Σήμερα το μεσημέρι στις 2.00 θα γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, όπου ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Κουμεντάκης θα παραδώσει στη Λίνα Μενδώνη. Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι η μοναδική υπουργός που παραμένει στο ίδιο χαρτοφυλάκιο.
Εξωκοινοβουλευτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία δεν δοκιμάστηκε στην κρίση των πολιτών καθώς δεν κατέβηκε υποψήφια στις πρόσφατες εκλογές, διατηρεί τη θέση στην οποία έμεινε από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούσαν απολύτως βέβαιο (μετά το αποτέλεσμα του Μαΐου) ότι η κ. Μενδώνη θα επιστρέψει στον πέμπτο όροφο της Μπουμπουλίνας. Με απόλυτη παντοδυναμία, πλέον, θα ολοκληρώσει τα έργα που είχαν τεθεί ως προτεραιότητες στις εξαγγελίες του 2019 μαζί με τους νέους στόχους, που αναμένουμε να δούμε ποιοι θα είναι.
Οι σχέσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ο οποίος την κάλυψε πλήρως ακόμα και στην πιο δύσκολη, ίσως, στιγμή, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση του παιδοβιαστή Δημήτρη Λιγνάδη) μπορούν να χαρακτηριστούν άριστες και πλήρους εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει τα «εμβληματικά» έργα που είχαν τεθεί στις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες για τον πολιτισμό τον Ιούλιο του 2019, και δρομολογήθηκαν. Δηλαδή την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε σχέδια του Βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου.
Το ίδιο και οι σχέσεις της με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι: όπως είχε δηλώσει άλλωστε η κ. Μενδώνη κατά την επίσημη παρουσίαση του αρχιτεκτονικού σχεδίου επέκτασης και αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), τον περασμένο Φεβρουάριο, η ίδια βρισκόταν ανάμεσα στα άλλα μέλη της μικρής, πολυεπιστημονικής και συνεκτικής ομάδας που ήδη από τον Απρίλιο του 2017 «συνεδριάζαμε με τη Μαρέβα σε τακτά διαστήματα ή στο σπίτι του [Κυριάκου Μητσοτάκη] ή στο Ιδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», εξετάζοντας το μέλλον του ΕΑΜ.
Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., η κ. Μενδώνη έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του οικονομικού πολιτιστικού μοντέλου, στις συνεργασίες με επιχειρηματικά συμφέροντα, χορηγούς και ιδρύματα, στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ οι άνθρωποι του σύγχρονου πολιτισμού δέχθηκαν ελάχιστη στήριξη, ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον πολιτισμό, το 2019, περιλάμβαναν αυτοδιοικούμενα μουσεία, σύμφωνα με το πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης. Με νόμο ψηφίστηκε –χωρίς τις απαραίτητες διεργασίες– η μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οπότε και αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ η διαχείριση των πολύτιμων συλλογών τους περνάει, πλέον, στην κρίση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους που ουδεμία σχέση έχουν, κατά πλειοψηφία, με τον πολιτισμό και την αρχαιολογία.
Η αυτοχρηματοδότηση του Πολιτισμού υπήρξε στόχος, μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και μέσω της ανασυγκρότησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Επίσης με νόμο άλλαξε σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, παρ’ όλα αυτά όμως εξακολουθεί «να καίει κάρβουνο».
Ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού
Μένει να δούμε ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης και της υπουργού Πολιτισμού αλλά και τι αρμοδιότητες θα αναλάβει ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο οποίος διαδέχεται τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Αραγε ο νέος υφυπουργός θα αναλάβει επίσης αυτό το εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο εντός του ΥΠΠΟ ή θα είναι γενικότερων καθηκόντων; Σύντομα θα ξέρουμε.
Πάντως ο κ. Δήμας, γιος του Σταύρου Δήμα, είναι βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία και διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Ερευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, από τον Ιούλιο του 2019. Αλλωστε οι σπουδές και τα ενδιαφέροντά του ώς εδώ μάλλον δικαιολογούν περισσότερο μια τέτοια αρμοδιότητα παρά τον πολιτισμό. Στο βιογραφικό του διαβάζουμε τα εξής: «Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Πήρε το Μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE).
Στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: “Η σημασία του εθνικού θεσμικού πλαισίου και της εγχώριας διαβούλευσης κατά τη διάρκεια προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των εθνικών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και την Ιρλανδία”.
Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Λονδίνο της εφημερίδας “Η Απογευματινή” ενώ έκανε και πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC.
Σε ηλικία 25 ετών δίδασκε, ως βοηθός καθηγητή, στο LSE σε πρωτοετείς φοιτητές το μάθημα της “Εισαγωγής στις Πολιτικές Επιστήμες”. Επίσης έχει διδάξει και στο κολέγιο ICON του Πανεπιστημίου του Leicester σε μεταπτυχιακούς φοιτητές το μάθημα “Κοινωνικές Επιπτώσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας” και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet. Εχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε εγνωσμένης αξίας Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Πριν θέσει υποψηφιότητα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην The Boston Consulting Group (BCG), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συμβούλων στον κόσμο. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ και να διαβάζει βιβλία ιστορίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας