Το 1992, η Χλόη Ακριθάκη φωτογράφισε τον πατέρα της, διάσημο ζωγράφο Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994) στο στούντιό του. Αυτή ήταν η πρώτη της φωτογράφιση καλλιτέχνη, την ώρα που δημιουργεί, νιώθοντας ελεύθερος, ξεχνώντας την ύπαρξη της κάμερας. Η ίδια όμως «όρισε» και τον τρόπο και τη σχέση ανάμεσα σε αυτήν και άλλους καλλιτέχνες που θα φωτογράφιζε πολλά χρόνια αργότερα στην Αθήνα. Αυτές οι «Συναντήσεις» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μουσειο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138, στην ομότιτλη έκθεση που επιμελείται η δρ Ιστορίας της Τέχνης και μουσειολόγος Κατερίνα Κοσκινά. Ξεχωριστά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις συναντήσεις της Χλόης Ακριθάκη με εικαστικούς καλλιτέχνες στα εργαστήριά τους αλλά και εκτός, πάντα όμως σε χώρους που τους είναι οικείοι. Σπανιες συναντήσεις με δεκάδες καλλιτέχνες από τις πιο παλιές αλλά και τις νεότερες γενιές: από τους Γιάννη Αδαμάκο, Κωστή Βελώνη, Μάρθα Δημητροπούλου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Διονύση Καβαλλιεράτο, Λίζη Καλλιγά, Απόστολο Καρακατσάνη, Μιχάλη Κατζουράκη, Μίλτο Μανέτα, Μάρω Μιχαλακάκου, Κυριάκο Μορταράκο, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Χρήστο Μπουρονίκο, Ελένη Μυλωνά, έως τους Αντώνη Ντόνεφ, Νίκο Παπαδόπουλο, Ηλία Παπαηλιάκη, Λίλα Πολενάκη, Γεωργία Σαγρή, Νάνα Σαχίνη, Κώστα Σαχπάζη, Γιώργο Σταματάκη, Δημήτρη Τζαμουράνη, Αλέξανδρο Τζάνη, Θανάση Τότσικα, Νίκο Τρανό, Γιώργο Τσεριώνη, Φίλιππο Τσιτσόπουλο, Κώστα Τσώλη, Μάρω Φασουλή, Εφη Χαλιωρή, Μανταλίνα Ψωμά, Capten, Paolo Colombο.
Η ίδια η Χλόη αναφέρει για τις συναντήσεις με τους καλλιτέχνες: «Είναι μια προσωπική προσέγγιση, μια επίσκεψη σε έναν φίλο. Πίνουμε καφέ, τσάι, μερικές φορές μια μπίρα και μιλάμε για τέχνη, για το πώς είναι να είσαι καλλιτέχνης σήμερα, ειδικά στην Ελλάδα. Σε ορισμένες από τις φωτογραφίες μου το περιβάλλον του στούντιο και οι λεπτομέρειες ή μεμονωμένα μέρη του σώματος γίνονται πορτρέτο. Και μερικές φορές συμβαίνει ότι, γνωρίζοντάς με καλά, σε κάποιο σημείο κορύφωσης της εμπιστοσύνης και του καθήκοντος με ξεχνούν. Τότε μπορώ να πετύχω ειλικρινή στιγμιότυπα που τους δείχνουν να εστιάζουν στην καλλιτεχνική δημιουργία».
Οπως επισημαίνει η επιμελήτρια Κατερίνα Κοσκινά, «Οι συναντήσεις της Χλόης Ακριθάκη είναι ένα έργο εν εξελίξει, που έχει να κάνει πρωτίστως με την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, αποδοχής και ελευθερίας μεταξύ δημιουργών. Είναι η απόδοση, φωτογραφικά, του μοιράσματος, της ενέργειας, της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και του αντικειμενικού περίγυρου της συνάντησης, με άλλα λόγια του παλμού της. Διαμορφώνεται σταδιακά, διευρυνόμενο με την πάροδο του χρόνου σε αριθμό συναντήσεων και καλλιτεχνών, εμπλουτιζόμενο με άλλα έργα, άλλες ανησυχίες, ιδέες, χώρους και τεχνικές. Αναπτύσσεται ως ζωντανός οργανισμός. Αποτυπώνεται δε και, εν τέλει, παρουσιάζεται ως μια επιλογή άλλων έργων, δικών της, διαφορετικών όσο και οι καλλιτέχνες και ο σφυγμός κάθε συνάντησης και τόσο ποικίλων όσο τα έργα τους και οι λόγοι δημιουργίας τους. Η μόνη σταθερά είναι η επιθυμία της Χλόης Ακριθάκη να προσφέρει στον θεατή εικόνες αληθείς και σημαίνουσες. Εικόνες σπάνιες, διαποτισμένες με τη φυσικότητα της φιλικής επικοινωνίας, τη χαρά της δημιουργίας και τη μεγαλοπρέπεια μιας μικρής, ασήμαντης λεπτομέρειας. Σ’ αυτές, η απαθανάτιση των καλλιτεχνών “συναγωνίζεται” σε σημασία αντικείμενα και αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, μια κίνηση, μιαν έκφραση, μιαν ανεξέλεγκτη φωτοσκίαση, μια λεπτομέρεια, μιαν απρόσμενη αλλαγή, γενικά πράγματα που θεωρούμε επουσιώδη, ενώ συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ευοίωνου κλίματος για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης και στη θέρμη μιας φιλικής συνάντησης».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου και συνοδεύεται από ξεναγήσεις από την Κατερίνα Κοσκινά και τη Χλόη Ακριθάκη, η οποία εχει ως κύριο καλλιτεχνικό μέσο τη φωτογραφία. Γεννήθηκε στo Δυτικό Βερολίνο το 1969. Κόρη του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη και της κοσμοπολίτισσας Φώφης, μεγάλωσε ανάμεσα σε καλλιτέχνες μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Σπούδασε φωτογραφία, ντιζάιν και νέα μέσα στην Bildo Akademie, Hochschule für Kunst und Medien του Βερολίνου. Ζει και εργάζεται στην Πράγα και την Αθήνα. Από το 2016 έχει αναλάβει τη διαχείριση και την ανάδειξη του έργου του πατέρα της, καθώς και το αρχείο της μητέρας της, μέσα από τη διοργάνωση εκθέσεων και τη δημιουργία εκδόσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας