Από τη στιγμή που οι μετεωρολόγοι ενημέρωσαν ότι ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» στη χώρα, η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) έστειλε σχετικό υπόμνημα, στις 7 Ιουνίου, και ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να ληφθούν έκτακτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στους αρχαιολογικούς χώρους εν όψει του καύσωνα. Το υπόμνημα (με αρ. πρωτοκόλλου 2323) κοινοποιήθηκε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στον γενικό γραμματέα ΥΠΠΟ Γιώργο Διδασκάλου και στον υπηρεσιακό γραμματέα Εμμανουήλ Αντωνόπουλο και ζητούσε από την πολιτική ηγεσία «να προβεί άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές στα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων για την προστασία τόσο για των εργαζομένων, όσο και των επισκεπτών» ενώ πρότεινε «για όλες τις ημέρες και σε όποιες περιοχές η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι σε μονοβάρδια και να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι απαραίτητο το ΥΠΠΟ να ενεργήσει εγκαίρως προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τους επισκέπτες που έχουν προγραμματίσει τις επισκέψεις τους σε χώρους που ισχύει το ηλεκτρονικό εισιτήριο».
Τι έπραξε το ΥΠΠΟ; Τίποτα. Εστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση την Τρίτη 7 Ιουνίου: «Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων λόγω της πρόβλεψης υψηλών θερμοκρασιών, για τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα πρέπει να κλείσει από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 5 το απόγευμα». Ακολούθησε έτερη ανακοίνωση, χθες το πρωί στις 9.00, που ενημέρωνε ότι «σήμερα, 12.6.2024, ο αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως θα παραμείνει κλειστός από τις 12.00 έως τις 17.00, λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Οσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12.00 με 17.00, μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο μετά την επαναλειτουργία του στις 17.00 και στο διάστημα 17.00 με 20.00».
Εργαζόμενοι και τουρίστες ενημερώθηκαν αυθημερόν για τις αλλαγές του ωραρίου στην Ακρόπολη και μόνον για χθες. Γιατί; Εφόσον ήταν γνωστή η ακραία ζέστη από την περασμένη εβδομάδα. Και, ωραία, άντε η Ακρόπολη έκλεισε τελευταία στιγμή. Στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους τι συνέβη; Στο Σούνιο, στην Κνωσό, στη Λίνδο, στην αρχαία Μεσσήνη, στη Ρωμαϊκή Αγορά; Σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε η «Εφ.Συν.» προς το υπουργείο Πολιτισμού μάς απάντησαν ότι οι συνθήκες στην Ακρόπολη είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς πυρώνει ο Βράχος και η θερμοκρασία ανεβαίνει τουλάχιστον 3 βαθμούς περισσότερο. Οσο για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους (μαζί με τα μνημεία, τα κάστρα, που ως γνωστόν περιτριγυρίζονται από πλατάνια και τρεχούμενα νερά) θα βγει ανακοίνωση σήμερα!
Την ίδια στιγμή ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες καθώς κτίρια των κεντρικών υπηρεσιών λειτουργούν χωρίς κεντρικό κλιματιστικό με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι ασφυκτικές και ανθυγιεινές. Οπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, την Παρασκευή (7/6) και τη Δευτέρα (10/6) πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της 3ης Σεπτεμβρίου «παράσταση διαμαρτυρίας αλλά και ενημέρωση του υπηρεσιακού γραμματέα, κ. Αντωνόπουλου, αλλά και του ΓΔΟΥ για το χρονίζον πρόβλημα του κλιματισμού στο εν λόγω κτίριο» όπου στεγάζονται υπηρεσίες της ΓΔΑΜΤΕ και της ΓΔΑΠΚ. Αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώθηκαν και στο κτίριο της κεντρικής υπηρεσίας, όπου «από την προηγούμενη Πέμπτη υπολειτουργεί ή λειτουργεί μερικώς ο κλιματισμός».
Παράλληλα ο Ενιαίος Σύλλογος καταγγέλλει ότι «τουλάχιστον από την προηγούμενη εβδομάδα το Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού παραμένει κλειστό κάθε μέρα από 12.00 έως 17.00 για λόγους προστασίας των επισκεπτών αλλά και των συναδέλφων, καθώς και σε αυτόν τον χώρο δεν λειτουργεί ο κλιματισμός. Το ίδιο πρόβλημα, η μη λειτουργία του κεντρικού κλιματισμού, υπάρχει και στους χώρους εργασίας στον Κεραμεικό, καθώς δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν φορητές κλιματιστικές μονάδες, με συνέπεια να μην υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής».
Αναμένουμε πάντως η ηγεσία του ΥΠΠΟ να καταθέσει, έστω και μέσα Ιουνίου, ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο στο οποίο να αναπτύσσει τους τρόπους αντιμετώπισης των ακραίων θερμοκρασιών στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εργασίας, εν όψει των επιστημονικών προβλέψεων ότι θα αντιμετωπίσουμε το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας