Μια μεταγραφή σε σχέδιο του πρωτοσέλιδου της αγγλικής εφημερίδας Daily Mail την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 που αναφερόταν στην καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2021, με τη γνωστή φωτογραφία της μαυροντυμένης ηλικιωμένης, από τον εικαστικό Γιώργο Ποδιά.
Μια αναπαράσταση ενός πρωτοσέλιδου με ψευδή επινοημένα εικονογράμματα, μη αναγνώσιμα και χωρίς νόημα που μιμούνται την πληροφορία και υπονοούν την παραπληροφόρηση είναι το έργο της Βάλιας Γκούζια με το οποίο σχολιάζει την έλλειψη κριτικής σκέψης, που καθιστά το σύγχρονο μέσο πληροφόρησης ένα "ιδεολογικό απολίθωμα". Ένα φωτεινό κίτρινο παραλληλόγραμμο στη θέση της κεντρικής φωτογραφίας και παράλληλες γραμμές διαφορετικών χρωμάτων είναι το πρωτοσέλιδο της «Light my news» της εικαστικής σύνθεσης της Paula Lakah που με αυτόν το τρόπο επιθυμεί να αντιστρέψει τη ροπή των ΜΜΕ για προβολή κυρίως γεγονότων με αρνητικό περιεχόμενο για τις ανθρώπινες δραστηριότητες τη στιγμή που τα θετικά νέα είναι περιορισμένα στερώντας από την κοινότητα την ανάπτυξη θετικών σκέψεων όπως της συλλογικότητας, και κάθε είδους αισιόδοξης προοπτικής. Σαν μια πρόσκληση και έλξη στην θετικότητα ως τροφοδότη του συλλογικού ασυνείδητου.
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα έργα των περισσότερων από 50 δημιουργών από τον εικαστικό χώρο και τον χώρο των media που εκτίθενται στην έκθεση Frontpage Project η οποία εγκαινιάζεται απόψε στις 7 στο Πολιτιστικό κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο).
Οι καλλιτέχνες που συμπράττουν με φωτορεπόρτερ εμπνέονται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων από τον διεθνή ελληνικό και ηλεκτρονικό Τύπο και τις εξέχουσες ειδήσεις των Μ.Μ.Ε. μετατρέποντάς τις στον καμβά για τη δημιουργία, τον σχολιασμό, την έκφραση και την τοποθέτησή τους στα γεγονότα που χαρακτηρίζουν την εποχή μας.
Ελευθερία στην έκφραση, Προπαγάνδα, Ψευδείς ειδήσεις, Ιδιωτικότητα και τεχνολογία, Προφίλ και ταυτότητα, Πνευματικά δικαιώματα, Επικοινωνία, Λογοκρισία, Κρίση, Τεχνητή Νοημοσύνη, Μνήμη είναι μερικές από τις θεματικές που οι συμμετέχοντες επιχειρούν μια κριτική προσέγγιση αποκαλύπτοντας τις κρυφές σημασίες των εννοιών και της πραγματικότητας του επικοινωνιακού σύμπαντος και προσκαλώντας μας να τα προσεγγίσουμε από μια ευφάνταστη οπτική γωνία.
«Η ιδέα του Project βασίζεται στην αλληλεπίδραση δημιουργών οι οποίοι προέρχονται τόσο από τον χώρο των εικαστικών όσο και από αυτόν της δημοσιογραφίας και ευρύτερα της επικοινωνίας. Είναι ένα ερευνητικό κατά βάση εγχείρημα γύρω από την κεντρική ιδέα της 'πρώτης σελίδας', της 'πρώτης είδησης', σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Ερευνούν τη σημασία της είδησης σαν ένα μετα-γεγονός που επιδρά, στην αντίληψη μας για τον κόσμο και την ταυτότητα μας, καθώς και την εξέλιξη στον πολιτισμό μας όπως επηρεάζεται αναπόφευκτα από την ενημέρωση» μας λέει η επιμελήτρια Εύη Μαραγκάκη για την έκθεση και συνεχίζει: «Σε μια μεταιχμιακή εποχή όπου ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών διαδίδεται διαδικτυακά, σε παγκόσμια κλίμακα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αποτελεί το ιστορικό κομμάτι της δημοσιογραφίας. Είναι το πλέον παραδοσιακό μέσο διάδοσης της πληροφορίας, καθώς η πολυφωνία του διαδικτύου, η πολυγλωσσία του και η δυνατότητά του να περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές απόψεις, γίνεται όλο και πιο ελκυστική σε μια κοινωνία που θέλει να είναι δημοκρατική.
Όμως η ταχύτητα μετάδοσης μηνυμάτων και η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα απόψεων και ειδήσεων - που δεν έχει προηγούμενο στον δημοσιογραφικό χώρο - φέρει τη δυνατότητα χειραγώγησης του κοινού και προκύπτουν ζητήματα όπως αδυναμία αξιολόγησης και επιβεβαίωσης των ειδήσεων. Έτσι το κοινό έρχεται αντιμέτωπο με ένα μείγμα αληθούς και ψευδούς περιεχομένου μιας επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας.
Η «είδηση» είναι «η εικόνα» που πολλές φορές στοιχειώνει τον πολιτισμό μας. Η οπτικοποίηση της είδησης σκιαγραφεί τα διαχρονικά στοιχεία της έννοιας της επικοινωνίας, που αφορούν το παρόν μας».
Την έκθεση επιμελούνται: Εύα Μαραγκάκη - Concept / Curator, Julia Sysalova - Project Manager / Co-curator, Γιούλα Παπαδοπούλου - Curator / Video Art Miden
Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Αντζουλάτος Κωνσταντίνος, Αργυροηλιοπούλου Αννίττα, Γκούζια Βάλια, Δάμα Γρηγορία, Δαββέτας Δημοσθένης, Δερμάτης Χαράλαμπος, Ζαχαρή Νίκη, Ζούνη Ελένη, Ζουρούδη Στεφανία, Κασσιμάτη Πωλίνα, Καστρινάκης Αντώνης, Κορομπίλη Μαρία, Lakah Paula, Λαμπρινός Νίκος, Μαραγκάκη Εύα, Μαρίνης Νίκος, Παγώνη Ειρήνη, Παναγόπουλος Αντώνιος, Περικλέους Βίκυ, Ποδιάς Νίκος, Ποταμιάνου Άρτεμις, Σάββα Αντρέας, Σηφάκη Μαρία, Σπανουδάκη Αννέττα, Σπηλιόπουλος Μάριος, Τριανταφύλλου Τάσσος, Τσαγκάρης Πάνος, Τσώλης Κώστας, Xατζηγιώση Κλεοπάτρα, Χανιώτη Δήμητρα
Φωτογράφοι – Photo reporters: Γκουλιεμάκη Λουίζα, Kολλεσίδης Γιάννης, Κουρή Μάρω, Μπονάτσου Τίτα
Video art: Jack Williams, Jody Zellen, Guli Silberstein, Chris Tigra, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, John O'Hare & Tom Phipps, Rodrigo Amarante Guerreiro Gomes, Pamela Falkenberg & Jack Cochran (Outlier Moving Pictures), Katina Bitsicas, Γιασεμή Ράπτη, Mikołaj Sobczak, Sandra Araujo, Γιούλα Παπαδοπούλου, Pablo-Martín Córdoba, Bruno Pavić, Kuesti Fraun & Andreas Uehlein (performer), Νίκη Καποκάκη, Μάρθα Τσιάρα, Παναγιώτης Παρνασσάς.
ΙΝΦΟ
«FRONTPAGE PROJECT», έκθεση. Διάρκεια 7-11 Ιουνίου.
Εγκαίνια – Τετάρτη 7/6, 19:00 – 22:00 μ.μ.
Στις στις 20:00 η 15λεπτη performance «Αγγαθώνας» του εικαστικού/ performer Νίκη Ζαχαρή
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή – 11:00 π.μ. – 19:00 μ.μ.
Σάββατο - Κυριακή 11:00 π.μ. – 15:00 μ.μ.
Παράλληλες εκδηλώσεις. 8 Ιουνίου (Πέμπτη), 17:00-19:00: Panel Discussion: «Τέχνη και επικοινωνία»
- Γιώργος Καμπουράκης, Καθηγητής Ε.Μ.Π. μέλος ΔΣ του E.C.I.
- Βίκυ Τσιανίκα, Δημοσιογράφος ΕΡΤ
- Δημήτρης Πετρόπουλος, Αρχισυντάκτης «Μηχανή του Χρόνου»
- Θεόδωρος Μαντάς, Δικηγόρος
- Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, εικαστικός, συγγραφέας
- Κωστής Σταφυλάκης, Ιστορικός Τέχνης
Συντονισμός: Ηλιάνα Κουλαρμάνη – δημοσιογράφος
► Πολιτιστικό κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο),
1oς όροφος.
Είσοδος ελεύθερη
Συνδιοργάνωση: Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), εικαστική ομάδα AxionArt, Video Art Festival Μηδέν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας