Πρωτιά... από το τέλος, εξασφάλισε η χώρα μας στην έκθεση της Eurostat για τις δαπάνες των πολιτών της ΕΕ στον τομέα του πολιτισμού το 2020.
Ο μέσος όρος της ιδιωτικής δαπάνης αυτού του είδους διαμορφώθηκε από τα έξοδα των πολιτών για πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες σε σχέση με τις συνολικές τους δαπάνες. Το ποσοστό της δαπάνης αυτής σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,6%, όπως παρουσιάζεται στη σημερινή έκθεση της Eurostat για το πρώτο έτος της πανδημίας.
Συγκριτικά με αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη βάση, και συγκεκριμένα στην τελευταία θέση των 22 κρατών της Ένωσης, με ποσοστό δαπανών 1,3%.
Το μερίδιο των δαπανών που αφορά τον πολιτισμό στις συνολικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν αυτό το ποσοστό, όπως το εισόδημα των νοικοκυριών, το ύψος των τιμών, η ευκολία πρόσβασης σε πολιτιστικούς χώρους, οι κυβερνητικές πολιτικές για τον πολιτισμό αλλά και οι συνήθειες και προτιμήσεις του κοινού.
Το 2020, οκτώ χώρες κατέγραψαν ποσοστό των πολιτιστικών δαπανών στον συνολικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, από τις 22 χώρες της ΕΕ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Τα υψηλότερα ποσοστά του προϋπολογισμού των νοικοκυριών που δαπανήθηκαν για πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες εντοπίστηκαν στη Δανία (3,9%), τη Γερμανία (3,7%) και την Αυστρία (3,5%).
Αντιθέτως, σε 13 χώρες της ΕΕ το μερίδιο των δαπανών των νοικοκυριών για πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες ήταν κάτω από το μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ, με το μικρότερο μερίδιο στην Ελλάδα (1,3%). Ακολούθησαν η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Ισπανία, όπου η καθεμία κατέγραψε μερίδιο 1,5%.
Εκφρασμένες σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), η Αυστρία (1.221 ΜΑΔ), η Γερμανία (1.194), η Δανία (1.173) και η Ολλανδία (1.026) είχαν τα υψηλότερα επίπεδα δαπανών για πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες το 2020. Στο άλλο άκρο, η μέση δαπάνη των νοικοκυριών για πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες ήταν μικρότερη από 300 ΜΑΔ στη Βουλγαρία (193), τη Λιθουανία (264), τη Σλοβακία (282) και την Ελλάδα (296).
Κατά μέσο όρο, περίπου το 1/4 των δαπανών των νοικοκυριών της ΕΕ για τον πολιτισμό το εξεταζόμενο έτος πήγε σε εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ήχου και εικόνας (26,9%), άλλο 1/4 σε βιβλία και Τύπο (25,1%), το 1/5 (20,8%) σε αμοιβές ραδιοτηλεοπτικών φορέων και ενοικίαση εξοπλισμού και εξαρτημάτων για τον πολιτισμό, και το 13,7% για αντικείμενα καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας