«Είμαι μέσα στη φωτογραφία; Μπαίνω μέσα ή βγαίνω έξω από τη φωτογραφία; Θα μπορούσα να είμαι ένα φάντασμα, ένα ζώο ή ένα νεκρό σώμα, και όχι απλά ένα κορίτσι που στέκει στη γωνία;».
Τα λόγια ανήκουν στη Φραντσέσκα Γούντμαν, μια Αμερικανίδα φωτογράφο με σπάνια, ευαίσθητη ματιά, η οποία πέθανε τόσο νέα (αυτοκτόνησε το 1981 σε ηλικία 22 ετών, πηδώντας από τη σοφίτα ενός κτιρίου στη Νέα Υόρκη) αλλά μας χάρισε φωτογραφίες που γοητεύουν και προβληματίζουν μέχρι και σήμερα. Οχι μόνο γιατί είναι χαρακτηριστικές των ανησυχιών της εποχής αλλά κυρίως για τον μοναδικό τρόπο που ένα νέο κορίτσι εστιάζει με τον φακό του στη γυναικεία φύση, το βλέμμα, στην τρωτότητα της θηλυκής υπόστασης.
Σαράντα και πλέον χρόνια πέρασαν από τον θάνατο της Γούντμαν κι όμως συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες, όπως τη χορογράφο Αθανασία Κανελλοπούλου που δημιούργησε μια χορογραφική ονειροπόληση πάνω στο έργο της φωτογράφου με τίτλο «Nadja - Who Am I?». Το έργο έκανε πρεμιέρα στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και επρόκειτο να ανεβεί στην Αθήνα τον Νοέμβριο, ωστόσο, λόγω κορονοϊού περιμένουμε τελικά την αθηναϊκή του πρεμιέρα στο Σύγχρονο Θέατρο τώρα, στις 9 και 10 Μαΐου.
Τέσσερις δυνατές ερμηνεύτριες συναντιούνται επί σκηνής και επιχειρούν να μας μεταφέρουν σ’ έναν κόσμο όπου τα σώματα εκτίθενται στη φθορά του χρόνου, στα βλέμματα των άλλων, αλλά και στις δικές τους διεκδικήσεις και αγωνίες. Εξαφανίζονται, χάνονται μέσα σε καθρέφτες, αναζητούν την ολότητα, τη γήινη διάστασή τους, τον αληθινό, ουσιαστικό εαυτό.
«Εδώ και περίπου δέκα χρόνια, από τότε που είδα μια έκθεση της Γούντμαν, μου γεννήθηκε η επιθυμία να τη μελετήσω και να δώσω μια προσωπική διάσταση και ερμηνεία στις φωτογραφίες της. Είναι εντυπωσιακό πώς μια τόσο νεαρή γυναίκα, μια έφηβη, κατάφερε να αποτυπώσει μέσα από τον φωτογραφικό φακό θέματα υπαρξιακά, ταυτότητας και ουσιαστικής αναζήτησης», αναφέρει η χορογράφος Αθανασία Κανελλοπούλου.
«Οι φωτογραφίες της κινούνται διαρκώς σε ένα μεταίχμιο, σε έναν ενδιάμεσο οριακό χώρο, μεταξύ ορατού και αόρατου, φανταστικού και πραγματικού, ζωής και θανάτου. Κύριο στοιχείο των εικόνων της είναι η αργή ταχύτητα, που έχει ως αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να φαίνονται θολές, φευγαλέες. Σαν ένα φάντασμα να κινείται στον χώρο μαζί της, ή ένας άλλος εαυτός. Ή σαν να κλείνει συνωμοτικά το μάτι στον θάνατο. Με συγκινούν η απενοχοποίηση και η απογύμνωση του σώματός της στον φακό, η εφηβική αθωότητα, που ταυτόχρονα κρύβει πολύ πόνο για την ενηλικίωση, και η αναπόφευκτη φθορά, που είναι έκδηλη ακόμα και σε ένα τόσο νεανικό σώμα».
«Προσπάθησα να αγκαλιάσω και να αναδείξω αυτό το γυναικείο βλέμμα που είναι τόσο διαπεραστικό και καθηλωτικά αληθινό. Αλλά δεν κατάφερα να παραμείνω σε μια συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση. Επικεντρωνόμουν κάθε φορά στο διαφορετικό χορογραφικό υλικό που αποζητούσε η Αθανασία και στη μοναδική ερμηνεία-ταυτότητα της κάθε χορεύτριας», λέει η Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου, που έντυσε μουσικά το έργο.
Εστιάζει άραγε μόνο στο γυναικείο βλέμμα η παράσταση; «Στις φωτογραφίες της Γούντμαν είναι εμφανής η απουσία του ανδρικού βλέμματος, πράγμα που υποδηλώνει και τη μοναξιά της γυναίκας δημιουργού. Ομως το έργο της, και κατ’ επέκταση ο στόχος της δικής μας παράστασης, είναι να δώσει μια πανανθρώπινη διάσταση σε σχέση με την ανθρώπινη φύση και υποκειμενικότητα∙ τη δύναμη που αντλούμε μέσα από την ανθρώπινη ευθραυστότητα», λέει η Αθ. Κανελλοπούλου για το «Nadja - Who Am I?» που εμπνεύστηκε τον τίτλο του από το ομώνυμο βιβλίο του Αντρέ Μπρετόν.
📌 ΙNFΟ: Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα 118 54, (Μετρό Κεραμεικός), 9-10 Μαΐου στις 21.00. «Nadja - Who Am I?».
Σενάριο, σκηνοθεσία, χορογραφία: Αθανασία Κανελλοπούλου.
Διεύθυνση φωτογραφίας/editing: Ιωάννης Καρούνης.
Ερμηνεύτριες: Βασιάνα Σκοπετέα, Μαρία Φουντούλη, Λία Χαμηλοθώρη, Ματίνα Κωστιάνη.
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου.
Εισιτήρια: 10-12 ευρώ. Προπώληση: TicketServices.gr, τηλεφωνικά στο 210-7234567 και στο ταμείο του θεάτρου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας