Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
 Βρετανικό Μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο | AP Photo/Matt Dunham, File

Αναθερμαίνουν τη συζήτηση για τα Γλυπτά μετά την κατακραυγή για τις κλοπές

Το ζήτημα της ανταλλαγής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ή μάλλον πιο σωστά του μακροχρόνιου δανεισμού τους, που όπως φαίνεται υπήρχε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναθερμαίνει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times

Το δημοσίευμα έρχεται στον απόηχο της είδησης για κλοπή και φθορά αντικειμένων απ΄το Βρετανικό Μουσείο, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας, ενώ άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την επιστροφή τους στην Ελλάδα αλλά και μια συζήτηση για το κατά πόσο τελικά είναι ασφαλή στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πιστεύει ότι μια ιστορική πολιτιστική συμφωνία ανταλλαγής με την Ελλάδα που περιλαμβάνει τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί ακόμα να ολοκληρωθεί, παρά την κρίση με τις κλοπές στο ίδρυμα του Λονδίνου, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις σκέψεις του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Όσμπορν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συνομιλίες για «ένα καινοτόμο σχέδιο στο οποίο ορισμένα από τα γλυπτά θα δανείζονταν στην Αθήνα, με ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται στο Λονδίνο» ως ανταλλαγή, αναφέρουν οι FT. 

Αν και ο Μητσοτάκης επιμένει ότι θέλει να επιστραφούν όλα τα λεγόμενα Ελγίνεια Μάρμαρα —όχι να σταλούν στην Αθήνα σε τμήματα με μακροχρόνια δάνεια— και οι δύο πλευρές λένε ότι οι συζητήσεις είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις μιας σειράς κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο - με ορισμένα αντικείμενα να εμφανίζονται προς πώληση στο eBay - προκάλεσαν κριτική από Έλληνες υπουργούς και αξιωματούχους.

Όμως ο Όσμπορν είπε στους συναδέλφους του ότι είναι καθησυχασμένος ότι ο Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά, δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές.

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά στη σιωπή», είπε ένα άτομο στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με τους FT. «Υπήρξε σημαντικός περιορισμός στην καρδιά του ελληνικού κράτους». Ένας γνώστης του μουσείου είπε ότι ήταν ένα σημάδι ότι η Αθήνα πιστεύει ότι μια συμφωνία είναι κοντά.

Ο Όσμπορν έχει προτείνει μια σειρά δανειακών συμφωνιών για τα μάρμαρα που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Όσμπορν, το οποίο «είναι ακόμη υπό συζήτηση», σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ελλάδα δεν θα απαρνηθεί την αξίωση για τα γλυπτά, αλλά το Βρετανικό Μουσείο θα έστελνε στην Αθήνα δυνητικά το ένα τρίτο ή περισσότερα από τα μάρμαρα για μια καθορισμένη περίοδο».

Στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συνεργασίας του Παρθενώνα», η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο θησαυρούς που δεν είχαν προηγουμένως δει στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελώντας το επίκεντρο μεγάλων εκθέσεων.

Στα τέλη του 2022, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Όσμπορν ότι θέλει να επιστρέψει μόνιμα η ζωφόρος, όχι ως δανεική και όχι αποσπασματικά, αλλά και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι δυνατή.

Ο Μητσοτάκης είπε τον Ιανουάριο ότι ήλπιζε να επαναπατρίσει σύντομα τα μάρμαρα: «Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μετά τις εκλογές».
    
Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε: «Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στο Βρετανικό Μουσείο και όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Ο Λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου που ηγείται μιας εκστρατείας για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ακρόπολη, ισχυρίζεται ότι το κλίμα για μια συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι καλύτερο από ό,τι ήταν εδώ και 200 χρόνια. «Το Βρετανικό Μουσείο έχει ένα διορατικό πρόεδρο. ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία και πλήρη θητεία, και το μελλοντικό σχήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σαφέστερο σε 18 μήνες», είπε.

Ο Όσμπορν υποσχέθηκε να επιταχύνει την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των αντικειμένων στη συλλογή του ιδρύματος, καθώς κλιμακώθηκε η κρίση για τις κλοπές θησαυρών. Ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών παραδέχτηκε χθες, Σάββατο, ότι έως και 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή εξαφανιστεί και ότι το μουσείο απέτυχε να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις το 2021 ότι αντικείμενα έβγαιναν προς πώληση στο Διαδίκτυο.

Ο Όσμπορν επιβεβαίωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν είχε πλήρες μητρώο όλων των αντικειμένων της συλλογής του και υποσχέθηκε να επισπεύσει την οριστικοποίηση αυτής της διαδικασίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά το μπαράζ βρετανικών δημοσιευμάτων περί συμφωνία ανταλλαγής, η Εφ.Συν. αναφερόταν στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Λονδίνο,σημειώνοντας ότι το αίτημα εργαλειοποιείται πλήρως από την κυβέρνηση που κρατάει κλειστά χαρτιά και έχει επιβάλει σιωπή τόσο στο υπουργείο Πολιτισμού όσο και στο Μουσείο Ακρόπολης, που όλα αυτά τα χρόνια έχει κρατήσει σταθερή θέση στο θέμα της διεκδίκησης, όπως και στην παρούσα φάση ο νυν διευθυντής του Νικόλαος Σταμπολίδης και μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας μας στην UNESCO. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αναθερμαίνουν τη συζήτηση για τα Γλυπτά μετά την κατακραυγή για τις κλοπές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας