Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Φωτ.: Virginia Rota

Αναζητώντας ο ένας τον άλλον στο διηνεκές

Με μια ομάδα που αγαπάμε πολύ, που μας συστήθηκε πριν από αρκετά χρόνια και μας γοήτευσε από το πρώτο λεπτό. Με δυο χορογράφους που μπορούν τόσο μοναδικά να περιγράφουν με ακραία εκφραστικά μέσα και χορευτικά βήματα τον κλειστοφοβικό μας κόσμο, τις υπαρξιακές μας αγωνίες, την τραγικότητα της ύπαρξης, τη φθαρτότητα, τον θάνατο. Οι Peeping Tom και τα Καφκικά τους αδιέξοδα είναι και πάλι εδώ. Και με αυτούς ξεκινά απόψε το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Σήμερα και αύριο, λοιπόν, το φοβερό δίδυμο των Γκαμπριέλα Καρίτσο - Φρανκ Σαρτιέ και οι χορευτές τους παρουσιάζουν ένα έργο - σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το Τρίπτυχο: «The missing door», «The lost room» and «The hidden floor». Η δίωρη πολυβραβευμένη δημιουργία -αποτέλεσμα νέας επεξεργασίας τριών έργων που δημιούργησαν για το κορυφαίο Nederlands Dans Theatre- έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο «κατάκτηση του αδυνάτου», καθώς αποτελεί έναν πρωτότυπο συνδυασμό χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, μαγείας, εφέ, slapstick κωμωδίας και ακροβατικών με σασπένς και μνημειώδους εναλλαγής σκηνικών.

Στην τριλογία Triptych, οι χαρακτήρες, χαμένοι στον χωροχρόνο, απομακρύνονται και αναζητούν ο ένας τον άλλον στο διηνεκές, εκδηλώνοντας μια μελαγχολική νοσταλγία για το μέλλον. Ενα τριπλό παιχνίδι «κεκλεισμένων των θυρών», στο οποίο οι συμμετέχοντες προσπαθούν μάταια να δημιουργήσουν μια νέα εκδοχή της απατηλής τους πραγματικότητας.

Αναμνήσεις, διαδικασίες αυτογνωσίας, αναμετρήσεις με τον σύντροφο, όλα όσα πραγματεύεται η παράσταση θα συμβούν μέσα σε ένα πλοίο που συμβολικά λειτουργεί ως το μέσο με το οποίο προσπαθούν να φτάσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Στην πορεία, ωστόσο, θα υπάρξει ένα ατύχημα που θα αλλάξει τα πάντα. «Τοποθετώντας τη δράση σε ένα σκάφος, είναι σαν να ξεφεύγουμε από τη γραμμική αντιμετώπιση του μέλλοντος: σε ένα σκάφος είσαι πιο ελεύθερος, πιο ανοιχτός στις προοπτικές και τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν. Είσαι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμος να ακολουθήσεις διαφορετική διαδρομή ή να λάβεις διαφορετικές αποφάσεις. Ηταν, επίσης, για μας εξαιρετικά ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε πόσο επιρρεπείς γίνονται στα εξωτερικά ερεθίσματα οι χαρακτήρες σε αυτό το σκάφος».

Είναι άραγε απελπισμένοι οι πρωταγωνιστές τους ή απλώς έχουν παραιτηθεί από τη ζωή; «Διατηρούν πάντα την ελπίδα ότι θα φτάσουν κάπου και θα ξεφύγουν. Οχι, οι χαρακτήρες μας δεν τα παρατούν. Είναι εγκλωβισμένοι σε διάφορες καταστάσεις», λένε οι δύο ξεχωριστοί δημιουργοί των Peeping Tom. «Για παράδειγμα, στο “Hidden Floor”, η προσοχή δίνεται σε ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε ακραία κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να διερευνήσουμε πώς επιβιώνει η αγάπη στο ζευγάρι, πώς αναζητάται η ισορροπία μεταξύ τους. Ακόμα και στο τέλος, βλέπουμε τη γυναίκα που εξακολουθεί να τον ταΐζει, λες και η επιβίωση και η ελπίδα συνεχίζονται καθώς η βάρκα βυθίζεται».

Φωτ.: Albert Vidal

Η Γκαμπριέλα Καρίτσο και ο Φρανκ Σαρτιέ πειραματίστηκαν με εναλλαγές κινηματογραφικών πλατό από τη μία σκηνή στην επόμενη, προκειμένου οι μεταβάσεις να διατηρήσουν αυτούσια τη δραματουργική τους δύναμη. Αυτή η διαμεσολαβητική δραματουργία αποτελεί θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της δαιδαλώδους περιπλάνησης του Triptych στο παρελθόν και το μέλλον.

Αλλωστε -όπως επισημαίνουν κι οι ίδιοι-, ανεξέλεγκτες δυνάμεις τούς παρασύρουν σε κάθε στάδιο της αναζήτησής τους». «Πρόκειται για τις φυσικές δυνάμεις που σε επηρεάζουν όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα: ο άνεμος, τα κύματα, ο καιρός. Για εμάς, ωστόσο, στην παράσταση όλα αυτά είναι μια μεταφορά των ηθικών και των αξιών που έχει καθένας: από τις κοινωνικές προσταγές και τη θρησκευτική ηθική ώς τις προσωπικές αναφορές και τις εμπειρίες που ζούμε. Βρισκόμαστε υπό συνεχή ψυχική χειραγώγηση και προσπαθούμε να ξεφύγουμε, μπας και δημιουργήσουμε το δικό μας μονοπάτι».

Για την ιστορία να πούμε πως το «Triptych» είναι το αποτέλεσμα της νέας επεξεργασίας τριών έργων που δημιούργησε η ομάδα Peeping Tom για το Nederlands Dans Theatre, σε μια συνεργασία που ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου χρόνια. Η Γκαμπριέλα σκηνοθέτησε την πρώτη ενότητα με τίτλο «The Missing Door», ενώ ο Φρανκ υπέγραψε τις δύο επόμενες, «The Lost Room» και «The Hidden Floor». Στη συνέχεια, βέβαια, θέλησαν να εντάξουν τα έργα αυτά στο ρεπερτόριο των Peeping Tom, ώστε να συνεχίσουν να τα παρουσιάζουν στο κοινό. Ετσι, οι δύο χορογράφοι τα δούλεψαν εκ νέου για τους χορευτές του συγκροτήματός τους. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, θα έλεγε κανείς πως το «Triptych» διερευνά το πώς διαφορετικά σώματα, διαφορετικοί κώδικες και διαφορετικές μέθοδοι διδασκαλίας μπορούν όχι μόνο να συναντηθούν, αλλά και να αλληλοτροφοδοτηθούν δημιουργικά.


📌 ΙNFΟ:  Κεντρική Σκηνή - Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 21.00 & Σάββατο 16 Ιουλίου στις 19.00. Πληροφορίες/εισιτήρια: https://kalamatadancefestival.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αναζητώντας ο ένας τον άλλον στο διηνεκές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας