Επιστρέφει από τις 5 Ιουλίου και εκτείνεται έως τις 31 Αυγούστου η τέταρτη διοργάνωση του επιτυχημένου θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που μπορεί να γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2020 από ανάγκη, μέσα στις συνθήκες της πανδημικής κρίσης για να δώσει μια δημιουργική έξοδο και μια κατεπείγουσα τότε λύση επιβίωσης στις σύγχρονες καλλιτεχνικές δυνάμεις της χώρας και στους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού, εξελίχθηκε ωστόσο σε ένα αυτόνομο, πολυ-φεστιβάλ που επιτέλους «κοιτά» στην περιφέρεια, περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης και φέρνει σε δημιουργικό διάλογο τον σύγχρονο πολιτισμό με την πολιτιστική κληρονομιά.
Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη και περιλαμβάνει σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ισάριθμες παραγωγές (δηλαδή 18 νέες θεατρικές παραγωγές, 18 νέες μουσικές παραγωγές, 13 παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους 9 παραστάσεις χορού, 8 παραγωγές όπου πρωταγωνιστούν τα εικαστικά και οι περφόρμανς και 4 παραγωγές μουσικού θεάτρου).
Οι παραγωγές «μεταφράζονται» σε 140 εκδηλώσεις (καθώς και φέτος κάθε παραγωγή που δημιουργήθηκε για το πρόγραμμα παρουσιάζεται για ένα διήμερο και μετά, με δεδομένο ότι όλες ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς, όσοι επιθυμούν μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και όπου αλλού επιλέξουν). Και διαχέονται στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Φέτος δεν συμπεριλαμβάνεται η Αττική, «θέλοντας να δώσουμε έμφαση στην περιφέρεια», όπως διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος. Η Αττική βέβαια έχει το Φεστιβάλ Αθηνών και πλήθος δημοτικών φεστιβάλ και μια τέτοια διοργάνωση θα λειτουργούσε ενδεχομένως κάπως... ανταγωνιστικά προς αυτά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η περιφέρεια έχει πραγματική ανάγκη καλλιτεχνικής τόνωσης. Οπότε σωστά επελέγησαν φέτος χώροι στις άλλες περιφέρειες, ενώ σε όσους ήδη φιλοξένησαν την προηγούμενη τριετία εκδηλώσεις, προστέθηκαν και 25 επιπλέον αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία:
από τους ανεμόμυλους στη Χώρα της Αμοργού έως το πρώην Περίπτερο Πικιώνη, νυν «π» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού) στους Δελφούς, από το Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο της Τήνου στην Κόκκινη Εκκλησιά στο Βουργαρέλι Αρτας και από το Παλάτι Ιουστινιάνι και τη Σκοτεινή Φυλακή στο Κάστρο της Χίου έως το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα κ.ά.

| @ Myrto Kyritsi
Οπως διευκρίνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης που είχε εξ αρχής αναλάβει την υποστήριξη και διοργάνωση και αυτού του θεσμού (σ.σ. όπως ανέλαβε και την επανεκκίνηση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής σ’ έναν ρόλο σε φορείς μεγάλους βεληνεκούς και δίπλα στην υπουργό, ευδιάκριτα ενισχυμένο σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους του), «ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στα 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων στο θέατρο δίνονται 632.400 ευρώ, στη μουσική 520.800 ευρώ, στις παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους 334.800 ευρώ, στον χορό 316.200 ευρώ, στα εικαστικά/περφόρμανς 279.000 ευρώ και στο μουσικό θέατρο 148.000 ευρώ. Επίσης στις φετινές εκδηλώσεις απασχολούνται πάνω από 2.500 άτομα – καλλιτέχνες, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό».
Οι παραγωγές επελέγησαν από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού (με μέλη τον ίδιο τον Γιώργο Κουμεντάκη κι ακόμα τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, τους σκηνοθέτες Νατάσα Τριανταφύλλη και Κωνσταντίνο Χατζή, τον χορευτή-χορογράφο Δάφνι Κόκκινο, την ιστορικό τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα και τη νυν γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αναστασία Γκαδόλου που βοήθησε στη διαδικασία επιλογής αρχαιολογικών χώρων) έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση και προσανατολίζονται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, «προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννιούνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων μορφών τέχνης ανά εκδήλωση».
«Είναι σημαντικό ότι ο συνδυασμός τουλάχιστον δύο τεχνών είναι από τα βασικά κριτήρια του προγράμματος. Στους δύο πυλώνες προστίθεται πάντοτε και η πολιτιστική κληρονομιά», διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «σήμερα που μιλάμε, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία μας δεν κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε, όμως, να προλάβουμε τις επιπτώσεις. Η πρόληψη είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε».
Τέλος, ειδική μνεία έκαναν τόσο η ίδια όσο και ο Γιώργος Κουμεντάκης στο τηλεοπτικό σποτ της φετινής διοργάνωσης, που γυρίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μεγαλόπολης και με «οδηγό» τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης», με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τους προφητικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου «συνοψίζει με ποιητικό τρόπο» τη φετινή θεματική τού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Να θυμίσουμε πάντως πως στους εκπληκτικούς του στίχους ο Γκάτσος προειδοποιούσε όχι μόνο για την κλιματική κρίση όσο κυρίως για την ανεξέλεγκτη «ανάπτυξη» (στην οποία τόσο αγαπά ν’ αναφέρεται η υπουργός) και προέβλεπε τα κακά της «τουριστικοποίησης» των πάντων και μ’ έναν τρόπο το περιβόητο gentrification:
«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο (…) Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο πάν’ να δουν διυλιστήριο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας