Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι από τα φλέγοντα ζητήματα σήμερα. Τα ταξίδια ωστόσο για εμπορικούς λόγους, οι μετακινήσεις των πληθυσμών από τη μια χώρα στην άλλη, η αναγκαστική και μη μετανάστευση, ο εκτοπισμός και η προσφυγιά από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας είναι θέμα με διαχρονία και επικαιρότητα. Σε αυτό εστιάζει η διάλεξη «Αποδημία, μετανάστευση και πρόσφυγες στο πέρασμα των αιώνων: Συγκριτικές απόψεις για τις μετακινήσεις πληθυσμών», που διοργανώνει το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Πέμπτη 20/2/25, στις 19.00) με την παρουσία Καναδών και Ελλήνων επιστημόνων. Οι ομιλητές θα αναλύσουν την ιστορική διάσταση των ανθρώπινων μετακινήσεων, την έννοια της φιλοξενίας σε σχέση με τη μετανάστευση, καθώς και τον διαχρονικό ρόλο της θάλασσας και των ακτών στη διαμόρφωση των πληθυσμιακών ροών.
Κεντρική ομιλήτρια είναι η Elizabeth Greene, καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Brock στον Καναδά, με εξειδίκευση στη θαλάσσια αρχαιολογία και την ανασκαφή ναυαγίων.
Θα αναλύσει το θέμα «Οι πολλές φωνές της Μεσογείου: Αρχαιολογία του εμπορίου, της αλιείας και του εκτοπισμού στη Νοτιοανατολική Σικελία». Η παρουσίαση περιλαμβάνει αναφορές σε τρία ναυάγια, δύο εκ των οποίων αφορούν αρχαίες εμπορικές και αλιευτικές δραστηριότητες ενώ το τρίτο αφορά αλιευτικό σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκτοπισμένων ανθρώπων από τη βόρεια Αφρική στη Σικελία. Εμφαση θα δοθεί στο πώς οι παραπάνω μελέτες αναδεικνύουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων λαών της Μεσογείου τονίζοντας τη μετακίνηση πληθυσμών.
Ο Γεράσιμος Κακολύρης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στην ηθική της φιλοξενίας, θα αναλύσει το θέμα «Φιλοξενία: Από την αρχαιότητα στο σήμερα». Θα εξετάσει την εξέλιξη της φιλοξενίας ως θεμελιώδους αξίας από την αρχαία ελληνική κοινωνία έως τη σύγχρονη εποχή, εστιάζοντας στις πολιτισμικές, κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις της. Στην αρχαιότητα, η φιλοξενία κατείχε κεντρική θέση στην ελληνική κοινωνία, καθώς δεν αποτελούσε μόνο κοινωνική, αλλά και θρησκευτική επιταγή. Στη σύγχρονη εποχή, η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών έχει υποχωρήσει, με την ξενοφοβία να κερδίζει διαρκώς έδαφος και τις κυβερνήσεις συχνά να την αρνούνται, επικαλούμενες οικονομικούς, πολιτισμικούς ή λόγους ασφάλειας. Η παρουσίαση θα υπογραμμίσει την ανάγκη για μια πιο περιεκτική και δίκαιη φιλοξενία, ικανή να υπερβαίνει τους αποκλεισμούς και τις προκαταλήψεις.
Η Αγγελική Δημητριάδη, ακαδημαϊκή διευθύντρια και καθηγήτρια στο College Year in Athens, με εξειδίκευση στην παράτυπη μετανάστευση, το άσυλο και τη σχέση μεταναστευτικών ροών με τις πολιτικές αποτροπής και προστασίας, θα αναλύσει το θέμα «Αποδημία, μετανάστευση και πρόσφυγες στο πέρασμα των αιώνων: Συγκριτικές απόψεις για τις μετακινήσεις πληθυσμών». Η παρουσίαση θα αναφερθεί στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου (Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία) ως χώρο κινητικότητας πληθυσμών. Από το 2011, η περιοχή έχει γίνει χώρος όπου η φιλοξενία και η ασφαλειοποίηση ανταλλάσσονται και συνυπάρχουν μέσω των πολιτικών και των πρακτικών που εφαρμόζει η Ε.Ε.
♦ Πληροφορίες: Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025, 19.00 Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα - Ορμινίου 3Α, Ιλίσια Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν, θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στο: https://www.youtube.com/watch?v=j66YBFVDbH8 Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δημόσια συζήτηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας