Η μουσειολογική προμελέτη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο και του Επιγραφικού Μουσείου απέσπασε την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων του ΥΠΠΟ. Το αναγκαίο έργο της επέκτασης και της αναβάθμισης του ΕΑΜ προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων -της αρχιτεκτονικής, επιστημονικής κοινότητας, φορέων, εργαζομένων, αρχαιολόγων, μηχανικών κοκ.- όταν ανακοινώθηκε το 2022, καθώς η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποφάσισε να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο με κλειστού τύπου αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αποκλείοντας την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Η πρόσκληση απευθύνθηκε σε συγκεκριμένα γραφεία του εξωτερικού, τα οποία έπρεπε να έχουν σχεδιάσει τουλάχιστον ένα μουσείο. Τις συμμετοχές έκρινε ειδική διεθνής επιτροπή αξιολόγησης τα μέλη της οποίας είχε επιλέξει η κυρία υπουργός. Οπως είναι γνωστό, η διορισμένη επιτροπή επέλεξε την αρχιτεκτονική πρόταση των γραφείων Chipperfield-Τομπάζη.
Στην παρούσα φάση το έργο της επανέκθεσης, της κτιριακής επέκτασης και της αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Επιγραφικού βρίσκεται στο στάδιο των μελετών, οι οποίες εξελίσσονται βάσει της αρχιτεκτονικής πρότασης.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Φιλοξενεί ένα πανόραμα του ελληνικού πολιτισμού, από τις αρχές της προϊστορίας, περί το 6000 π.Χ., έως την ύστερη αρχαιότητα, περί το 400 μ.Χ. από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η φιλοσοφία της νέας έκθεσης θα εστιάζει στον αρχαίο Ελληνα ως δημιουργό αλλά και ως πρωταγωνιστή. Πυρήνας της είναι «οι ιδέες και οι αξίες που διαμορφώθηκαν από τους αρχαίους Ελληνες και εκφράστηκαν και στην τέχνη τους, συνεχίζουν να επηρεάζουν και να εμπνέουν τη σύγχρονη κοινωνία...
Στις γενικές αρχές οργάνωσης της επανέκθεσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η προβολή και έμφαση στην οικουμενικότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, η ανθρωποκεντρική του προσέγγιση ως προς τις ανάγκες των ποικίλων ομάδων κοινού, η ανάδειξη των πολλαπλών νοημάτων των αντικειμένων μέσα στο εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργούνται, η υιοθέτηση ελκυστικών ερμηνευτικών μέσων για την ανάδειξη των εκθεμάτων, η αξιοποίηση σύγχρονων εκθεσιακών μέσων παρουσίασης, η καθολική πρόσβαση για όλες τις κατηγορίες επισκεπτών, είτε με φυσική παρουσία είτε με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Αξιοποιούνται ποικίλα ερμηνευτικά μέσα, συμβατικά και μη, ώστε να εξυπηρετηθούν διαφορετικά προφίλ και διαφορετικές ανάγκες επισκεπτών: κείμενα πληροφορίας, εποπτικό υλικό, ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές, σκηνογραφημένα περιβάλλοντα, απτικά εκθέματα».
Επιγραφικό Μουσείο
Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών παγκοσμίως, με 14.078 επιγραφές σε λίθο, πηλό και χαλκό, από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τους νεότερους χρόνους. Η νέα έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των επιγραφών «με έμφαση στην πρόσβαση και την ερμηνεία τους για διαφορετικές κατηγορίες κοινού. Η παρουσίαση γίνεται πιο βιωματική και συμμετοχική, διευκολύνοντας την κατανόηση. Ο εκθεσιακός χώρος σχεδόν διπλασιάζεται φτάνοντας τα 1.500-1.600 τ.μ., ενώ 900 τ.μ. καταλαμβάνει η υπαίθρια έκθεση. Οι περισσότερες επιγραφές προέρχονται από την Αρχαία Αθήνα, αλλά υπάρχουν και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.
Στο εσωτερικό του μουσείου θα εκτεθούν 462 επιγραφές, ενώ στον αύλειο χώρο θα παρουσιαστούν περίπου 300 μνημεία. Στόχος του Ε.Μ. είναι ο επισκέπτης να κατανοήσει τη σημασία της γραφής για την ανθρώπινη ιστορία, να γνωρίσει την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσα από επίσημα και καθημερινά κείμενα και να ενημερωθεί για την πολιτική οργάνωση της Αρχαίας Αθήνας και άλλων πόλεων-κρατών. Η έκθεση οργανώνεται σε τέσσερις θεματικούς άξονες και αξιοποιεί σύγχρονα ερμηνευτικά μέσα, όπως έξυπνες εφαρμογές, τρισδιάστατα αντίγραφα και απτικά εκθέματα, διευκολύνοντας την πρόσβαση όλων των επισκεπτών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας