Στην κατάμεστη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παρουσιάστηκε την Παρασκευή το απόγευμα το βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου «Φυλακές. Γυναίκες πίσω από τα σίδερα» (εκδόσεις Κάκτος) για «το χθες και το σήμερα των γυναικείων φυλακών μέσα από έρευνες στη Γαλλία, τη Δανία και την Ελλάδα», όπου «μιλάνε οι φυλακισμένες, ξερνώντας ματωμένες εκμυστηρεύσεις και περιμένοντας, ελπίζοντας... σ’ ένα θαύμα».
Με συγκίνηση και ανθρωπιά η γνωστή συγγραφέας και δημοσιογράφος ξεδίπλωσε ένα ταξίδι στον χρόνο που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια, από τη Γαλλία, μέχρι τις φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας. «Προσπάθησα να απεικονίσω τις συνθήκες, την καθημερινότητα, τις ιστορίες των φυλακισμένων γυναικών. Κάθε πραγματικότητα, όταν απεικονίζεται, σε φέρνει αντιμέτωπη με τον εαυτό σου. Δεν υπάρχουν στιγμές ευτυχίας σ’ αυτές τις γυναίκες. Μόνο δυστυχία. Παρεμβάλλονται βέβαια διαστήματα σκιάς, όπως μια θεατρική παράσταση, μια επίσκεψη, μια επαγγελματική απασχόληση», είπε η Εύα Νικολαΐδου.
«Μήπως, όμως, κι εμείς δεν είμαστε φυλακισμένοι χωρίς χειροπέδες; Σε μια κοινωνία ανθρωποφαγική, άγρια, ανυπεράσπιστοι, να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας η βία, η κακοποίηση, η βαναυσότητα. Οταν θέλει κάποιος να νοικιάσει ή να αγοράσει ένα σπίτι, το πρώτο πράγμα που φροντίζει είναι οι σιδεριές στα παράθυρα, σαν αυτά που έχουν στα κελιά...», συμπλήρωσε καταλήγοντας:
«Αυτό το βιβλίο είναι ένα πολυσύνθετο κράμα από συναισθήματα, ταξίδια, οδοιπορικά, όπου πλέκονται και ξεπλέκονται αφηγήσεις, σκέψεις, συνεντεύξεις. Ολα εκφράζονται άμεσα. Τίποτα δεν υπάρχει κρυπτογραφημένο ή αποσπασματικό. Μέσα από τους μονολόγους των φυλακισμένων ανακαλύπτουμε σύγχρονες Μήδειες, Κλυταιμνήστρες, Φαίδρες. Αυτές οι ανθρώπινες ιστορίες ξαναγεννιούνται σε όλες τις εποχές, όλες τις κοινωνίες».
Την εκδήλωση συντόνισε η βουλευτής Α' Αθηνών του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως αν κάτι συγκλονίζει στο βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου «είναι οι μαρτυρίες των φυλακισμένων γυναικών σε σχέση με τα παιδιά τους. Από τις κραυγές αγωνίας για τις συνθήκες κράτησης μαζί με τα μωρά τους μέχρι τη θλίψη που νιώθουν γιατί δεν μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους το χάδι, τη στοργή της μάνας, να ακούσουν τις καθημερινές ιστορίες τους από το σχολείο».
Συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας λέγοντας πως «σε ένα σημείο στο βιβλίο της, η Εύα εύστοχα σημειώνει: “Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τη λειτουργία των φυλακών της”. Και πράγματι, με το βιβλίο της μας δίνει τη δυνατότητα να περιδιαβούμε στο σήμερα αλλά και στο χτες, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών, για να μας αποκαλυφθεί ένα από τα πιο σκληρά πρόσωπα της σύγχρονης βαρβαρότητας, το πρόσωπο των φυλακών».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο δικηγόρος Βασίλης Αλεξανδρής, ο Κώστας Λογοθέτης (πρώην εισαγγελέας-δικηγόρος), η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι ηθοποιοί Κάτια Γέρου, Ηρώ Μουκίου και Λουκία Πιστιόλα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας