Ένας Βούλγαρος χρήστης της γνωστής υπηρεσίας streaming Spotify πιθανότατα βρήκε τον τρόπο να εκμεταλλευτεί το σύστημα και να εισπράξει ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων από «στημένες» playlist. Πως η πολύ κερδοφόρα απάτη είναι καθ' όλα νόμιμη.
Η πιθανή απάτη έγινε γνωστή πέρυσι όταν μία μεγάλη δισκογραφική εταιρεία ασχολήθηκε με δύο μεγάλες playlist που δεν ανήκαν στην ίδια. Η «Soulful Music» και «Music From The Heart» περιλάμβαναν μουσική με τους κώδικες International Standard Recording, το σύστημα που χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσει ηχογραφημένη μουσική και μουσικά βίντεο. Οι playlist αυτές προέρχονταν από χρήστη που βρισκόταν στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το Music Business Worldwide και οι δύο βρίσκονταν σε υψηλές θέσεις στα τσαρτς, τα οποία φέρεται να διαμορφώνονται ανάλογα με τα χρήματα που «γεννάει» η κάθε playlist ανά εβδομάδα.
Η «Music From The Heart» βρισκόταν στη θέση 84 παγκοσμίως τον Σεπτέμβρη και στη θέση 23 στις ΗΠΑ. Η «Soulful Music» έφθανε στο 35 και 11 αντίστοιχα.
Η δεύτερη playlist περιλάμβανε 467 τραγούδια, όλα από άγνωστους καλλιτέχνες με ελάχιστες πληροφορίες για τους ίδιους online. Εκείνη την περίοδο είχε μόνο 1.797 ανθρωπους να την ακολουθούν, ενώ η πλειοψηφία από τα τραγούδια είχαν διάρκεια μόλις 30 δευτερόλεπτα, καθώς αυτός είναι ο μικρότερος επιτρεπτός χρόνος για να μπορέσει ένα τραγούδι να βγάλει χρήματα μέσω του Spotify.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τα δεδομένα από το Spotify αποκαλύπτουν ότι η «Soulful Music» δεχόταν περίπου 1.200 ακροατές τον μήνα, οι οποίοι πατούσαν το play σε κάθε τραγούδι της λίστας. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός για να είναι η λίστα τόσο ψηλά στην κατάταξη. Αυτό οδήγησε στην εκτίμηση ότι ο δημιουργός της χρησιμοποιούσε προπληρωμένους λογαριασμούς χρηστών ώστε να έχει τις απαιτούμενες ακροάσεις τραγουδιών και να εισπράξει πολλά χρήματα.
Για να λειτουργήσουν 1.200 premium λογαριασμοί απαιτείται κόστος περίπου 11.988 δολαρίων, αλλά θα μπορούσε να φέρει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ως κέρδος. Το Music Business Worldwide εκτίμησε ότι είναι πιθανό να «στοιβάξει» κάποιος έως και 60.000 ακροάσεις το μήνα σε κάθε λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει έως και τα 72 εκατ. χτυπήματα (από 1.200 λογαριασμούς) κάθε μήνα. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να φέρει 288.000 δολάρια μιας και η μέση τιμή του Spotify για κάθε τραγούδι είναι 0.0004 την ημέρα.
Όπως εάν οι απατεώνες χρησιμοποίησαν bots θα μπορούσαν να έχουν έως και 103 εκατ. χτυπήματα το μήνα και να λάβουν 415.000 δολάρια. Με δύο playlists, δηλαδή, θα μπορούσε το κέρδος να φθάσει τα 830.000 δολάρια.
Η απάτη, βέβαια, δεν είναι τεχνικά παράνομη, όμως εκπρόσωπος του Spotify ανέφερε σήμερα στο NME «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την τεχνητή χειραγώγηση της υπηρεσίας streaming. Το Spotify έχει αρκετές δικλείδες για να παρακολουθεί την κίνηση στην υπηρεσία και να ελέγχει εάν υπάρχει τέτοια δραστηριότητα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας