H Πόλη του Φωτός που πάντα λάμπει στις γιορτές του έτους, η γαλλική πρωτεύουσα που φέτος έχει μειώσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω του COVID-19, θεάματα, συναυλίες, μεγάλες εκθέσεις, συρροή στα μουσεία. Η Γαλλία πήρε σκληρά μέτρα αλλά ο ιός επέστρεψε δριμύτατος. Οι καλλιτέχνες απτόητοι συνεχίζουν τη δημιουργία τους. Το Μουσείο Jacquemart-André παρουσιάζει μια εξαιρετική έκθεση, «Μποτιτσέλι, καλλιτέχνης και σχεδιαστής», μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.
Το παρισινό μουσείο γιορτάζει την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του Σάντρο Μποτιτσέλι (περίπου 1445-1510), εκθέτοντας περίπου σαράντα έργα του καθώς και μερικούς πίνακες Φλωρεντινών σύγχρονών του ζωγράφων, στους οποίους άσκησε μεγάλη επιρροή. Η καριέρα του Μποτιτσέλι, ο οποίος έγινε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Φλωρεντίας, συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη και τις βαθιές αλλαγές που έφεραν στην πόλη οι Μέδικοι.
Είναι ένας από τους πιο επιφανείς ζωγράφους της ιταλικής Αναγέννησης, παρ’ όλο το μυστήριο που εξακολουθεί να περιβάλλει τη ζωή του και τη δραστηριότητα του εργαστηρίου του. Παρατηρείται μια συνέπεια μεταξύ της παραγωγής μεμονωμένων έργων ζωγραφικής και των σειρών έργων που ολοκληρώθηκαν από τους βοηθούς του φημισμένου ζωγράφου. Η έκθεση δείχνει τη σημασία αυτής της πρακτικής του εργαστηρίου, ενός εργαστηρίου γεμάτου ιδέες και ενός τόπου εκπαίδευσης, χαρακτηριστικού της ιταλικής Αναγέννησης. Τονίζεται έτσι ο ρόλος του Μποτιτσέλι ως δημιουργού, επιχειρηματία και δασκάλου, ταυτόχρονα.
Η πρώτη έκθεση στη Γαλλία για τον Μποτιτσέλι, μετά το 2003 και την τότε διοργάνωση στο Musée du Luxembourg, διαρθρώνεται με χρονολογική και θεματική σειρά, αντικατοπτρίζει την προσωπική εξέλιξη του καλλιτέχνη, τους δεσμούς του έργου του με την κουλτούρα της εποχής του, τις επιρροές που άσκησε στους μαθητές του. Την επιμέλεια έχει ο Πιερ Κιουρί (επιμελητής του Μουσείου Jacquemart-André από τον Ιανουάριο του 2016), ειδικός στην ιταλική και ισπανική ζωγραφική του 17ου αιώνα. Εργάστηκε επίσης στη γαλλική ζωγραφική του 19ου αιώνα στο Μουσείο Petit Palais και το 2007 διορίστηκε επικεφαλής του τομέα ζωγραφικής του τμήματος αναστήλωσης του Κέντρου Ερευνας και Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας.
Από τα πιο σημαντικά έργα της έκθεσης είναι «Η γέννηση της Αφροδίτης», που προέρχεται από το Μουσείο Uffizi της Φλωρεντίας. Αποτελεί μια από τις αρτιότερες αισθητικά δημιουργίες του Μποτιτσέλι. Η έμπνευση για τον διάσημο πίνακα δίνεται από μια μυθολογική αφήγηση του Οβιδίου και συνιστά μια νεοπλατωνική αλληγορία βασισμένη στην αντίληψη της αγάπης ως γενεσιουργού δύναμης.
Δεν γνωρίζουμε ποιος παρήγγειλε τον πίνακα αυτό στον Ιταλό καλλιτέχνη, ωστόσο πιστεύεται πως φτιάχτηκε για κάποιο μέλος της οικογένειας των Μεδίκων. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν πως αποτελεί ύμνο στην αγάπη του Τζουλιάνο ντι Πιέρο των Μεδίκων για τη Σιμονέτα Κατανέο Βεσπούτσι, που ζούσε στο Πόρτο Βένερε (μετάφραση: Λιμάνι της Αφροδίτης). Σημειώνεται, ακόμα, πως ο Μποτιτσέλι αγαπούσε μυστικά και ο ίδιος την όμορφη Σιμονέτα.
Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από το Λούβρο, τη National Gallery του Λονδίνου, το Rijksmuseum-Αμστερνταμ, τα Μουσεία Βατικανού, το Uffizi Φλωρεντίας και την Gemäldegalerie του Βερολίνου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας