Με θλίψη η πανεπιστημιακή και η αρχαιολογική κοινότητα αποχαιρετά τον Ιωάννη Μ. Ακαμάτη που πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Διακεκριμένος αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αρχαιολόγος πεδίου ο οποίος συνέβαλε την ανάδειξη της Πέλλας, διέγραψε σημαντική πορεία και άφησε πίσω του πλούσιο και πολυδιάστατο ερευνητικό και συγγραφικό έργο το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς.
Γεννήθηκε στην Παλαιόπολη Σαμοθράκης, εκεί όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών. Καθόλου τυχαία λοιπόν η ενασχόλησή του και η μεγάλη αγάπη του για την αρχαιολογία. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 1973 και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο ΑΠΘ ξεκίνησε το 1981, όταν χρίστηκε επιστημονικός συνεργάτης στο Σπουδαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το 1986 αναγορεύτηκε διδάκτωρ με άριστα και εντάχθηκε στο τακτικό διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όπου εργάστηκε μέχρι την αφυπηρέτησή του, το 2016.
Το διδακτικό έργο του κάλυπτε ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων και μαθημάτων, ενώ το κύριο ερευνητικό έργο του επικεντρώθηκε στην Αγορά της Πέλλας. Υπό τη διεύθυνσή του, η ανασκαφή εξελίχθηκε σε κέντρο εκπαίδευσης πολυάριθμων φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε σημαντικό πεδίο επιστημονικών μελετών. Ο Ιωάννης Μ. Ακαμάτης συνέβαλε καθοριστικά στη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας. Η διεθνής αναγνώριση του έργου του αποτυπώνεται στις προσκλήσεις για διδασκαλία και διαλέξεις σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Stanford και του Berkeley. Υπήρξε μέλος στο Δ.Σ. του Τελλόγλειου Ιδρύματος, μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τοπικών Συμβουλίων Μνημείων. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα με επίκεντρο την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική και την κεραμική στη Μακεδονία, ενώ συνέβαλε ουσιαστικά στη διάχυση της αρχαιολογικής γνώσης στο ευρύ κοινό.
Σύζυγός του ήταν η Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, επίσης καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, με την οποία απέκτησαν τον γιο τους Νίκο που ακολούθησε τα βήματα των γονιών του και είναι επίσης αρχαιολόγος.
Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, το Σωματείο Απανταχού Φίλων Σαμοθράκης «Η ΑΞΙΕΡΟΣ», μέλος του οποίου ήταν και ο ίδιος. Οι συμπατριώτες του αφιέρωσαν στη μνήμη του τη χθεσινή τους εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας