Απαντήσεις για το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτίνα Κυριακή Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Τη λέξη «αναβατόριο» χρησιμοποίησε η κ. Μενδώνη, αλλά και η ερωτώσα κ. Μάλαμα, παρότι πρόκειται περί τελεφερίκ, όπως έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.» με ρεπορτάζ. Στην προμελέτη εγκατάστασης, όπως διαβάζουμε στην τεχνική περιγραφή του έργου, «η παρούσα περιγραφή αφορά τον σχεδιασμό, την προμήθεια και τη συναρμολόγηση των ηλεκτρομηχανολογικών εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ενός ενιαίου τελεφερίκ μονού συρματόσχοινου με καμπίνες 10 θέσεων αντιστρεπτής λειτουργίας...».
Για την ακύρωση του διαγωνισμού από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) που έβαλε προσωρινό φρένο στο έργο, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι δεν ακυρώθηκε για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά «εξαιτίας ερμηνείας νομικής», αφού σύμφωνα με την ΕΑΔΗΣΥ η υπό ανάθεση σύμβαση «εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε σύμβαση έργου, καθώς πρόκειται για μεικτή σύμβαση έργου και προμήθειας. Η ΕΑΔΗΣΥ δεν έκρινε καθόλου επί των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ούτε έκανε την παραμικρή νύξη για ανάγκη διασφάλισης ηπιότερης λύσης», είπε η κ. Μενδώνη και ανακοίνωσε: «Ο διαγωνισμός στη Μονεμβασιά επαναπροκηρύσσεται κανονικά από τον δήμο και το υπουργείο Πολιτισμού και σε αυτή την περίπτωση έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα αρνητικό στην ένταξη του έργου στο φυσικό και μνημειακό περιβάλλον της Μονεμβασιάς». Τι εννοεί με την τελευταία αποστροφή της; Δηλαδή στην προηγούμενη δεν είχε μεριμνήσει ώστε να μην υπάρχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα;
Η κατασκευή του τελεφερίκ στον βράχο της Μονεμβασιάς δρομολογήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μονεμβασίας και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πάρνωνας Α.Ε. και το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με το προσχηματικό επιχείρημα να καταστεί προσβάσιμη η Ανω Πόλη σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ. Παρ’ ότι αυτή τη στιγμή εκτός από την ωραία ρέμβη και τον ναό της Αγίας Σοφίας δεν υπάρχει άλλο μνημείο, αλλά ούτε και η δυνατότητα πρόσβασης σε αμαξίδια και ανθρώπους με δυσκολία στην κίνηση καθώς δεν έχουν χαραχθεί διαδρομές, δεν έχουν γίνει έργα υποδομής. Οπως είπε η υπουργός, για την αποκατάσταση της Ανω Πόλης το ΥΠΠΟ «έχει διαθέσει 3.000.000 ευρώ σε προηγούμενη προγραμματική περίοδο και σήμερα η προσβασιμότητα σε αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς επιτελείται αποκλειστικά από την Κάτω Πόλη μέσω ενός εξαιρετικά ολισθηρού καλντεριμιού».
Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στον Δήμο Μονεμβασίας: «H συμμετοχή του δήμου στο εν λόγω έργο είναι κρίσιμη, καθώς πρόκειται για τον κατ’ εξοχήν φορέα της τοπικής κοινωνίας, η οποία επανεξέλεξε, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, την ίδια δημοτική αρχή, ενώ γνώριζε το πρόγραμμά της και τα έργα της. Αρα, η τοπική κοινωνία στην πλειοψηφία της έχει εκφραστεί για το έργο. Το έργο το επικροτούν κατά πλειοψηφία οι κάτοικοι, οι δημότες και όχι ένας Σύλλογος Φίλων».
Ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασίας, στον οποίο αναφέρθηκε, έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις με την ανακοίνωση «Σχετικά με την κατασκευή τελεφερίκ στον βράχο της Μονεμβασίας. Να μην καταστρέψουμε αυτό που διασώθηκε επί 15 αιώνες!», και έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από την πλευρά της η Κυριακή Μάλαμα υπογράμμισε ότι αποτελεί κοινή θέση όλων η προσβασιμότητα στα μνημεία για τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, αλλά οι όροι με τους οποίους θα εξασφαλιστεί πρέπει να μελετηθούν, κατά περίπτωση και σε βάθος. Υπογράμμισε ότι στο συγκεκριμένο έργο προβληματίζουν το μέγεθος της κατασκευής του αλλά και μια σειρά από ασάφειες σε θέματα λειτουργίας και λειτουργικότητάς του. «Εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές επιλογές προτού καταλήξει το υπουργείο Πολιτισμού σε αυτή τη λύση;», διερωτήθηκε η Κυριακή Μάλαμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας