«Το Α Greek Songbook δεν είναι βιβλίο. Είναι ένα εράνισμα από μουσικές κατασκευές, τραγούδια και εικόνες που ανατέθηκαν σε ανθρώπους της μουσικής και των παραστατικών τεχνών να τα πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το έτος 2021. Είναι και μια σύναξη ανθρώπων που φτιάχνουν έργα τέχνης. Από πολύ διαφορετικούς τόπους ερχόμενος ο καθένας. Από διαφορετικές πρακτικές και ιδεολογίες. Είναι μια σύναξη που ζητά να μη συγκεραστούν οι τρόποι του καθενός, αλλά επιχειρεί να αφήσει τις αισθητικές τριβές ορατές, να μην αμβλύνει τις αισθητηριακές αντιθέσεις».
O συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής ήξερε από την αρχή τι ήθελε να επιτύχει αναλαμβάνοντας την επιμέλεια της νέας φιλόδοξης παραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής.
Συγκεντρώνοντας μια δημιουργική ομάδα αποτελούμενη από κορυφαίους της ελληνικής τέχνης (Γιάννης Αγγελάκας, Κωνσταντίνος Βήτα, Σαβίνα Γιαννάτου/Χάρης Λαμπράκης, Φοίβος Δεληβοριάς, Nalyssa Green, Δημήτρης Καμαρωτός/Αμαλία Μουτούση, Παύλος Κατσιβέλης/MC Yinka, Πέτρος Κλαμπάνης, Λόλεκ, Τζέιμς Ουάιλι/Γιάννης Διονυσίου, Γιώργος Πούλιος/Ευριπίδης Λασκαρίδης, Μπλέιν Λ. Ρέινινγκερ, Φίλιππος Σακαγιάν, Μάρθα Φριντζήλα/Βασίλης Μαντζούκης, κ.ά.) κατάφεραν να «γράψουν» ένα ελληνικό βιβλίο τραγουδιών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι 30 και πλέον καλλιτέχνες από τους χώρους της λόγιας και της δημοφιλούς μουσικής και των παραστατικών τεχνών επιδόθηκαν σε μια σειρά από τολμηρές μουσικές κατασκευές, τραγούδια και εικόνες τα οποία και θα παρουσιάσουν σε τρία προγράμματα συναυλιών στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ) στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου.
Τα δομικά στοιχεία του Βιβλίου τραγουδιών χωρίζονται με τη σειρά τους σε τρεις κατηγορίες: τραγούδια, οργανικές συνθέσεις και έργα video art τα οποία φιλοδοξούν να αποδώσουν μορφικά τη σωρεία των ανομοιογενών ρευμάτων που συγκεράστηκαν στο πολιτιστικό και πολιτικό χωνευτήρι του 1821. Ενώ, θεμέλιο του εγχειρήματος αποτελεί η χρήση, εκ μέρους των δημιουργών, σειράς ιστορικών υλικών (κειμένων, σκοπών ή αφηγήσεων) σχετιζόμενων άμεσα ή έμμεσα με πρόσωπα και πράγματα της εποχής της επανάστασης.
Το αποτέλεσμα είναι ένα απίθανο ψηφιδωτό: Ο Κωνσταντίνος Βήτα στο «Σου φιλώ τα μάτια» έγραψε πρωτότυπη μουσική κι έκανε video art εμπνευσμένο από τη μορφή του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Οι Σαβίνα Γιαννάτου και Χάρης Λαμπράκης ετοίμασαν ένα μοιρολόι-νανούρισμα για τον Αλή Πασά με ελληνικούς και αλβανικούς στίχους και ο Φοίβος Δεληβοριάς το «Εις Μάρκο Μπότσαρη».
Οι Σοφία Ζαφειρίου και Γεωργία Καρύδη με το «mnemolithiko» διαβάζουν το Σύνταγμα της Τροιζήνας (1827) ως ένα γράμμα που στάλθηκε προς το μέλλον. Ο Φάνης Ζαχόπουλος με το «Ματωμένο δέντρο» γράφει ένα τραγούδι εμπνευσμένο από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η Nalyssa Green εμπνέεται από τη «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα».
Οι Δημήτρης Καμαρωτός και Αμαλία Μουτούση παρουσιάζουν το «Byron Hydrophone Recordings» και ο Απόστολος Κίτσος το «Ιερωτικό», μια ερωτική μπαλάντα σε στίχους του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Οι Τζέιμς Ουάιλι και Γιάννης Διονυσίου στο «Α! Τι νύκτα» μετουσίωσαν σε κίνηση και φως στίχους από τον «Υμνον εις την Ελευθερίαν». Οι Γιώργος Πούλιος και Ευριπίδης Λασκαρίδης με τη μικρού μήκους ταινία «ΜΑNDO» αποδίδουν τιμές στην ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους. Ενώ, οι Μάρθα Φριντζήλα και Βασίλης Μαντζούκης στην «Τραγική ιστορία της Σούσας και του Σαρήμπαλη» αναφέρονται στον καταδικασμένο έρωτα δυο νεαρών παιδιών, μιας Ελληνίδας κι ενός Τούρκου αξιωματούχου.
«Επέλεξα να μελοποιήσω επιλεγμένους στίχους από το τεράστιο δραματικό ποίημα του Σέλεϊ “Ελλάς” σε μορφή τραγουδιού που να παίζεται από μικρό σύνολο και να τραγουδώ εγώ. Τα περίτεχνα και διανθισμένα έργα της ρομαντικής ποίησης του 19ου αιώνα δεν προσαρμόζονται πάντοτε εύκολα σε σύγχρονα τραγούδια, κι έτσι η μελοποίηση αποδείχτηκε μια πρόκληση», σχολιάζει ο Μπλέιν Λ. Ρέινινγκερ για τη δημιουργία του. «Πιστεύω πως καταφέρνουν να εκφράσουν το ουσιαστικό απελευθερωτικό μήνυμα του ποιήματος. Είναι επίσης ταιριαστό πως κι εγώ, όπως οι Σέλεϊ και Μπάιρον, είμαι ξένος, φιλέλληνας, εξωτικό φυτό που ρίζωσε στο έδαφος της Ελλάδας».
Οσο για τον Γιάννη Αγγελάκα που διασκεύασε τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια («Πνευματικός ατιμάζει κόρη», «Πήγαινα το δρόμο δρόμο», «Μαργιόλα», «Σπηλιές) εξηγεί: «Το να τιμούμε την παράδοση σαν μια απονεκρωμένη θαυμαστή οντότητα που ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής της και το να επαναλαμβάνουμε μηχανικά, άψυχα και με σοβαροφάνεια τα θρυλικά της επιτεύγματα είναι μια εγκληματική και πολλές φορές ύποπτη νοοτροπία εναντίον ενός ολοζώντανου δημιουργικού κύματος που εδώ και αιώνες μεταφέρει γνώση και έμπνευση από γενιά σε γενιά και που μέχρι και σήμερα παλεύει, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, να εξελιχθεί, να ανανεωθεί... Μ’ αυτές τις σκέψεις, που πολλές φορές στο παρελθόν, όταν τις εξέθεσα, αντιμετώπισα το μένος των υπερασπιστών της φορμόλης, προχώρησα στον εν λόγω κύκλο τραγουδιών για να έχουν και οι συγκεκριμένοι ταριχευτές του πολιτισμού μας έναν επιπλέον λόγο να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους».
? Info: Ωρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 19.30). Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου. Συμμετέχουν το φωνητικό σύνολο chórεs και δεκαπενταμελές σύνολο. Τιμές: 10€ - 20€. Αναλυτικό πρόγραμμα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας