Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Δισκοκριτική: Σταμάτης Κραουνάκης-Ελεονώρα Ζουγανέλη, Miles Kane, Kristof, Cult of Luna

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ - ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ

Minos-EMI

★★★☆☆

Πρώτες εντυπώσεις από μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει, άρα και μια συνάντηση υψηλών προσδοκιών. Επρεπε να γίνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε και η Ελεωνόρα και ο Σταμάτης να κάνουν βήματα ώστε να διανυθεί -πειστικά- η μεταξύ τους απόσταση.

Μία ώρα και κάτι η διάρκεια του δίσκου. Και έχει τη σημασία του αυτό. Δεν είναι λίγοι οι δημιουργοί που μεγαλώνοντας αφήνουν τη στιχουργία και μελοποιούν λόγια άλλων. Οχι όμως ο Κραουνάκης. Και όχι απλώς γράφει ο ίδιος τα λόγια στα περισσότερα τραγούδια, αλλά είναι ποταμός. Μεγάλης διάρκειας τραγούδια, όχι πάντα κυκλικά. Αρκεί να πούμε ότι μόλις δύο τραγούδια του δίσκου έχουν διάρκεια κάτω από τέσσερα λεπτά.

Αυτή την απόσταση θα έπρεπε να διανύσει η Ελεωνόρα. Και το έκανε, τόλμησε, ανέτρεψε τα κεκτημένα της, ξεβολεύοντας και το ακροατήριό της και τα ραδιόφωνα. Απ’ την άλλη, ο Κραουνάκης επέλεξε να κρατήσει -σωστά κατ’ εμέ- έξω από αυτή την εργασία τις πολιτικές του ανησυχίες. Εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο όλες τις αρετές της Ζουγανέλη.

«Η τσάντα», ας πούμε, αναδεικνύει πλήρως τη θεατρική εκδοχή της. Ηδη τη φαντάζομαι να ξεσηκώνει το κοινό ερμηνεύοντάς το. Θεατρική -για να μην πω δραματική- είναι η ερμηνεία της και στο «Καλησπέρα έρωτα», που συνυπογράφει ο Σταμάτης με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη. «Καλησπέρα έρωτα κάτσε όπου θες, σε είδα» τραγουδά η Ελεωνόρα και αμέσως καταλαβαίνεις πόσο επίπονα κάποιος αποκτά τέτοια αντανακλαστικά. Το «Πονάω», τέλος, είναι ακόμα ένα δείγμα της φρεσκάδας του Κραουνάκη, που ενώ ξεκινάει με ένα πολύ εμφανές επαναληπτικό μοτίβο, ξαφνικά στα μισά ανατρέπεται πλήρως. Πρώτες εντυπώσεις, λοιπόν, από έναν δίσκο που έχει λόγο να υπάρχει.

Παναγιώτης Χαραλαμπάκης


MILES KANE

CHANGE THE SHOW

BMG

★★☆☆☆

O Miles Kane διαθέτει στη μουσική του ένα ντελικάτο στιλ, ολίγον τι ελιτίστικο (με την καλή έννοια), με τραγούδια μερικές φορές αληθινά κομψοτεχνήματα. Ποπ που θέλεις να ακούσεις και να χορέψεις. Στο «Change the Show» ωστόσο δεν παρουσιάζει την ευρηματικότητα προηγούμενων δουλειών του. Στασιμότητα. Οκ, συμβαίνει. Τέταρτο προσωπικό άλμπουμ για τον Εγγλέζο μουσικό με τη γοητευτική vintage αισθητική του, όμως εδώ χωρίς κάποια έκπληξη που θα κάνει τη διαφορά. Εψαξα να βρω τον προσανατολισμό μου στα 11 τραγούδια του, αλλά δεν τα κατάφερα.

Δημήτρης Κανελλόπουλος


KRISTOF

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Inner Ear

★★★☆☆

Ο τέταρτος δίσκος του Kristof -ο πρώτος του με ελληνικούς στίχους- είναι η καλύτερη μέχρι τώρα δουλειά του. Indie pop με κυρίαρχο τον ήχο από «πειραγμένα» πιάνα και συνθεσάιζερ, στίχοι με θεματική κυρίως από την ελληνική μυθολογία που αφηγούνται απόκοσμες ιστορίες παράξενα γοητευτικές και ερμηνευτική προσέγγιση κάτι ανάμεσα σε πρόζα και ιδιότυπο ραπάρισμα δημιουργούν ένα ονειρικό σύμπαν, στο οποίο ο μαγικός ρεαλισμός μπερδεύεται με την πραγματικότητα. Οι στίχοι υπογράφονται από τον Kristof, ενώ για τη μουσική συνεργάστηκε με τον Βασίλη Ντοκάκη που έκανε και την παραγωγή του άλμπουμ.

Δώρα Σελλά


CULT OF LUNA

THE LONG ROAD NORTH

Metal Blade

★★★★☆

Οι Σουηδοί εδώ και αρκετά χρόνια έχουν «θρονιαστεί» στις κορυφαίες θέσεις του ευρωπαϊκού σκληρού ήχου και με την ένατη κυκλοφορία τους μας ξεκαθαρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να ξεκινήσουν σύντομα την… κατηφόρα. Σε αυτό θα βρούμε όλα εκείνα τα post και heavy στοιχεία που τους κάνουν να ξεχωρίζουν, μαζί με τα άγρια, απόκοσμα φωνητικά, αλλά και ακόμη περισσότερη μελωδία και έμπνευση. Ενα άλμπουμ διάρκειας 70 λεπτών κι όμως, μόλις το τελειώσεις θα θελήσεις αμέσως να χαθείς ξανά μέσα στην ατόφια μουσικότητα και σκοτεινιά του.

Χρήστος Καλλιμάνης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσότερα σε κατηγορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας