Δεν ξέρω αν αναρωτηθήκατε ποτέ ποια συγγραφέας κρυβόταν πίσω απ’ τη δημιουργία του καθολικού ιερέα Ραλφ, που ερωτευόταν τη νεαρή Μέγκ» στη διάσημη τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’80 «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας» και γινόταν, για πρώτη φορά στα χρονικά, παγκόσμιο σύμβολο του σεξ με ράσα.
Μπορεί εκατομμύρια γυναικών να ζούσαν τον τηλεοπτικό τους έρωτα με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν, πρωταγωνιστή της σειράς στο πλευρό της πανέμορφης Ρέιτσελ Γουόρντ, εκείνη όμως που πρώτη τον έπλασε στη φαντασία της ήταν η Αυστραλιανή συγγραφέας Κόλιν Μακάλοου.
Το ομότιτλο βιβλίο της (πρωτότυπος τίτλος «The Thorn Birds») πούλησε πάνω από 30 χιλιάδες αντίτυπα παγκοσμίως και χαρακτηρίστηκε «η απάντηση της Αυστραλίας στο “Οσα παίρνει ο άνεμος”».
H Kόλιν Μακάλοου πέθανε χθες σε ηλικία 77 ετών σε νοσοκομείο της νήσου Νόρφολκ, ενός απομονωμένου μέρους στον Ειρηνικό ωκεανό. Εκεί έμενε απ’ τα 46 της παρέα με τον κατά δεκατρία χρόνια νεότερο σύζυγό της, Ρικ Ρόμπινσον.
Η διεθνούς φήμης συγγραφέας γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1937, σπούδασε νευροφυσιολογία, ίδρυσε το τμήμα νευροφυσιολογίας του Βασιλικού Νοσοκομείου της Βόρειας Ακτής στο Σίδνεϊ και εργάστηκε για δέκα χρόνια ως ερευνήτρια και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ. Ομως η συγγραφή ήταν το πεπρωμένο της.
Το πρώτο της βιβλίο, «Tim», έγινε ταινία με τον Μελ Γκίμπσον (1979) ανοίγοντας τον δρόμο για το πολύκροτο ««Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας».
Tο μπεστ σέλερ, που κυκλοφόρησε το 1977, έγινε μίνι τηλεοπτική σειρά στις ΗΠΑ το 1983 και για τα δικαιώματα η Μακάλοου εισέπραξε το αστρονομικό ποσό του 1,9 εκατομμυρίου δολαρίων.
Ακολούθησαν άλλα 23 μυθιστορήματα με τελευταίο το «Bittersweet» (2013), ενώ το όνομά της συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους 100 «Ζώντες Εθνικούς Θησαυρούς» της Αυστραλίας.
«Ο κόσμος έχει πια λιγότερα χρώματα χωρίς την Κολ», δήλωσε μετά τον θάνατό της η Σόνα Μάρτιν, υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου «Χάρπερ Κόλινς», λέγοντας πως ήταν «μία απ’ τους πρώτους συγγραφείς της Αυστραλίας που πέτυχαν στην παγκόσμια σκηνή». Μπορεί, βέβαια, οι περισσότεροι να στέκονται στο «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», το 2008 όμως η Μακάλοου έκανε ξανά όλους να μιλούν για εκείνη εκδίδοντας το βιβλίο «Η ανεξαρτησία της Μις Μαίρη Μπένετ», μέσα απ’ το οποίο προσπάθησε να αναδιατυπώσει τους χαρακτήρες τού «Περηφάνια και προκατάληψη». Δεν τα κατάφερε.
Η πρόεδρος του «Οργανισμού για την προστασία του έργου της Τζέιν Οστεν», Σούζαν Φούλερτον, είχε δηλώσει πως «ανατρίχιασε» επειδή η Μακάλοου «μετέτρεψε την Ελίζαμπεθ Μπένετ, έναν απ’ τους πιο ζωντανούς χαρακτήρες της λογοτεχνίας, σε μια τρομερά αδύναμη γυναίκα».
Τα τελευταία χρόνια είχε χάσει το φως της, συνέχιζε, όμως, να γράφει μέσω της υπαγόρευσης.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Σιωπηλός άγγελος» (2006), «Στην άκρη του κόσμου» (2005), «Το ταξίδι του Μόργκαν» (2003), «Το τραγούδι της Τροίας» (2001), «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας» (2000) και «Τιμ» (1987).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας