Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο πολιτισμός ως έργα και κέρδος, χωρίς την κοινωνία

Πολιτισμός και οικονομία, πολιτισμός και ανάπτυξη, πολιτισμός και επιχειρηματικότητα, πολιτισμός και ιδιωτικοί πόροι. Στην ίδια πεπατημένη θα κινηθεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όπως και τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή στο πλαίσιο της ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης. Αποκάλυψε εκ νέου μια εικόνα αφυδατωμένη από πράξεις οραματικού περιεχομένου που θα προήγαν το αγαθό του πολιτισμού πρωτίστως ως πεδίο δημιουργίας και ελευθερίας της έκφρασης όλων των πολιτών και δευτερευόντως ως μέσο ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα ελέγχεται, κατά περιπτώσεις, από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από ιδιώτες που εμπλέκονται πλέον στη διαχείριση των πέντε κρατικών μουσείων που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ ή ιδιωτικά ιδρύματα, τα οποία εκπονούν (ως χορηγίες) μελέτες επάνω στις οποίες στηρίζονται μεγάλα έργα.

«Η ανανέωση της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού σημαίνει ότι παρέχει στους συνεργάτες μου και σε μένα τη δυνατότητα να ξαναπιάσουμε το νήμα της δουλειάς από εκεί που το αφήσαμε» είπε, γεγονός για το οποίο ουδόλως αμφιβάλλαμε. Εξάλλου, η κυρία Μενδώνη επανήλθε στον πέμπτο όροφο της Μπουμπουλίνας, για να ολοκληρώσει ό,τι δεν πρόλαβε. Την προηγούμενη τετραετία, το έργο της, είτε για την πολιτιστική κληρονομιά είτε για το σύγχρονο πολιτισμό, δέχθηκε τις σφοδρές αρνητικές κριτικές της επιστημονικής κοινότητας και των καλλιτεχνών που επλήγησαν βαρύτατα την εποχή της πανδημίας.

«Στο έργο και στις κατευθύνσεις της προηγούμενης τετραετίας εδράζεται ο προγραμματισμός της παρούσας. Τις πολιτικές μας διαπνέει η ίδια κεντρική αρχή: Ο πολιτισμός διαλέγεται γόνιμα με την κοινωνία και την οικονομία», είπε. Για τις σχέσεις του πολιτισμού με την οικονομία επί των ημερών της κυρίας Μενδώνη, το γνωρίζουμε πολύ καλά. Εκείνο που φρόντισε να μην αναδείξει είναι οι σχέσεις της κοινωνίας με τον πολιτισμό. Ουδεμία έρευνα εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε επ’ αυτού. Γιατί τότε θα γινόταν αντιληπτό ότι ο πολιτισμός εξακολουθεί να είναι «ένα στολίδι για την ελίτ», καθώς η συμμετοχή του κοινού σε απόλυτα νούμερα, ανεξαρτήτως ηλικίας, αποδεικνύει την ισχνή σχέση. Ελάχιστο είναι το ποσοστό των πολιτών που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί θέατρο και μουσικές συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, να συμμετάσχει ενεργά σε δράσεις, να αγοράζει βιβλία, να επισκέπτεται μουσεία. Με ποιο όραμα άραγε η κυρία υπουργός θα εκπαιδεύσει τους πολίτες και θα δώσει τις δυνατότητες της πολιτιστικής δημιουργίας στην άγονη και πάντα διψασμένη περιφέρεια;

Η κυρία Μενδώνη εννοεί τον πολιτισμό ως έργα, κτίρια, κέρδος. Αυτό θα υλοποιήσει για δεύτερη τετραετία. Φυσικά και είναι απαραίτητες οι υποδομές, φυσικά και χρειαζόμαστε εκσυγχρονισμό, αλλά αρκεί τούτο μόνον και κατ’ αποκλειστικότητα ως έργο του υπουργείου Πολιτισμού;

«Σήμερα, το ΥΠΠΟ υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών –περισσότερα από 820 έργα, προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ– επιπροσθέτως των συμβατικών έργων ρουτίνας», είπε και σημείωσε ότι στα έργα με αυτεπιστασία απασχολούνται 4.500 εργαζόμενοι. «Αν στον αριθμό αυτόν προστεθούν και οι απασχολούμενοι μέσω αναδόχων, γίνεται εύκολα αντιληπτή η συμβολή του πολιτισμού στην ενίσχυση της απασχόλησης. Και για τον λόγο αυτό μας ενδιαφέρει απόλυτα η αξιοποίηση και του τελευταίου διαθέσιμου ευρώ».

● ΟΔΑΠ: Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ, πρώην ΤΑΠΑ). «Το 2020, μετασχηματίσαμε, μετά από 43 χρόνια... Το νέο σχήμα διαθέτει αυξημένη χρηματοδότηση, νέο πλαίσιο λειτουργίας, ανανεωμένο εξοπλισμό και αναβαθμισμένες δυνατότητες, ενώ με ηλεκτρονικό εισιτήριο καλύπτεται πλέον πάνω από το 90% των επισκεπτών», είπε κι ας γνωρίζει ότι τα προβλήματα των επισκεπτών στους χώρους με υψηλή επισκεψιμότητα παραμένουν ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, ενώ τα έσοδα από τα πωλητήρια είναι χαμηλά, καθηλωμένα. Εμμέσως παραδέχθηκε ότι δεν είναι επιτυχία η αύξηση της δαπάνης των επισκεπτών από τα δέκα λεπτά του 2019 σε μισό ευρώ το 2023. «Απέχουμε απελπιστικά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, των 7 ευρώ» που δαπανά ένας επισκέπτης σε μουσεία ή χώρους πολιτισμού στο εξωτερικό.

● Μουσεία, Σταθμός Βενιζέλου, το Τατόι και Ακροπόλ: Χαρακτήρισε «μείζονα μεταρρύθμιση –με καθυστέρηση 20ετίας τουλάχιστον» τη μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, τόνισε εμφατικά ότι «το υποτιθέμενο έγκλημα στον Σταθμό Βενιζέλου αποδίδεται ως ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος» το επόμενο διάστημα αλλά απέφυγε να πει πότε.

Αναφέρθηκε στο Τατόι –για πρώτη φορά το αποκάλεσε απλά «κτήμα» και όχι πρώην βασιλικό–, σημειώνοντας ότι προβλέπεται για το 2027 η «ολοκλήρωση του προγράμματος προστασίας, ανάδειξης και λειτουργίας του», ενώ για το έτερο μεγάλο έργο, την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, περιορίστηκε να πει ότι «το πρόγραμμα της επέκτασης αποτελεί προτεραιότητα». Πλήρως ανακαινισμένο και αποκατεστημένο, το κτίριο Ακροπόλ παρέμεινε κλειστό τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. «Αμεσος στόχος μας είναι η λειτουργία ενός σύγχρονου hub πολιτισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας, το οποίο θεσμοθετήσαμε το 2020. Μετά από ομολογουμένως μεγάλες καθυστερήσεις, είναι επιβεβλημένο ο σύγχρονος πολιτισμός να αποκτήσει έναν χώρο συνάντησης, στον οποίο να καλλιεργούνται συνέργειες και να αναδεικνύονται περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες». Για τη λειτουργία της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευση το έτος 2025.

● Βιβλίο: Τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση φορέα για το Βιβλίο, στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και του κινηματογράφου κ.ά., ενώ πριν από το κλείσιμο της ομιλίας μίλησε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης «αίτημα εθνικό, ένας εθνικός στόχος, για τον οποίον έχουμε αποδείξει ότι εργαζόμαστε σκληρά, μεθοδικά, συστηματικά». Οι παρασκηνιακές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκης με τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε προεξέχοντα ρόλο μαζί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, πάντως, μας εξέθεσαν διεθνώς το προηγούμενο διάστημα.

Σιωπή για Αμφίπολη, Δεσμώτες, Ακρόπολη

Ενώ η υπουργός Πολιτισμού εστίασε στα έργα υποδομών που εκτελούνται στις 13 περιφέρειες της χώρας, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι, έως το 2027, θα αποδοθούν το Εθνικό Θέατρο και οι παρεμβάσεις στη Μεσαιωνική Πόλη στη Ρόδο, το Τέμενος Βαγιαζήτ, τα Νεώρια στα Χανιά και το Ηράκλειο κ.ά., αίσθηση προκάλεσε ότι δεν είπε λέξη για τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, για το μοναδικό εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου που επί τέσσερα χρόνια εγκατέλειψε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η αρτιότητά του, ή για τα έργα στην Ακρόπολη που πρόκειται να δρομολογηθούν, όπως εξήγγειλε στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο πολιτισμός ως έργα και κέρδος, χωρίς την κοινωνία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας