Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα ανοίξει 12 αίθουσες με εκθέματα για την αρχαία Αίγυπτο στις κύριες γκαλερί του ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα σε μια δοκιμαστική λειτουργία πριν από τα επίσημα εγκαίνια που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.
Το μουσείο, ένα φαραωνικό έργο κοντά στις φημισμένες πυραμίδες της Γκίζας, το οποίο έχει κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι στιγμής, θα ανοίγει τις αίθουσες για 4.000 επισκέπτες την ημέρα από την Τετάρτη, δήλωσε ο Αλ Ταγιέμπ Αμπάς, βοηθός του υπουργού Αρχαιοτήτων.
Το μουσείο βρίσκεται υπό κατασκευή για περισσότερο από μια δεκαετία και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του στο σύνολο δεν έχει οριστεί ακόμη, καθώς έχει καθυστερήσει επανειλημμένα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19. Ορισμένα τμήματα έχουν ανοίξει από το 2022 για περιορισμένες περιηγήσεις.
Περισσότερα από 100.000 αντικείμενα αρχαίων θησαυρών της Αιγύπτου θα εκτεθούν στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό κρατικό ιστότοπο πληροφοριών.
Ο Αμπάς είπε στο Associated Press ότι η δοκιμαστική λειτουργία που θα ξεκινήσει την Τετάρτη θα βοηθήσει στην προετοιμασία για το πλήρες άνοιγμα εντοπίζοντας λειτουργικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του μουσείου που ενδέχεται να έχουν θέμα συνωστισμού.
Τα εκθέματα στις 12 αίθουσες αγγίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνία, τη θρησκεία και το δόγμα στην αρχαία Αίγυπτο, πρόσθεσε. Οι αίθουσες ανοιχτού τύπου έχουν ταξινομηθεί κατά δυναστεία και ιστορική τάξη και θα εκθέσουν χιλιάδες αντικείμενα.
Εποχές που θα εκτεθούν στις κύριες γκαλερί περιλαμβάνουν την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο (περίπου 1070-664 π.Χ.), την Ύστερη Περίοδο (664-332 π.Χ.), την Ελληνορωμαϊκή περίοδο (332 π.Χ.-395 μ.Χ.), το Νέο Βασίλειο (107050 π.Χ.) ), Μέσο Βασίλειο (2030-1650 π.Χ.), και Παλαιό Βασίλειο (2649-2130 π.Χ.). Σε μία από τις αίθουσες εκτίθενται αγάλματα της «Ελίτ του Βασιλιά», μελών της βασιλικής οικογένειας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εργάζονταν στο στρατό, το ιερατείο και την κυβέρνηση.
Από τα τέλη του 2022 έχουν επιτραπεί περιορισμένες περιηγήσεις σε μέρη του χώρου για να δοκιμαστεί η εμπειρία των επισκεπτών και η επιχειρησιακή ετοιμότητα του μουσείου.
Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία και διαθέτουν παρουσιάσεις πολυμέσων για να εξηγήσουν τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένων των βασιλιάδων της, σύμφωνα με την Eissa Zidan, γενική διευθύντρια προκαταρκτικής αποκατάστασης και μεταφοράς αρχαιοτήτων στο μουσείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας