«Τα καβουράκια», το «Πέφτεις σε λάθη», αλλά και τα «Καΐκι μου Αη Νικόλα», «Δώδεκα η ώρα», «Στο Τούνεζι στην Μπαρμπαριά».
Σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη ενορχηστρωμένα με ιδιαίτερο και ευφάνταστο τρόπο (λίγο σαν νανούρισμα, λίγο σαν οικείος ήχος παιδικού παιχνιδιού, αλλά πάντοτε αναγνωρίσιμα) αποτέλεσαν το νέο στοίχημα του Τάσου Ιωαννίδη (οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε από τα «Λάχανα και Χάχανα»).
«Μουσική για βρέφη - Ελληνες συνθέτες» έχει τίτλο η σειρά που ξεκίνησε και το «Τσιτσάνης για βρέφη» τής έκανε ποδαρικό. Διπλοπενιές από κούνια.
■ «Ενα. Μάτσα μούτσα». «Δύο. Μάτσα μούτσα». «Τρία. Μάτσα μούτσα». Και πάει λέγοντας. Το τραγούδι «Τα δέκα φιλιά», που κολλάει σε όσους δουν την παράσταση «O πρίγκιπας λερώνει», είναι ένα από τα πολλά και έξοχα που συνέθεσε ο Νίκος Κυπουργός για την παιδική όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αυτό το θαύμα που προέκυψε από τη συνεργασία του Ν. Κυπουργού και του Θωμά Μοσχόπουλου (ποιητικό κείμενο και σκηνοθεσία) υπήρξε μεγάλο ατού και τεράστια επιτυχία για τη Λυρική στη νέα της εποχή. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τη Μικρή Αρκτο σε cd σε μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση, που περιλαμβάνει και όλο το λιμπρέτο.
Πρίγκιπες και πριγκίπισσες, που είναι και λίγο «βρομόπαιδα», λασπωμένα ζωάκια με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ενήλικοι που φέρονται σαν ανώριμα πιτσιρίκια και παιδιά που υποχρεωτικά ωριμάζουν. Η ανατρεπτική όπερα -που επαναλαμβάνεται και φέτος στη Λυρική- βασίζεται στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Ο πρίγκιπας χοιροβοσκός» και αναφέρεται σε έναν πρίγκιπα που ντύνεται χοιροβοσκός για να κερδίσει την καρδιά της αλαζονικής πριγκίπισσας. Το δράμα μπερδεύεται με την κωμωδία, το συναίσθημα με τον κυνισμό και η γοητεία με την απογοήτευση.
Ακριβώς έτσι είναι και οι συνθέσεις του Κυπουργού. Αγαπήσαμε πολύ τον καταιγιστικό «Χορό των φαγητών» και φυσικά την κορυφαία στιγμή της παράστασης, που έχει τίτλο «H μαγική ροκάνα». Στην πραγματικότητα είναι μια συρραφή των πιο γνωστών λυρικών θεμάτων και παραδοσιακών σκοπών. Ξεκινά με την «Ανοιξη» από τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι, συνεχίζει με το «Habanera» από την «Κάρμεν», το «Βαλς των λουλουδιών» από τον «Καρυοθραύστη» και κλείνει με Μπαχ, Μπετόβεν και το «Μπολερό» του Ραβέλ. Ακούμε μελωδίες και τραγουδάμε, «εγώ για χάρη σου τα έδωσα όλα, κι εσύ κατάντησες να μου μυρίζεις σαν χοιρινή μπριζόλα», χορεύουμε και φωνάζουμε «Μάτσα μούτσα».
■ Ο καθένας για να βουτήξει στη μαγεία της μουσικής θέλει τον τρόπο του. Η επιτυχημένη παιδική σειρά βιβλίων με cd, «Fun Books» (Feelgood Records) φαίνεται πως τον έχει βρει. Απευθύνεται σε παιδιά έως 7 ετών, στα οποία συστήνει περισσότερα από 100 παιδικά και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και κλασικά θέματα. Κάθε τίτλος της σειράς είναι αφιερωμένος σε ένα θέμα (έχουν προηγηθεί τα «Ντίλι Ντίλι Ντίλι», «Ενα πιάνο με ουρά», «Μικρές Μπαλαρίνες» κ.ά.) κι εκτός από το cd συνοδεύεται από βιβλίο 32 σελίδων. Πρόσφατα η σειρά εμπλουτίστηκε από τρεις ακόμα εκδόσεις.
Στο «Χριστούγεννα μαζί» η Παιδική Χορωδία Τυπάλδου ερμηνεύει χριστουγεννιάτικα τραγούδια, παραδοσιακά ελληνικά κάλαντα κι ορχηστρικές καραόκε εκτελέσεις (στο βιβλίο θα βρείτε τους στίχους).
Στο «Καρναβάλι των ζώων» του Σεν Σαν τα μουσικά όργανα παίρνουν τη μορφή αγαπημένων ζώων, αποτελώντας έτσι έναν εύστοχο τρόπο για την εισαγωγή των παιδιών στην κλασική μουσική. Το βιβλίο εξηγεί την ιστορία του κάθε κομματιού και δίνει οδηγίες ώστε τα πιτσιρίκια να «ερμηνεύουν» με κινήσεις το κάθε ζώο.
Τέλος, στα «Ονειρα γλυκά» συγκεντρώνονται πιανιστικές μελωδίες, ενώ το βιβλίο περιέχει στίχους ελληνικών νανουρισμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας