Ελβετικό ποινικό δικαστήριο αποφάσισε τον επαναπατρισμό εντός του μήνα, από την Ελβετία, αργυρού οκτάδραχμου, ενός σημαντικού αρχαίου ελληνικού νομίσματος, που υπήρξε προϊόν λαθρανασκαφής. Έπειτα από συστηματικές προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού που διήρκεσαν έξι χρόνια, το ελβετικό δικαστήριο ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης του νομίσματος υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του.
Πρόκειται για αρχαίο νόμισμα, αργυρό οκτάδραχμο, που αποδίδεται στον βασιλέα της Βισαλτίας Μώσση και χρονολογείται στα τέλη του 6ου - αρχές του 5ου αι. π.Χ. Εντοπίστηκε σε ιστοσελίδα οίκου δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο του 2009, από τη νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.
Η αρχαία Βισαλτία, στην οποία κόπηκε το νόμισμα, ήταν περιοχή δυτικά του Στρυμόνα, στα όρια της σημερινής επαρχίας Νιγρίτας του νομού Σερρών. Σύμφωνα με το Υπυργείο Πολιτισμού, «στον εμπροσθότυπο εικονίζεται πετασοφόρος ανδρικής μορφής, που κρατάει δόρυ, δίπλα σε άλογο, ενώ στον οπισθότυπο υπάρχει η επιγραφή ΜΟΣΣΕΩ[Σ], που διατάσσεται περιμετρικά του εγκοίλου τετραγώνου». Όπως εξηγούν, πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό νόμισμα καθώς μέχρι σήμερα, στα δημοσιευμένα νομίσματα του παραπάνω βασιλέα απαντούν μόνο αργυρές δραχμές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας