό.

►Η Χάνα Σιγκούλα και η ομίχλη του Θερμαϊκού. Η μούσα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, εμβληματική Γερμανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτις η ίδια και τελευταία και τραγουδίστρια, πιέστηκε στους κλειστούς χώρους και τα φώτα του Φεστιβάλ. Βγήκε και κάθισε στο λιμάνι, εκεί έδωσε τις συνεντεύξεις της, πάνω στον ντόκο, με τα πλούσια και μακριά γκρίζα μαλλιά της να γίνονται ένα με την ομίχλη που σκέπαζε τη θάλασσα. Αν ζούσε ο Φασμπίντερ, θα είχε ξετρελαθεί.

►«The Tribe» του Μιροσλάβ Σλαμποσπίτσκι. Πρώτη ταινία για τον Ουκρανό σκηνοθέτη, το φιλμ που συζητήθηκε όσο κανένα στο φεστιβάλ, προκάλεσε αποχωρήσεις και λιποθυμίες στην αίθουσα. Εκτυλίσσεται σ’ ένα οικοτροφείο κωφάλαλων. Η βία μοιάζει πιο δυνατή όταν δεν μπορείς να φωνάξεις.

►Ο Ραμίν Μπαχράνι είναι Αμερικανός. Ο πνευματώδης σκηνοθέτης τού «99 Homes» (παλιότερα του «Man Push Cart», του «Chop Shop», του «Goodbye Solo») γελάει ξινούτσικα όταν τον ρωτούν για την ιρανική καταγωγή του. «Οι γονείς μου ήρθαν στην Αμερική από το Ιράν, εγώ είμαι Αμερικανός. Παρ' όλα αυτά, για τις τέσσερις πρώτες ταινίες μου τουλάχιστον, αν όχι ακόμα, ο Τύπος γράφει ότι είμαι Αμερικανο-ιρανός ή και Ιρανός σκέτο. Νομίζω ότι η επιμονή αυτή έχει να κάνει με το όνομά μου. Κανείς δεν θα αναζητούσε τις ρίζες μου αν με έλεγαν Μπίλι Γουάιλντερ».

►«Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ξέρει να κλαίει». Ο Γιώργος Πανουσόπουλος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και η ταινία που ετοιμάζει, με τον τίτλο από τον στίχο του Ακη Πάνου, συμμετέχει στο Crossroads της Αγοράς. Οπου να ’ναι φεύγει για την Ικαρία, όπου θα γυριστεί. Και μετά έχει στο μυαλό κι άλλη μία. Στην Αθήνα, για τον Ακη Πάνου.

►«Magical Girl» του Κάρλος Βερμούτ. Η Ισπανία ανακαλύπτει έναν νέο σκηνοθέτη που θα σημαδέψει το ευρωπαϊκό σινεμά τα χρόνια που έρχονται. Φαντασία, εφηβεία, ερωτισμός, κάπου ανάμεσα στον Πέδρο Αλμοδόβαρ και τον Γιώργο Λάνθιμο. Γίνεται.

►Agora. Εκεί όπου το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γίνεται διεθνές στην πράξη κι όπου οι Ελληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί δουλεύουν μαζί με τους πιο καθοριστικούς ξένους αγοραστές, πωλητές, προγραμματιστές φεστιβάλ, παραγωγούς. Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Top-10 δέκα ημερών σινεμά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας