Την Εθνική Πινακοθήκη έχει στοχοποιήσει ευθέως το κόμμα της Νίκης, καθώς τη μηνύει επικαλούμενο τα ιερά και τα όσια, σε ένα λαϊκιστικό ακροδεξιό κρεσέντο, επιδιώκοντας όπως φαίνεται να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του και να προσελκύσει νέους. Με σημαία την ορθόδοξη πίστη ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Παπαδόπουλος βανδάλισε τα έργα του Χριστόφορου Κατατσαδιώτη, τώρα ο πρόεδρός του Δημήτρης Νατσιός προσθέτει και τον πατριωτισμό, καταθέτοντας μήνυση για σειρά βίντεο (συγκεκριμένα για δύο) που έχει στην κατοχή της η Εθνική Πινακοθήκη και τα οποία, όπως δηλώνει, «προσβάλλουν βάναυσα το εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων πολιτών».
Ερωτήματα προκαλεί αυτή η ετεροχρονισμένη ανάφλεξη της Νίκης, αφού τα συγκεκριμένα ολιγόλεπτα βίντεο, δύο αναγνωρισμένων, βραβευμένων καλλιτεχνών, της Εύας Στεφανή -η οποία έχει υποστεί στο παρελθόν λογοκρισία- και του Νίκου Γιαβρόπουλου, βρίσκονται -όπως μάθαμε- εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια στον 3ο όροφο της Εθνικής Πινακοθήκης, στις μόνιμες συλλογές. Ισως και από τις 24 Μαρτίου 2021 που εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακαινισμένο το μουσείο (γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης), με διευθύντρια τη Μαρίνα Λαμπράκη. Τώρα κόπτονται, τόσα χρόνια δεν τα είχαν πάρει χαμπάρι; Πρόκειται για παλαιότερα, ήδη γνωστά έργα: το «Εγερτήριον» («Reveille)» της Εύας Στεφανή, που χρονολογείται από το 2001 και έχει κάνει έντονη την παρουσία του σε φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων. Και το «Υμνος εις την Ελευθερία» («Hymn for the Liberty)», που ο Νίκος Γιαβρόπουλος έκανε το 2021 για την επέτειο του 1821 και το δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη.
Μισαλλοδοξία
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, μετά τον βανδαλισμό που προκάλεσε ο βουλευτής της Νίκης, έρχεται η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της να υποδαυλίσει τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, με το βλέμμα στραμμένο στις άγιες και εθνικές ημέρες που ακολουθούν: την επέτειο της 25ης Μαρτίου αλλά και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το κόμμα θέλει να κρατήσει «ζεστά» και «ψηλά» το θέμα. Ο Νίκος Παπαδόπουλος έβγαλε βιντεάκι που μιλούσε για «τσόντα» στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ ο Δημήτρης Νατσιός διαφήμιζε ότι θα μεταβεί στις 19 Μαρτίου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου: «Η μήνυση αφορά το γεγονός παρουσίασης σειράς βίντεο-“έργων”, τα οποία -για άλλη μια φορά- προσβάλλουν βάναυσα το εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε. «Η δημόσια προβολή άσεμνου υλικού υπό την υπόκρουση παραμορφωμένων αποσπασμάτων του Εθνικού μας Υμνου και Προσευχής προς το Αγιο Πνεύμα, σε έναν χώρο αφιερωμένο στην τέχνη και την πολιτιστική μας κληρονομιά, συνιστά μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο».
Το περίεργο, αν όχι φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι ο Δημήτρης Νατσιός προχώρησε στη μήνυση χωρίς να πάει στην Εθνική Πινακοθήκη, να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια αν όντως υπάρχουν και προβάλλονται αυτά τα δύο βίντεο. Αρκέστηκε με την ομάδα του σε μια «αξιολόγηση σχετικού βιντεοληπτικού υλικού που τέθηκε υπόψη μας» και έτσι «θεωρήσαμε χρέος μας να κινηθούμε νομικά, ώστε να υπάρξει η ποινική διερεύνηση του θέματος, να ταυτοποιηθούν οι αξιόποινες πράξεις και να συνδεθούν με τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς για να υποστούν την κατά νόμο τιμωρία τους». Εξωφρενικό και το «πιθανολογείται»: «Η υπόψη οπτικοακουστική παρουσίαση πιθανολογείται ότι πραγματοποιείται ακόμα και σήμερα σε αίθουσα του 3ου ορόφου του κεντρικού κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης». Συνηθισμένοι να παραπλανούν στη Νίκη, αφού και ο Νίκος Παπαδόπουλος ζητούσε στην ερώτησή του στη Βουλή να αποσυρθεί έργο του Κατσαδιώτη (με την Παναγία που καπνίζει) το οποίο δεν εκτίθετο καν.
Η ασχετοσύνη πάει σύννεφο, καθώς ο πρόεδρος της Νίκης, που στρέφει τα βέλη του προς τη Συραγώ Τσιάρα, τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, δεν γνωρίζει ότι στον 3ο όροφο, τη μόνιμη συλλογή έχει επιμεληθεί η πρώην διευθύντρια, η αείμνηστη Μαρίνα Λαμπράκη. Και επίσης, ενώ κόπτεται για τα παιδιά και τους νέους μας («δεν θέλουμε να βλέπουν τέτοια άσεμνα και χυδαία θεάματα»), εθελοτυφλεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Πινακοθήκης που γίνονται αυτές της ημέρες για την 25η Μαρτίου, την «Επανάσταση των χρωμάτων» και την «Επανάσταση του 1821», με επίκεντρο τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.
Μηνυτήρια αναφορά
Στις περιγραφές του πάντως για τα έργα τέχνης είναι πολύ παραστατικός ο πρόεδρος της Νίκης. Οπως διαβάζουμε στη μηνυτήρια αναφορά του, το βίντεο με τίτλο «Υμνος εις την Ελευθερία» («Hymn of the Liberty)», έτους 2021 και διάρκειας 3.10, του καλλιτέχνη κινούμενης εικόνας Νίκου Γιαβρόπουλου, «παρουσιάζει εικόνες γυναικείων μορφών και γυμνών ανδρών σε διάφορες στάσεις που συνοδεύεται ηχητικά από άτακτες επαναλήψεις αυτούσιου ή παρεφθαρμένου τμήματος της μουσικής συνθέσεως του Υμνου εις την Ελευθερίαν. Η με τον τρόπο αυτό χρήση του τίτλου και της μουσικής συνθέσεως του Εθνικού μας Υμνου, συνιστά απροκάλυπτη και βάναυση αλλοίωση, προσβολή και διακωμώδηση αυτού, του κορυφαίου συμβόλου της πατρίδας μας». Και συνεχίζει πιο γλαφυρά: «Το αίσθημα αιφνιδιασμού και συγκλονισμού που προκαλείται στον ανυποψίαστο θεατή της εν λόγω παρουσίασης επιτείνεται και κορυφώνεται από τις επακόλουθες σκηνές πορνογραφικού χαρακτήρα».
Οσον αφορά το «Εγερτήριον» («Reveille)», το τρίλεπτο βίντεο (2001) της Εύας Στεφανή, «προβαλλόμενο σε άμεση ακολουθία του ανωτέρω πρώτου βίντεο, παρουσιάζει ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που συνοδεύονται από τον ήχο πρωινού εγερτηρίου παλαιάς ραδιοφωνικής εκπομπής και ακολούθως από την απαγγελία της Προσευχής προς το Αγιο Πνεύμα (“Βασιλεύ Ουράνιε”), υποτιτλισμένη στην αγγλική γλώσσα», αναφέρει με έμπνευση τεχνοκριτικού. «Ο συνδυασμός πορνογραφικών παραστάσεων και της προσευχητικής επικλήσεως στο Αγιο Πνεύμα συνιστά απρόκλητη και απροκάλυπτη επίθεση, όχι μόνο στο θρησκευτικό αίσθημα εμού, ως Ορθόδοξου Χριστιανού, αλλά και στην ηθική υπόσταση και προσωπικότητα του μεσούν υγιώς σκεπτόμενου θεατή, ανεξαρτήτως θρησκευτικών, πολιτικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων».
Ισως αυτή η δεύτερη επίθεση στην Εθνική Πινακοθήκη δεν θα γινόταν εάν η κυβέρνηση καταδίκαζε απερίφραστα τον βανδαλισμό, εάν εφάρμοζε τους ισχύοντες νόμους για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, εάν εγγυόταν την ασφάλεια αυτού του θησαυροφυλακίου της νεοελληνικής τέχνης. Η Εθνική Πινακοθήκη, πάντως, δεν θα προβεί, προς το παρόν, σε ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πηγές μας, η διεύθυνση θεωρεί ότι δεν μπορεί να δίνει απάντηση σε κάθε έναν που δεν του αρέσει ή που διαφωνεί για κάποιο έργο. Προσαρμόζεται δε στην ιδέα ότι τέτοια φαινόμενα θα προκύπτουν και θα συντηρούνται, εφόσον η ακροδεξιά ατζέντα επιβάλλεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πάντως έχει κατατεθεί μήνυση κατά του Νίκου Παπαδόπουλου και κατά παντός υπευθύνου για τον βανδαλισμό των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη - τα οποία δεν ξέρουμε εάν και πότε θα ξαναεκτεθούν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας