Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι διαπραγματεύσεις του Δήμου Αθηναίων με τον όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων του Διονύση Παναγιωτάκη για την εκχώρηση ενός μεγάλου μέρους του προγράμματος του «Ολύμπια»-Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» σε παραγωγές των «Αθηναϊκών Θεάτρων». Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα παραμείνει καλλιτεχνικός διευθυντής του «Ολύμπια», έχοντας-μάλλον τύποις ωστόσο-το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις προτάσεις του ομίλου Παναγιωτάκη και φροντίζοντας βέβαια για τη διαμόρφωση του υπόλοιπου και αμιγώς «δημοτικού» μέρους του προγράμματος, που θα είναι όμως και σαφώς περιορισμένο και μικρότερο σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε ο Δήμος Αθηναίων μετά τη διαπίστωση ότι η διαχείριση του «Ολύμπια» με το υπάρχον καθεστώς «δεν βγαίνει οικονομικά», όπως μας ανέφερε πηγή μας. Οπότε επιλέχθηκε όπως φαίνεται αυτή η λύση της «εργολαβίας» που, μέχρι να δημοσιοποιηθεί και επισήμως, αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα όπως:
- Ποιος θα κόβει τα εισιτήρια;
- Πού θα πηγαίνουν τα έσοδα κι αν κατανέμονται πώς θα κατανέμονται;
- Εάν αυτή τη στιγμή ο δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στη συντήρηση και διαχείριση του «Ολύμπια», πώς θα το κατορθώσει αυτό ένας ιδιώτης;

Γι’ αυτό το τελευταίο η απάντηση μοιάζει απλή: αυξάνοντας το εισιτήριο σ’ έναν χώρο η πολιτική του οποίου από το 2017, όταν (μετά την αναχώρηση της Λυρικής για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) παραχωρήθηκε από την ιδιοκτήτρια Τράπεζα της Ελλάδος για την επόμενη 10ετία στον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων, ήταν και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής με την επιλογή προσφοράς θεαμάτων-ακροαμάτων επιπέδου με φτηνό εισιτήριο, προσιτό σε όλους. Και όπως είχε επισημανθεί ήδη τότε ο στόχος ήταν να ανεβαίνουν στο «Ολύμπια» όλες οι χειμερινές, θεατρικές και μουσικές, δημοτικές παραγωγές καθώς και να μεταστεγαστούν εκεί τα Μουσικά Σύνολα και οι ορχήστρες του δήμου. Να θυμίσουμε μάλιστα πώς ακριβώς το πρόβλημα της έλλειψη στέγης για τα Μουσικά Σύνολα είχε οδηγήσει νωρίτερα, το 2015, στην πρώτη επίσημη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με τον Διονύση Παναγιωτάκη και τα «Αθηναϊκά Θέατρα», καθώς τότε, επί Γιώργου Καμίνη στη δημαρχία της Αθήνας, είχε αποφασιστεί ότι για έναν χρόνο (από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016) το θέατρο «Παλλάς» θα αποτελεί την επίσημη στέγη των Μουσικών Συνόλων. Ο Διονύσης Παναγιωτάκης επιπλέον είναι ένας επιχειρηματίας που είναι γνωστό ότι διατηρούσε «παραδοσιακά»» εξαιρετικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ -και όχι μόνο λόγω της πρώην συζύγου του ηθοποιού και πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Κούρκουλα- ενώ μια εποχή ο ίδιος θεωρούνταν πρόσωπο εξ απορρήτων του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πολιτική ενός διαμοιρασμού του χρόνου στο «Ολύμπια» με τις δημοτικές παραγωγές να περιορίζονται πάντως (έως και σ’ ένα 20% όπως φημολογείται) επιλέχθηκε τώρα ως «σολομώντεια λύση», αφού αρχικά «έπαιζε» και το σενάριο της πλήρους εκχώρησης του χώρου στα «Αθηναϊκά Θέατρα», πράγμα όμως που θα παραβίαζε τη συμφωνία του 2017 για 10ετή παραχώρηση του διατηρητέου μάλιστα κτιρίου στον Δήμο Αθηναίων, ενώ θα καταργούσε και τον λόγο ύπαρξης του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Μετά απ’ όλα αυτά ένα πράγμα μάς κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση: είναι γνωστό ότι οι κρατικοί ή οι δημοτικοί πολιτιστικοί φορείς έχουν προτεραιότητα και αποστολή, εκτός από την προσφορά πολιτιστικού έργου –συχνά με γενναιόδωρα μέσα που δεν διαθέτουν οι υπόλοιποι, την παιδεία και το κοινωνικό έργο. Αυτός είναι ο λόγος που αυτοί οι φορείς επιδοτούνται –για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους χωρίς να λειτουργεί ανασταλτικά ο φόβος τού «μπαίνουμε μέσα». Δεν μπορούμε να φανταστούμε γιατί και πώς ο κ. Δούκας είχε ξαφνικά την προσδοκία το σημαντικό πολιτιστικό έργο του Δήμου Αθηναίων (σημαντικό, ειδικά όταν πασχίζει πράγματι να είναι τέτοιο) να είναι οπωσδήποτε και κερδοφόρο. Ειδικά μάλιστα σ’ έναν ιστορικό χώρο που για να μην περάσει σε χέρια ιδιωτών και να παραμείνει υπό κρατική ή δημοτική εποπτεία είχαν δοθεί αγώνες. Κρίμα!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας