Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κτίριο-ΣΕΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

«Αντιδημοκρατική πρακτική» η έξωση στον ΣΕΑ

Επιφανείς πανεπιστημιακοί, επιστημονικοί φορείς, καλλιτέχνες κ.ά. συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας από την κυβέρνηση ανάκληση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, ενώ και 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Συνεχίζονται οι δημόσιες αντιδράσεις κομμάτων, φορέων και προσωπικοτήτων έναντι της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Χθες κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της βουλευτού Αχαΐας και τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την υπουργό Πολιτισμού ζητώντας να κατατεθούν στη Βουλή όλες οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα κτίρια του ΥΠΠΟ.

Ταυτόχρονα υπήρξε μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών από πανεπιστημιακούς, ερευνητές-ερευνήτριες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που έχουν μετάσχει σε εκδηλώσεις στον ΣΕΑ που ζητούν απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού να ανακληθεί η υπουργική απόφαση έξωσης του συλλόγου.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπογραμμίζοντας πώς η απόφαση της κ. Μενδώνη πάρθηκε επειδή ο ΣΕΑ παραχώρησε τον κήπο του για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, επισημαίνουν πως «οι πολιτικές διώξεις συλλόγων με τον μανδύα της γραφειοκρατίας μάς γυρίζουν πίσω, σε πολύ σκοτεινά χρόνια της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας».

Επισημαίνουν ακόμα πως από το ’82, που το κτίριο παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ επί υπουργίας Μ. Μερκούρη, «ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αποστολή εγγράφου από όσους διετέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων, που να απαιτούσε από το Δ.Σ. του Συλλόγου να δώσει πληροφορίες για το είδος των εκδηλώσεων, πολύ δε περισσότερο να προχωρήσει σε απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης για λόγους που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά μιας οποιασδήποτε εκδήλωσης». Και ρωτούν την υπουργό αν προτίθεται να πάρει πίσω την απόφαση με την οποία ανακαλείται η παραχώρηση του κτιρίου της Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς επίσης και ποια κτίρια που ανήκουν στο ΥΠΠΟΑ έχουν παραχωρηθεί και πού, ζητώντας να κατατεθούν όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Οσο για το κείμενο διαμαρτυρίας κατά της υπουργικής απόφασης, το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει πλήθος υπογραφών πανεπιστημιακών, επιστημονικών φορέων, καλλιτεχνών κ.ά., αναφέρει τα εξής: «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και τη βαθιά μας ανησυχία για την πρόσφατη (11.8.2023) απόφαση της υπουργού Πολιτισμού με την οποία ανακαλείται η παραχώρηση του κτιρίου της οδού Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Το κτίριο δεν αποτελεί μόνο έδρα του Συλλόγου και χώρο επιστημονικών εκδηλώσεων, αλλά για δεκαετίες λειτουργεί ως ζωντανός χώρος πολιτισμού, ιδεών και ελεύθερης έκφρασης. Πέρα από τις δραστηριότητες του Συλλόγου (σεμινάρια, ομάδα παραδοσιακών χορών, βιβλιοθήκη, κινηματογραφική ομάδα, λέσχη ανάγνωσης), έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συζητήσεις, φεστιβάλ τέχνης, εκδηλώσεις σχολείων κ.ά. Οσοι και όσες υπογράφουμε γνωρίζουμε καλά τη δράση αυτή, καθώς την έχουμε παρακολουθήσει ή και συμμετάσχει ενεργά.

Η ρητή αναφορά στο σκεπτικό της Υπουργικής Απόφασης, ότι μια πρόσφατη εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου αντίκειται στους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου και τους όρους παραχώρησης του κτιρίου, αποτελεί επικίνδυνη και αντιδημοκρατική πρακτική: εισάγει καθεστώς λογοκρισίας, με την υπουργό στον ρόλο εκείνου που ελέγχει και εγκρίνει το περιεχόμενο των εκδηλώσεων ενός συνδικαλιστικού και επιστημονικού φορέα, ενώ στερεί από τους πολίτες της Αθήνας έναν χώρο πολιτισμού, καλλιέργειας και προβληματισμού.

Η απόφαση, η οποία μπορεί να εκληφθεί μόνο ως “τιμωρία” του Συλλόγου για τη δράση του, πέραν της αυταρχικότητας και της αντιδημοκρατικότητάς της, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τον ρόλο του Υπουργείου. Ως πανεπιστημιακοί/ές, ερευνητές και ερευνήτριες, επιστήμονες και επιστημόνισσες, άνθρωποι του βιβλίου και των τεχνών, αλλά πάνω από όλα ως πολίτες και πολίτισσες ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης, ώστε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων να εξακολουθήσει να στεγάζει τις δράσεις του στην επί 41 έτη έδρα του και ο χώρος να συνεχίσει να συμβάλλει στην προαγωγή της επιστήμης, του πολιτισμού και στη διάδοση ιδεών. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, αντιθέτως αισθανόμαστε την επιτακτική ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό του ΣΕΑ». Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στο μέιλ [email protected] καθώς και στη σελίδα στο facebook Κήπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων #metonsea

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Αντιδημοκρατική πρακτική» η έξωση στον ΣΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας