Για τη δεύτερη μεγάλη του παραγωγή, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, ετοιμάζεται το θέατρο Badminton. Το «Τραγούδι του νεκρού αδερφού», ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του συνθέτη. «Μου κάνει εντύπωση που γιορτάζουμε τα 90 χρόνια του Θεοδωράκη, παρουσία του Θεοδωράκη», είπε χαριτολογώντας ο ίδιος ο συνθέτης. Εδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.
Εύγλωττος και εξομολογητικός, έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, μιλώντας για όλα: τη φρικιαστική Μακρόνησο, τα δύσκολα χρόνια στο Παρίσι, την οικογένειά του, τον Χίτλερ, την Αριστερά, τη Δεξιά, ακόμα και για τον εγκάρδιο φίλο του Μάνο Χατζιδάκι.
Γραμμένο το 1961, στο «ανήλιαγο, μικρό αχούρι» όπου έμενε στη Γαλλία, το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» είναι μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Περιλαμβάνει οκτώ ανυπέρβλητα λαϊκά τραγούδια, σε μουσική και στίχους του συνθέτη (πλην ενός, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Κώστας Βίρβος). Η πρώτη παρουσίαση έγινε το 1962 από τον θίασο του Μάνου Κατράκη, με βασικό ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Εκτοτε ακολούθησαν κι άλλες παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχουν εκείνες του Θανάση Παπαγεωργίου στο Θέατρο Στοά (1999). Ο ίδιος σκηνοθετεί τώρα και τη μεγάλη παραγωγή του Badminton, «με μια σύγχρονη ματιά, σε μια μεταφυσική οπτική, διατηρώντας το κατανυκτικό αίσθημα και προεκτείνοντας την προβληματική του προς το σήμερα», όπως επισημαίνει.
«Πάνω στον τάφο μου θέλω να γραφτεί: “Πολέμησε τον Δεκέμβρη”. Πάντα είχα μέσα μου τον ήχο της μάχης», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερόμενος σε μια ολοκαίνουργια πρώτη πράξη, που προσέθεσε στο πρωτότυπο έργο, επιχειρώντας μια συνομιλία με το παρόν.
«Θεώρησα σκόπιμο να μιλήσω για τη σκοτεινή περίοδο πριν και μετά τα Δεκεμβριανά. Το ‘61, που γράφτηκε το έργο, οι μνήμες απ’ τον εμφύλιο ήταν νωπές, δεν χρειάζονταν επεξηγήσεις. Θέλω οι σημερινοί θεατές να γνωρίσουν τους ήρωες, να καταλάβουν τις συνθήκες. Προσθέτω, μάλιστα, και τα τόσο ταιριαστά τραγούδια απ’ τα «Λυρικά» σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη».
Την περίοδο εκείνη τη θυμάται ως εποχή «Ορθιων». «Ανήκω στην εποχή των “Ορθιων” Ελλήνων», είπε χθες. «Γι’ αυτό και δεν με καταλαβαίνει κανείς σήμερα. Ολοι οι άλλοι από του “Ορθιους” εκτελέστηκαν. Εμένα με έσωσε η μουσική μου».
Πώς να μη στραφεί η συζήτηση στο θέμα των ημερών, σχετικά με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις; Ο συνθέτης δεν θέλησε να κάνει το παραμικρό σχόλιο. «Θέλω να μείνουμε στην παράσταση, η οποία στοχεύει να δώσει κουράγιο και να φωνάξει ότι πρέπει να μείνουμε όρθιοι», είπε. Νωρίτερα, βέβαια, μιλώντας για τους Ελληνες, δήλωσε: «Ο ατίθασος χαρακτήρας τους φάνηκε από την περήφανη στάση του Βαρουφάκη έναντι του Ντάισελμπλουμ. Παρότι δεν υπάρχει αλλαγή στην τσέπη μας, είμαστε υπερήφανοι. Κι αυτό είναι μια απόδειξη της διαφοράς μας από τους άλλους λαούς».
Στην παράσταση, που συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Νίκος Αρβανίτης και ο Χρήστος Πλαΐνης, τραγουδάνε ο Κώστας Μακεδόνας, η Καλλιόπη Βέττα, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Μπέτυ Χαρλαύτη και συμπράττει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
Ενα από τα τραγούδια του «Νεκρού Αδερφού», το περίφημο «Στα περβόλια», που μιλάει για τον Χάρο, κάνει τον Θεοδωράκη να λυγίζει. Και να αναρωτιέται: «Πόσες φορές νίκησα τον Χάρο; Δεν θα με νικήσει κι αυτός; Τα έχω ζήσει όλα. Εχω γνωρίσει όλες τις χαρές και όλες τις λύπες. Λέτε να περάσω και τα όρια της βιολογίας;».
INFO:
Από 18 Μαρτίου έως 5 Απριλίου. Θέατρο Badminton (Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, 210 88 40 600). Εισιτήρια: 8-32€.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας