Τα γενέθλια των 14 χρόνων λειτουργίας του γιορτάζει σήμερα το Μουσείο Ακρόπολης, για πρώτη φορά χωρίς τον αείμνηστο καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή (1940-2022), τον άνθρωπο που πρόσφερε τα μέγιστα ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης από το 2000 έως το 2019 και ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης από το 2009 έως το 2022.
«Το Μουσείο Ακρόπολης δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του και θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη» είπε χθες ο γενικός διευθυντής, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, και παρουσίασε στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Παντερμαλής», όπως ονομάστηκε, τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων χρόνων, από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα.
Και είχε πολλά να πει για την αύξηση των επισκεπτών του (από 567.951 το α' εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στους 831.987 το α' εξάμηνο του 2023), για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν, για τις θεματικές παρουσιάσεις και τις περιοδικές εκθέσεις, για τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα στον τομέα της επανένωσης θραυσμάτων, για τις εργασίες συντήρησης. Αναφέρθηκε στα αντικείμενα που πρόκειται να παρουσιαστούν στην έκθεση της αρχαιολογικής ανασκαφής «Το Μουσείο κάτω από το Μουσείο», με τα σχετικά ευρήματα (αναμένεται να ανοίξει στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές του 2024) και στην καινούργια περιοδική έκθεση που ετοιμάζεται για τον προσεχή Νοέμβριο.
«Θα είναι μια τετραλογία όπου θα υπάρχουν αρχαιότητες, έργα από την εποχή του Βυζαντίου, της Αναγέννησης και της μοντέρνας τέχνης» είπε και αποκάλυψε μόνο τον υπότιτλο «Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», καθώς πρόκειται να εξεταστεί άμεσα από το ΚΑΣ. Αποκάλυψε ωστόσο ότι θα εκτεθούν για πρώτη φορά έργα του Ρούμπενς και του Μποτιτσέλι, χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ, καθώς και αγγεία τα οποία εκπροσωπούν το μουσείο στο οποίο βρίσκονται καθώς «μερικές φορές ένα εύρημα μπορεί να είναι η αιτία που δημιουργήθηκε ένα μουσείο».
Ο κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην ανανέωση της μόνιμης έκθεσης στην Αίθουσα Αρχαϊκής Ακρόπολης και στον εμπλουτισμό με νέα έργα που βρίσκονταν στις αποθήκες και πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ξενάγηση στους χώρους οι οποίοι γεμίζουν ασφυκτικά καθημερινά από διεθνείς επισκέπτες, οι οποίοι μάλιστα στις 18 Μαΐου ανήλθαν στις 21.000, αριθμό-ρεκόρ.
«Ο διαρκής εμπλουτισμός και η ανανέωση της μόνιμης έκθεσης αποτελούν για το Μουσείο Ακρόπολης σημαντικό μέρος της μουσειακής πρακτικής του» είπε και εξήγησε ότι η ανανέωση αποσκοπεί τόσο στην αισθητική απόλαυση όσο και στην καλύτερη κατανόηση των επισκεπτών για τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή που δημιουργήθηκαν τα αριστουργήματα. Στην είσοδο της ανανεωμένης Αίθουσας της Αρχαϊκής Ακρόπολης υποδέχονται τον επισκέπτη οι δύο σφίγγες της Ακρόπολης και αμέσως μετά ο Μοσχοφόρος. Η συγκέντρωση των αρχαϊκών αρχιτεκτονικών γλυπτών, των Κορών και των ανδρικών αγαλμάτων σε διακριτές ενότητες, επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη του μουσειακού αφηγήματος και την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη. Δημιουργήθηκε επίσης η νέα εκθεσιακή ενότητα «Αξιωματούχοι και επαγγελματίες», ενώ η έκθεση εμπλουτίστηκε με νέα έργα, ανάμεσά τους και η κεφαλή του Ομήρου που αποδίδεται στον ρήτορα Δέξιππο, κ.ά.
Ο κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα ξεκινώντας από την απόφαση της UNESCΟ (29/9/2021), που αναγνωρίζει τον διακρατικό/διακυβερνητικό χαρακτήρα του ελληνικού αιτήματος προς το Βρετανικό Μουσείο. Ακολούθως αναφέρθηκε στην επιστροφή των δέκα θραυσμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (3/1/22), στην επιστροφή του «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο και στην οριστική επιστροφή τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού, μετά την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου (16/12/ 2022). «Δεν μπορεί να ακούγεται ότι οι Ελληνες θέλουν τα Μάρμαρα για τη δική τους ταυτότητα και τη δική τους περηφάνια. Είναι λάθος.
Η παγκόσμια κοινότητα τα θέλει εδώ για τον βιωματικό χαρακτήρα... Διότι όπου και να τα βάλετε αυτά τα Μάρμαρα, σε οποιοδήποτε μουσείο του κόσμου, δεν πρόκειται να έχουν το χάδι από το φως του ήλιου που τα γέννησε. Λάμπουν στον ήλιο μόνο εδώ. Μάρμαρο σημαίνει το υλικό, αλλά προέρχεται από το ρήμα μαρμαίρω που σημαίνει αντανακλώ το φως. Επομένως, πουθενά αλλού δεν μπορεί να αντανακλάται το φως με τον ίδιο τρόπο». Απαντώντας στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο κι αν η μυστική διπλωματία που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διευκολύνει την επανένωση με τον τρόπο που την έθεσε, είπε: «Το μουσείο εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Επομένως οι πράξεις του ίδιου του υπουργείου ή οποιουδήποτε άλλη μυστική διπλωματία απορρέει από αυτούς τους δύο φορείς, δηλαδή από το ΥΠΠΟΑ και την εκάστοτε κυβέρνηση. Μπορώ να σας πω μόνο για το κομμάτι που αφορά το ΝΠΔΔ Μουσείο Ακρόπολης που διοικείται από το Δ.Σ. και τον γενικό διευθυντή του και τις πράξεις που το ίδιο πράττει. Οχι μόνον δεν μπορώ, αλλά δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να συζητώ τέτοια θέματα. Δεν προσπαθώ να αποφύγω. “Ωφελέειν, μη βλάπτειν” είναι το δικό μου μότο. Προσπαθώ να ωφελώ» απάντησε με νόημα.
📌 Πληροφορίες: Με την ευκαιρία των γενεθλίων σήμερα και τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου Δημήτρη Παντερμαλή, το Μουσείο προσκάλεσε την Ορχήστρα Νέων Δίου. Στον αύλειο χώρο στις 9.00 μ.μ. θα προσφέρει στους επισκέπτες δωρεάν μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ελληνική ποίηση. Οι εκθεσιακοί χώροι θα είναι ανοιχτοί από τις 9.00 το πρωί έως τις 12 μεσάνυχτα, με κανονικό εισιτήριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας