Τα έργα του Αλέξανδρου Γεωργίου έχουν απόλυτα βιωματικό χαρακτήρα. Ταξιδεύει και δημιουργεί ή δημιουργεί ενώ ταξιδεύει. Περιπλανώμενος πολίτης του κόσμου, ο καλλιτέχνης αντλεί ερεθίσματα από την αληθινή ζωή των τόπων που επισκέπτεται και αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη τόσο για το εικαστικό όσο και για το λογοτεχνικό έργο του.
Εργα του έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετά μουσεία εντός και εκτός της χώρας και από σήμερα παρουσιάζονται σε ένα από τα πιο ωραία και ατμοσφαιρικά της Αθήνας -αλλά δυστυχώς όχι ιδιαίτερα γνωστό παρά τα 10 χρόνια λειτουργίας του-, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης. Τρεις μήνες θα παραμείνει εκεί η έκθεση «μεταΘεοί», και το κοινό θα δει τα έργα του από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του στην Ινδία.
Η αχανής χώρα του ινδουισμού, της Μαχαμπαράτα, του Γάγγη, των παλατιών της Αγκρα, των χρωμάτων και των εκατομμυρίων κατοίκων έχει ελκύσει το ενδιαφέρον του από το 2001. Εκτοτε δεν έπαψε να πηγαινοέρχεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με διαφορετικούς τρόπους.
Στην έκθεση παρουσιάζει τα έργα: «Chardham», ένα προσκύνημα στις τέσσερις γωνιές της Ινδίας, στους τέσσερις ναούς, που αντιπροσωπεύουν τα σημεία του ορίζοντα και είναι αφιερωμένοι στον Lord Vishnu. Το ταξίδι ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2014.
Το δεύτερο, «Maha Shakti Peetha», ήταν ένα προσκύνημα στους 18 σημαντικότερους ναούς -από τους 51- που είναι αφιερωμένοι στη θεά Sati και διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016.
Ο τίτλος της έκθεσης «μεταΘεοί» επιλέχτηκε γιατί οι θεοί που ο Αλέξανδρος Γεωργίου επισκέφθηκε στην Ινδία «παραμένουν ζωντανοί και σύγχρονοι. Κινούνται στο τώρα και ταυτόχρονα στέκονται αιώνιοι.
Παρ' όλη την άγνοια του δυτικού κόσμου που δεν τους γνωρίζει καθόλου και παρ' όλο που ακόμα και οι ίδιοι οι δυτικότροπα μορφωμένοι Ινδοί δεν τους γνωρίζουν πλέον, οι θεοί αυτοί υπήρχαν και θα υπάρχουν για πάντα» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Για το έργο του καλλιτέχνη σημειώνουν πως «είναι σε συνεχόμενο, ανοιχτό διάλογο με τον θεατή. Τον καλεί να κοιτάξει όχι μόνο με τα μάτια αλλά με την καρδιά, να σκεφτεί και να παρατηρήσει, να αισθανθεί και να επικοινωνήσει».
Τα έργα έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις αίθουσες του μουσείου, ακόμα ανάμεσα και σε εκθέματα των μόνιμων συλλογών, προσκαλώντας τον επισκέπτη «σε μία περιπέτεια ανακάλυψης του εύθραυστου και απόκρυφου κόσμου που βρίσκεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία του καλλιτέχνη».
Διάρκεια έκθεσης έως 17/3 (Αγ. Ασωμάτων 22, τηλ.: 210-3251311. Πέμ.-Κυρ. 11.00-19.00).Ο καλλιτέχνης θα ξεναγήσει το κοινό: Σάββατο 12/11 στις 5 μ.μ. & Κυριακή 13/11 στις 12.30 μ.μ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας