Εντονη κίνηση αποτελούμενη κυρίως από ρεσιτάλ τραγουδιού με πολύ ενδιαφέρον ρεπερτόριο σημειώθηκε το περασμένο δεκαήμερο στη μουσική ζωή της Αθήνας. Επενδύοντας στην επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη (1903-1984), καλλιτέχνες και οργανισμοί πρότειναν παρουσιάσεις των τραγουδιών του˙ τόσον αυτών που γράφτηκαν συνειδητά στο πεδίο της Εθνικής Σχολής, όσο και αυτών που έδωσαν κυρίαρχο τόνο στον χώρο της ελαφράς μουσικής της περιόδου 1930-1960.
Πρώτο επετειακό ρεσιτάλ ήταν η σύμπραξη της μεσοφώνου Θεοδώρας Μπάκα με την πιανίστρια Δόμνα Ευνουχίδου, πρώτη που ηχογράφησε το σύνολο των πιανιστικών έργων του Κωνσταντινίδη (Μουσείο Μπενάκη, 29/11/2014). Ακολούθησε η σύμπραξη της υψιφώνου Μίνας Πολυχρόνου με τον πιανίστα Κάρολο Ζουγανέλη στο πλαίσιο των κυριακάτικων εκδηλώσεων στο φουαγιέ της ΕΛΣ (30/11/2014). Φωτίζοντας εύστοχα το ευρύτερο πεδίο αναφορών της μουσικής του Μικρασιάτη δημιουργού, παρουσίασαν τραγούδια και μουσική δωματίου των Ραβέλ και Κωνσταντινίδη/Γιαννίδη. Στο πρώτο μέρος δόθηκαν οι κύκλοι τραγουδιών «Σεχραζάντ» και οι «Πέντε ελληνικοί παραδοσιακοί σκοποί» του Ραβέλ. Στο δεύτερο ακούστηκαν επιλογές έργων Κωνσταντινίδη/Γιαννίδη από τα «20 τραγούδια του ελληνικού λαού», από τα πιανιστικά «22 τραγούδια και χοροί από τα Δωδεκάνησα» και «Οκτώ Ελληνικοί νησιώτικοι χοροί».
Η φωτεινή, υγιής, εύηχη φωνή και η ρευστή, προσεγμένη εκφορά της Πολυχρόνου, αλλά και το εξαίρετο παίξιμο –ειδικά στον Ραβέλ– του Ζουγανέλη υπηρέτησαν ιδανικά το τόσο το οριενταλιστικό, εμπρεσιονιστικό στίγμα των γαλλικών τραγουδιών, όσο και τον τρυφερά επιτηδευμένο χαρακτήρα της λιτής εθνικοσχολικής γραφής του Κωνσταντινίδη. Το ρεσιτάλ έκλεισε σε αναμενόμενα νοσταλγικούς τόνους με πασίγνωστα ελαφρά τραγούδια του Γιαννίδη: «Πόσο λυπάμαι», «Ξύπνα αγάπη μου».
Τον κύκλο αφιερωμάτων στον Κώστα Γιαννίδη συμπλήρωσε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με πλειάδα τραγουδιστών και εννεαμελές ορχηστρικό σύνολο (3, 4/12/2014). Την επέτειο αγνόησε πλήρως η ΚΟΑ, μοναδικό σύνολο/θεσμός που θα μπορούσε –και γι’ αυτό όφειλε– να παρουσιάσει τα ούτως ή άλλως λιγοστά, πλην εκλεκτά συμφωνικά του έργα: τις δύο «Δωδεκανησιακές Σουίτες» (1948, 1949) και την «Μικρασιατική Ραψωδία» (1950-65).
Ρεσιτάλ Λένιας Ζαφειροπούλου
Τραγουδίστρια με ευρεία παιδεία και κύκλο ενδιαφερόντων που δεν μοιάζει να έχει όρια, η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου έδωσε τις προάλλες ένα πολύ ωραίο –και πολύ ενδιαφέρον- ρεσιτάλ τραγουδιού υπό τον τίτλο «Χωρίς ήλιο» (1/12/2014). Το πρώτο μέρος αφιέρωσε στη ρωσική μουσική. Συνοδευόμενη από τον Ρώσο πιανίστα Αντρέι Χόβριν, άνοιξε τη βραδιά στη θαυμάσιας ακουστικής αίθουσα του «Παρνασσού» με τον σπάνια παρουσιαζόμενο στη χώρα μας κύκλο τραγουδιών του Μουσόργκσκι «Χωρίς ήλιο» σε ποίηση Κουτούζοφ.
Η Ζαφειροπούλου τραγούδησε στα ρωσικά, αξιοποιώντας τη λεπτή, καλά εστιασμένη φωνή της σε μια ιδιαίτερα φροντισμένη απόδοση των «σκοτεινών», ρομαντικών τραγουδιών του Ρώσου δημιουργού. Στην ερμηνεία της τον τόνο έδωσαν η προσεκτικά αρθρωμένη εκτύλιξη της φραστικής, η ζυγιασμένη φόρτιση με ευγενές συναίσθημα, η ονειρικά αβαρής -αλλ’ ουδέποτε άψυχη- φωνητική εκφορά.
Ακολούθησαν οι «Μελωδίες, έργο 35» του Προκόφιεφ, αρχική, σπάνια παρουσιαζόμενη γραφή της ομώνυμης σύνθεσης για βιολί και πιάνο. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τα «Οκτώ τραγούδια, έργο 57» του Γιοχάνες Μπραμς. Στην ερμηνεία της κυριάρχησαν η άριστη εκφορά της γερμανικής γλώσσας, η σωστή αίσθηση της κλίμακας των εκφραστικών μεγεθών, η ευφυής συνολική σύλληψη της δραματουργίας εκάστου τραγουδιού και ο ιδανικός συνδυασμός εύπλαστης, κελαρυστής μελωδικής γραμμής και αφηγηματικής ρευστότητας.
Εξαίρετη από κάθε άποψη ήταν η συμμετοχή του Αντρέι Χόβριν σε όλα τα τραγούδια που ακούστηκαν στη διάρκεια της βραδιάς. Συνεισφέροντας πολύ παραπάνω από απλή συνοδεία/βάση στο τραγούδι της υψιφώνου, ο Ρώσος πιανίστας ανέπτυσσε μαζί της έναν άρρηκτης σύμπνοιας ουσιαστικό ηχητικό διάλογο, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη απόδοση του ιδιαίτερου κόσμου εκάστου κύκλου τραγουδιών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας